Välkomna till vårt nyhetsbrev om medborgardialog och medskapande!
 
Äntligen har våren kommit på allvar och solen värmer för fullt. 

Denna vecka arrangerar vi en studieresa till Portugal för att träffa kommuner som arbetar med medborgarbudget. Under besöket kommer vi bl.a. att delta i aktiviteter där medborgare lämnar förslag och prioriterar.



Nu har vi startat årets diplomerande utbildning i omvärldskunskap, samhällsförändring och medborgardialog. 

Vi har också ett erbjudande om en kostnadsfri utbildning i komplexa frågor, läs mer nedan.


Lena /Anders/ Anna-Karin/ Malin och Nils

Har du tips om en nyhet, kontakta Anders Nordh
(anders.nordh@skl.se)
 
SKL: Medborgardialog i komplexa samhällsfrågor, utbildning
 
SKL erbjuder en kostnadsfri utbildning och seminarium i medborgardialog för att förebygga och hantera den komplexa samhällsfrågan kring inkludering och integration. Målet är att öka medvetenheten och att fler kommuner ska arbeta med medborgardialog kring integration och inkludering.

Utbildningen vänder sig till kommuner som är intresserade av att utveckla medborgardialoger kring inkludering och integration. Intresserad kommun väljer sitt upplägg enligt nedan. Den sker på plats i kommunen.
 
SKL: Antologi om medborgardialog och social hållbarhet
 
Praktisk erfarenhet kopplas till teoretisk kunskap i den nysläppta antologin ”Att demokratisera demokratin”. Antologin lyfter hur medborgardialoger kan användas för att skapa social hållbarhet och skriften är ett resultat av SKL:s högskoleutbildning.
Erfarenheter från arbetet med mottagning av nyanlända och digitaliseringens möjligheter till delaktighet är två av tolv olika exempel, som lyfts upp i den nu färdiga rapporten om samhällsomdaning och dialog.
 
 
SKL: MasterClass e-dialog 2 
 
Välkommen att anmäla er till vår andra masterClass i e-dialog som hålls den 31 augusti

MasterClass 2  e-dialog: Gamification - dialog ska vara roligt
Vi tar upp olika sätt där vi kan använda oss av ett spelformat för att få med fler, öka interaktionen och få mer ut av dialogen. Du tar del av exempel där existerande plattformar som Minecraft med flera används samt exempel där unika lösningar tas fram.
  • Tid: 31 augusti 2017
  • Plats: Mer information publiceras inom kort.
  • Ort: Stockholm
  • Målgrupp: 1 750 kr exklusive moms. Förträring och dokumentation ingår.
 
Lund: Lundaförslaget
 
Lundaförslaget är en idé eller ett förslag från dig som bor i Lund. Genom att lämna ett Lundaförslag kan du påverka det som är viktigt för dig. 
 
Lundabor, folkbokförda invånare i Lunds kommun, kan alltså lämna ett skriftligt förslag på utveckling eller förändring av kommunens verksamhet.
 
Du kan rösta på eller lämna kommentarer på inkomna förslag under en period av 60 dagar. Det är en röst per person och förslag som gäller.

 
 
Mölndal: Mölndal lyssnar
 
Medborgardialog handlar om att politiker i Mölndals stad ställer frågor och lyssnar på vad medborgare har att säga. De åsikter som kommer fram används sedan som ett av underlagen inför politiska beslut.

Genom att lyssna på vad medborgare tycker i en viss fråga är förhoppningen att det politiska beslutet ska bli bättre, samtidigt som medborgare har möjlighet att bli mer delaktiga i hur kommunen styrs. Det är politikerna i kommunstyrelsen som bestämmer vilka frågor det ska föras dialog om.

Folder Mölndal lyssnar -PDF-fil
 
Vänersborg: Mitt Vänersborg
 
Mitt Vänersborg är ett webbaserat verktyg där hela Vänersborgs kommun finns med i en interaktiv 3D modell. Detta är tänkt att användas som ett digitalt dialogverktyg för alla medborgare i Vänersborgs kommun där huvudsyftet är att lämna synpunkter på hur ni vill att kommunen ska utvecklas. Inkomna kommentarer vidarebefordras till tjänstemän inom Vänersborgs kommun.

I programmet kommer kommande projekt att visas, där man kan se hur det aktuella projektet är tänkt att se ut.

Du kan också bygga dina egna områden för att på det viset leka fram dina idéer.
 
Arvidsjaur: Utvärdering från Dialog- och demokratidagen
 
Tanken med dialog- och demokratidagen (genomfördes 1 mars) är att de unga ska inspireras att göra sina röster hörda samtidigt som de får en chans att träffa politiker och tjänstepersoner i kommunen. Dialog- och demokratidagen ingår i årshjulet för ungdomspolitik och är ett politiskt beslut.
 
Kiruna: Kirunas ungdomar gav sin syn på stadsomvandlingen
 
Under våren har Kiruna kommun tillsammans med elever och lärare på Hjalmar Lundbohmskolan samverkat med det lokala näringslivet i Kiruna i skolprojektet Samhällsomvandling ur ett ungdomsperspektiv.

Den 30 mars redovisade eleverna sina arbeten för beslutsfattare och tjänstemän. Ett sjuttiotal gymnasieelever på Hjalmar Lundbohmskolan har varit engagerade i ett projekt kopplat till stadsomvandlingen och det lokala näringslivet i Kiruna.
 
Västerås: Stadsdelsanalys för Viksäng
 
Just nu arbetar vi i staden för att ta ett samlat grepp kring den fysiska miljön inom stadsdelen Viksäng. Det är en fortsättning på arbetet kring social hållbarhet. 
Vi vill veta vad du som bor på Viksäng tycker om stadsdelen. Vad som är bra och vad som kan bli bättre.

Därför bjuder vi in dig till ett möte med fokus på bebyggelse, kulturvärden och utemiljö.
På mötet kommer vi att diskutera i grupper och resultaten kommer att användas som inspel till underlag för fortsatt planering och utveckling av viksäng.

I vår digitala karta kan du markera ut din favorit­plats eller platser som du tycker kan för­bättras. Du kan också markera platser som är lämpliga för ny­bygg­na­tion och platser som det inte bör ­byggas på.
 
Hörby, Höör, Eslöv, Sjöbo: Lyckat projekt för ungdomsdemokrati
 
Projektet genomfördes under 2016 och leddes av Hörby kommun i samverkan med Höörs kommun, Eslövs kommun och Sjöbo kommun. Syftet med projektet var att ge unga på landsbygden verktyg, mod och inspiration att engagera sig i den lokala demokratin.
 
- Projektet har varit fantastiskt inspirerande. Det har gett så mycket tillbaka till kommunerna. Ett lyckat exempel är ”Ung Scen” där ungdomarna fick hela ansvaret under Hörby KulturKalas, och som lockade ungdomar från hela Skåne, berättar projektledaren Petra Kuritzén.
 
Inom ramen för projektet arrangerades bland annat två internat för att ge ungdomar i de fyra kommunerna ökad kunskap kring ungas möjlighet till inflytande, dit även politiker och tjänstemän från kommunerna bjöds in.
 
Botkyrka: Så kan du påverka
 
Demokratin i Botkyrka byggs av och utvecklas med medborgarna. Vi som jobbar inom Botkyrka kommun vill att du som kommuninvånare är med och påverka vad som händer i kommunen.
Här listar vi de olika sätten som du kan vara med och påverka vad som sker i kommunen. Vill du läsa mer om de olika sätten att påverka kan du klicka dig vidare bland de relaterade länkarna längst ned på sidan.
 
SKL: Stärka tillit och medskapande - mötesformen Learning Village
 
Learning Village (”lärande by”) är en mötesform som har utvecklats för att stärka socialt kapital, social gemenskap och medskapande mellan kommun, civilsamhälle och enskilda medborgare. 

Arbetet har skett inom ramen för ett EU-finansierat projekt.
 
SKL: Grundläggande webbutbildning inom mänskliga rättigheter
 
För att skapa förståelse för roller och ansvar samt öka kunskapen inom mänskliga rättigheter erbjuder SKL en grundläggande webbutbildning samt fördjupad kompetensutveckling.
Utbildningen vänder sig till dig som verkar i svensk offentlig verksamhet och innhåller tre kapitel med olika avsnitt.
  • varför mänskliga rättigheter är grundläggande i all offentlig verksamhet
  • vad mänskliga rättigheter innebär, hur de regleras och vilka skyldigheter det medför för det offentliga
  • hur de mänskliga rättigheterna kan respekteras, skyddas och främjas i den dagliga verksamheten
 
SKL: Dialoguidens youtube-kanal
 
Här publicerar vi filmer på tema medborgardialog, det är inspelningar från seminarier, nätverk men även reportage från besök runt om i landet.
 
SKL: Nu har vi en Facebook grupp för medborgardialog
 
Medborgardialogprojektet har en facebookgrupp. Gruppen har skapats för att bolla frågor, tankar och idéer som rör arbete med medborgardialog i offentlig sektor. Alla som är intresserade av att bidra eller lära och lyssna är välkomna. Tanken är att vi tillsammans drar lärdomar för en bättre offentlig sektor.