Kurs, workshop och andra nyheter
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Kurs, workshop och andra nyheter från offentliga fastigheter!
 
KTH-kursen Fastighetsföretagande i offentlig sektor som börjar den 17 maj har enstaka platser kvar. Samma gäller för workshopen Beställarvänlig samverkan i byggentreprenader den 24 maj. SKL har börjat samarbeta med nätverket Forum Bygga Skola och till sist vill vi lyfta fram ett nytt verktyg för att bedöma värdet av energieffektivisering.
 
Fastighetsföretagande i offentlig sektor

SKL arrangerar årligen en högskolekurs i offentligt fastighetsföretagande (7,5 hp) tillsammans med Kungliga Tekniska högskolan. Högskolekursen är uppdelad i två delar. Del 1 äger rum den 17-19 maj och del 2 den 23-25 augusti. Platsen för båda kursträffarna är Långholmens kurs och konferens i Stockholm.

Kursen ger grundläggande kunskap i centrala frågor. Bland annat tas följande upp på kursen:
Ska vi äga eller hyra lokaler?
  • Internprissystem
  • Underhållsplanering
  • Investerings-, livscykel- och hyreskalkylering
  • Kontraktsteori
  • Fastighetsvärdering
  • Lokalresursplanering
  • Miljöbyggnad
  • Driftupphandling
  • Komponentavskrivning
  • Lokal- och fastighetsjuridik
  • Effektivt lokalnyttjande
Anmälan och mer info

Beställarvänlig samverkan i byggentreprenader

Samverkan som form vid byggentreprenader blir allt vanligare. Men det finns olika typer av samverkan. Erfarenheter från bl.a. Knivsta har visat på kraftigt sänkta kostnader samtidigt som energiprestandan ökat markant. Genom att delta i workshopen den 24 maj får du ta del och dela med dig av erfarenheter från beställarorganisationer och påverka utvecklingen inom området. Du kan även ta del av delar av programmet på distans.

Anmälan och mer info

Forum Bygga Skola

SKL har inlett ett samarbete med Forum Bygga Skola med det gemensamma målet att underlätta för kommunernas arbete med befintliga skolbyggnader och planering för nya skolbyggnader. Forum Bygga Skola arbetar bl.a. med att sprida kunskap och inspiration.

Mer info på Forum Bygga Skolas webbplats

Mervärden av energieffektivisering

Energimyndigheten har tagit fram ett verktyg för att aktörer ska kunna visualisera de mervärden som kan uppstå från energieffektivisering på lokal och regional nivå, ett verktyg som nu finns tillgängligt på deras webb. Verktyget är baserat på en modell som tagits fram av International Energy Agency, IEA. Modellen bygger på att användaren besvarar ett antal frågeställningar och själv värderar olika mervärden. IEA uppskattar att dessa 15 mervärden generellt sett är värda 2,5 gånger mer än värdet av energieffektiviseringen i sig.

Läs mer på Energimyndighetens webbplats
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.