Linda Larsson mötte tidigt internationella frågor i sin församling. Om du också är intresserad av internationella frågor kan du läsa mer här.
Linda Larsson från Vikingstad invald i Svenska kyrkans internationella råd
 

Under helgen den 6-7 maj blev Linda Larsson från Vikingstads församling invald till det internationella rådet för hela Svenska kyrkan. Vi fick en pratstund med Linda.
 
Grattis Linda, hur känns det?
- Det var väldigt roligt, jag blev förvånad. Nu är jag glad, förväntansfull och lite spänd. Det ska bli intressant att få se vilka frågor som tas upp i rådet och hur vi kan påverka arbetet som styrelse.

Vilka frågor vill du driva i rådet?
- Jag tycker det är viktigt att människor har samma rättigheter. Barn och kvinnor ska lika rätt till att förverkliga sina drömmar. Jag har med egna ögon sett arbetet med mentormammor i Sydafrika och vad det kan leda till. Det tycker jag är viktigt.

Var kommer ditt engagemang ifrån?
- Jag fick tidigt möta internationella frågor i min församling genom berättelser, insamlingar och arbete med Fairtrade och på den vägen är det. Nu läser jag Pol-mag programmet i Linköping där jag vill fördjupa mig i internationella frågor. Det vill jag fortsätta med.
 
Linda är invald till Svenska kyrkans internationella råd under 4 år. Rådet är en styrelse för den internationella avdelningens arbete som utgår Kyrkokansliet i Uppsala och ansvarar bland annat för internationella relationer till kyrkor och andra organisationer. Den internationella avdelningen är den största avdelningen inom Svenska kyrkan.

Fredrik Olofsson, stiftsadjunkt
 
Återväxten i kyrkomusikerkåren avgörande för kyrkans framtid
 

"Musiken tar vid när orden inte räcker till". Det är ett sant och känt uttryck, användbart när det behöver sättas fokus på att kyrkomusiken och kyrkomusikern är viktig. 
 
Vem tar vid när kyrkomusikern går i pension? Är det sörjt för återväxten för de som ska ta vid när orden inte räcker till?
 
Vårt behov beräknas vara 3-5 nyutbildade musiker/år. Det är i församlingen den grundläggande rekryteringen sker.

Den vidare utbildningen hjälps vi åt med. Just nu finns några fina möjligheter:

Två dagar/dagläger för barn och unga 10-15 år den 27-28 juni i Linköping.
Kyrkomusiker: Följ gärna med era elever dit. Huvudlärare i orgel: Alexandra Pilakouris.
Läs mer och anmäl:
https://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/orgelspelarlager-1015-ar
 
Sedan 2006 har vi kostnadsfri orgelspelarkurs för ungdom 15-25 år. Majoriteten av alla nya kyrkomusiker i vårt stift kommer den vägen.
Hjälp era elever att anmäla sig dit. 19-30 juni
https://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/orgelspelarkurs
 

Med vänlig hälsning
 
Karin Wall-Källming
Stiftsmusiker
Direkt: 013-242611, 0730-222611
karin.wallkallming@svenskakyrkan.se
 
Välbesökt internationell inspirationsdag i Söderköping 
 

Nästan 100 personer kom till den internationella inspirationsdagen i Söderköping. SKUT och det internationella arbetet bjöd in och solen sken både ute och inne.

Läs mer här.
 
Kurser och mötesplatser 
 
Öppet hus på Vadstena folkhögskola lördag 13 maj klockan 10-15

På lördag bjuder folkhögskolan in till öppet hus och visar upp sitt utbud. Det blir gemenskap, underhållning, mat och glädje. Läs om hela programmet i kalendariet.
Återvändardygn, Hjo folkhögskola, 30 juni-1 juli

Vill du besöka din gamla skola och återuppliva fina minnen?
Vill du träffa kamrater och lärare från förr?
Vill du reflektera kring din och kyrkans situation i vår tid?

Vi bjuder in till:
 
trevlig samvaro kring matbord och fikabord
samtal med gamla kamrater och lärare
föredrag av tidigare skolpräster
körsång med gamla lärare för den som önskar
mässa med körsång
övernattning för den som behöver
Vi börjar med lunch på fredag och avslutar efter lunch på lördag.
 
pilgrimsBarn 9-13 augusti
 
Utbildningen syftar till att lära känna pilgrimsBarn som metod när det gäller barns andliga utveckling att fördjupa kunskapen om vad det är att vara pilgrim Genom att själv vara pilgrim får vi lära känna pilgrimshistoria och pilgrimskännetecken. Vi går igenom och fördjupar pilgrimsBarns förhållningsätt och lär känna eller fördjupar oss i pilgrimsBarnsmaterialet.
 
Utbildning genomförs tillsammans med pilgrimscentrum i Vadstena. Vi delar erfarenheter om hur det fungerar att jobba med pilgrimsBarn tillsammans med församlingar som redan är igång.

Frågor ställs till Nina Carlsson-Garlöv, Uppsala stift
Tid: 9-13 augusti, 2017
Plats: Vadstena folkhögskola
Kostnad: 4 500 kronor
Anmälan: Senast 1 juni  http://anmalan.svenskakyrkan.se/GroupRegistrationForm.aspx?id=6842
Godly Play 9-11 oktober
 
Godly Play är en pedagogisk metod speciellt utvecklad för att främja barns andliga utveckling.
 
Målgruppen är främst barn 3-12 år men har används framgångsrikt i många andra sammanhang som t.ex. inom äldrevården och med konfirmander.
 
Det finns endast 12 platser och det är först till kvarn som gäller.
 
Kursen hålls 9-11 oktober i Katrineholmsbygdens församling, Sandbäcksgården. Boende bokas av deltagarna själva. Förbokade rum till rabatterat pris finns på Hotell Gillet, ange Helena Åhlin som referens när du bokar.

Anmälan: senast 1 september https://www.sensus.se/kurser/godly-play-grundutbildning-9-11-oktober-428397/
Information: Helena Åhlin, Strängnäs stift
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan inte googlas fram, utan man måste skriva in adressen http://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. Adressen är http://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!