Nya siffror på kostnaderna för hyrpersonal
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nya siffror på kostnaderna för hyrpersonal
 
I början av året satte landstingen och regionerna gemensamt målet att senast den 1 januari 2019 vara oberoende av hyrpersonal. Syftet är framför allt att skapa trygghet för patienterna. 
 
Nu har SKL publicerat den första uppföljningen sedan målet sattes. Fyra landsting har minskat sina kostnader för hyrpersonal, men totalt sett har kostnaderna ökat under årets första kvartal, jämfört med samma period 2016.
"Ändå möjligt att minska beroendet av hyrpersonal"
 
Ny pensionsöverenskommelse
 
SKL och Arbetsgivarförbundet Pacta har slutit nya preliminära överenskommelser på pensionsområdet med en rad fackförbund, bland annat Kommunal och Lärarförbundet. Bland annat är parterna överens om höjd garantinivå.
Förväntas fastställas 12 maj 2017
 
 
Europadagen firades på SKL
 
Europadagen (9 maj) firades på SKL med seminarier och paneldiskussioner. Bland de som diskuterade Europa och EU var bland annat EU-minister Ann Linde, SKL:s ordförande Lena Micko, europaparlamentarikern Cecilia Wikström, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson samt Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.
Webbsändning från Europadagen
 
Mer från förbundet
 
Ekonomirapporten släpps onsdag 10 maj
På onsdag den 10 maj släpps Ekonomirapporten som belyser landstingens och kommunernas ekonomiska situation. Se SKL:s ordförande och chefsekonom presentera rapporten via webbsändning på skl.se kl 10.00.
SKL:s program i Almedalen 2017
Under årets politikervecka i Almedalen kommer SKL att belysa ett antal frågor som är viktiga för framtidens välfärd.
Se hela programmet här!

Niclas Lindahl ny förhandlingschef på SKL
Niclas Lindahl har utsetts till ny förhandlingschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik vid SKL.
Tidigare tillförordnad förhandlingschef

Ny webbplats för att rekrytera deltidsbrandmän
SKL och MSB har gemensamt tagit fram en webbplats, blideltidsbrandman.nu , för att rekrytera Räddningstjänstpersonal i beredskap, RiB. Sprid den gärna via era egna webbsidor och rekryteringskampanjer.
blideltidsbrandman.nu

Vårdbloggen om rätt kompetens i sommar
Hans Karlsson skriver på Vårdbloggen om intresset för hur vården ska klara sina uppgifter i semesteruppgifter. "Vården står inför förändring och utveckling. Arbetssätten förändras, liksom vårdens organisation."
Vårdbloggen
Nytt från omvärlden
 
Välfärdsutredningens slutbetänkande presenterat
Utredaren Ilmar Reepalu har lämnat in Välfärdsutredningens slutbetänkande till regeringen.
Pressmeddelande

Patientkontrakt prövas i Halland, Kalmar och Norrbotten
Regeringen har beslutat om en satsning på så kallade patientkontrakt. I Hallands, Kalmars och Norrbottens läns landsting påbörjas nu pilotverksamhet.
Ska bidra till ökad tillgänglighet och samordning

Högsta byggtakten på lägenheter sedan 1992
Under 2016 färdigställdes 42 441 bostadslägenheter i nybyggda hus. Det det högsta antal lägenheter som har färdigställts under ett år sedan 1992.
Fler hyresrätter än bostadsrätter

Prognos: bostadsbyggandet fortsätter att öka
Bostadsbyggandet fortsätter att öka 2017 och 2018, enligt en prognos från Boverket.
Underskott i nästan nio av tio kommuner

Färre barn läggs in på sjukhus för skador
Antalet barn som läggs in på sjukhus till följd av skador fortsätter att minska, visar statistik från Socialstyrelsen.
16 200 barn under 2015

Statsbidrag att söka inom regionalt yrkesvux
Kommuner i samverkan kan senast den 1 juni söka tre olika statsbidrag för att erbjuda yrkesutbildning för vuxna.
Ansökan görs hos Skolverket

Kommuner nomineade till Stora Samhällsgalan
Dagens Samhälle anordnar Stora Samhällsgalan och en rad kommuner är nominerade i flera kategorier, bland annat årets superkommun och årets välfärdsförnyare.
Samtliga finalister
Vd:s krönika
 
Långsiktiga avtal bra för våra medlemmar
SKL och Pacta har under våren träffat flera stora avtal som alla gäller fram till 2020. Långa avtalsperioder ger centrala parter tid att nå resultat i arbetsgrupper och utvecklingsarbeten. Samtidigt ges arbetsgivarna på lokal nivå möjlighet att planera sina verksamheter på lång sikt. Tre år ger också våra medlemmar nödvändig tid när det gäller att fortsätta arbetet med att utveckla den lokala lönebildningen.
 
Årets nya kollektivavtal berör totalt runt 600 000 medarbetare. Avtalen gäller bland annat socialsekreterare, vårdbiträden, läkare och undersköterskor – yrkesgrupper som är viktiga för att kommuner, landsting och regioner ska kunna fortsätta erbjuda medborgarna vassa välfärdstjänster.
 
Avtalen med Läkarförbundet respektive OFR Allmän kommunal verksamhet (Vision, Akademikerförbundet SSR, Ledarna och Teaterförbundet) gäller i tre år. Vi har dessutom förlängt det befintliga avtalet med Kommunal ett år så att även detta avtal gäller fram till våren 2020.
 
Vi vill att lönen ska sättas lokalt i en dialog mellan chef och medarbetare. Skickliga medarbetare i välfärden ska ha bra lön och det ska gå att göra lönekarriär. Därför är jag mycket nöjd med att våra avtal ger kommuner, landsting och regioner möjligheter att jobba med en individuell och differentierad lönesättning där de på ett tydligt sätt kan koppla samman prestation och lön.
 
Avtalen håller sig alla inom det märke för lönenivån som satts av industrin. Modellen där industrin sätter normen eller märket för löneökningarna på arbetsmarknaden har fungerat väl de senaste 20 åren, och fortsätter förhoppningsvis göra det för lång tid framöver. Sedan 1997 har reallönerna ökat med upp mot 60 procent. Det är en fantastisk utveckling.
 
Nu är det dags för våra förhandlare att sätta igång arbetet i de partsgemensamma arbetsgrupper som finns i flera av avtalen. Det handlar till exempel om att tillsammans med fackförbunden genom råd, utbildning och verktyg stötta lokala parter i arbetet med att förebygga ohälsa.
 
Så även om årets avtalsrörelse har avslutats är förhandlingsarbetet inte slut. På ett sätt har det faktiskt bara börjat. Det är självklart detta dagliga arbete som lagt grunden till de utmärkta avtal som vi träffat under våren. Och jag är säker på att våra medlemmar under de kommande tre åren kommer att utveckla och förädla avtalen på lokal nivå.
 
Nästa vecka välkomnar vi på SKL vår nya vd Vesna Jovic. Så efter en spännande tid som tf vd för SKL, är det här min avslutande vd-krönika. Från nästa vecka håller Vesna Jovic i pennan. Det ser jag fram emot att läsa!

Lena Dahl

Tidigare krönikor