Stöd till utemiljöer, webbseminarium, byggprognos och nya vägledningar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
18 maj 2017
Nu är det dags att söka stöd för att förbättra utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden.
Illustration: Jan Olsson
Sök stöd till utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden
– nu finns det 500 miljoner kronor att ta del av
 
Stödet för att förbättra utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden ska stimulera till aktivitet och social gemenskap samtidigt som områdets gestaltning bevaras eller utvecklas. För 2017 finns det 500 miljoner kronor att ta del av och stöd kan sökas vid två ansökningsomgångar. Första ansökningsomgången pågår till och med 1 augusti och den andra omgången från 2 augusti till och med 2 oktober.
På Boverkets webbplats finns mer information om stödet och om hur man ansöker
 
23 maj: webbseminarium om tidsbegränsade bygglov
 
Sedan den 1 maj finns nya regler om tidsbegränsade bygglov för bostadshus. Den 23 maj klockan 14-16 direktsänder vi ett webbseminarium som belyser reglerna om tidsbegränsade bygglov i sin helhet. Nyheter om vägledning i BBR och EKS och om PBL-utbildning presenteras också under sändningen. 
Läs mer om webbseminariet på Boverkets webbplats
Boka in den 23 maj i din kalender. Då sänder Boverket ett webbseminarium om tidsbegränsade bygglov. Foto: Scandinav
 
Bostadsbyggandet fortsätter att öka
 
Bostadsbyggandet fortsätter att öka 2017 och 2018, enligt Boverkets prognos. Trots ett ökat byggande bedömer 75 procent av landets kommuner att det kommer att vara underskott på bostäder på tre års sikt. Samtidigt anger några större kommuner att man nu har balans på bostadsmarknaden. Detta visar Boverkets överblick över bostadsmarknadsläget.
  • Bostadsbyggandet ökade kraftigt under 2016. Preliminärt påbörjades cirka 67 000 bostader, inräknat tillskott genom ombyggnader. I år påbörjas 72 000 bostäder och nästa år 74 500 bostäder enligt Boverkets prognos.
     
  • I Boverkets bostadsmarknadsenkät bedömer 255 av landets 290 kommuner att det är underskott på bostäder på marknaden. Det är en ökning med 72 kommuner på 2 år.
Läs mer om bostadsmarknadsenkäten och Boverkets indikatorer på Boverkets webbplats
Läget på bostadsmarknaden
 
Se en filmad presentation av resultaten från bostadsmarknadsenkäten 2017 och Boverkets indikatorer från maj 2017. I filmen medverkar Hans-Åke Palmgren, nationalekonom, Boverket.
Play movie
Exempel på en kommun i balans
 
Helsingborg är en av tre större kommuner som i 2017 års bostadsmarknadsenkät anger att man nu har balans på bostadsmarknaden. Kommunen var tidigt ute med att verka för ett tillräckligt bostadsbyggande. Förra året påbörjades nästan lika många bostäder som under rekordåret 1971. Även i fortsättningen räknar man med en hög och jämn nivå.
Play movie
 
Ny vägledning förenklar tillämpningen av reglerna
i BBR och EKS
 
De nya vägledningarna i PBL kunskapsbanken har tagits fram för att underlätta förståelsen och tillämpningen av Boverkets byggregler, BBR, och Boverkets konstruktionsregler, EKS. De behandlar bland annat ämnena brandskydd, energi, tillgänglighet och konstruktion.
Ta del av de nya vägledningarna på Boverkets webbplats
Play movie
I den här filmen ger Boverkets experter ett smakprov på vad du kan läsa om i de nya vägledningarna.
 
Inspirationsskrift för attraktiva och klimatanpassade städer
 
I den byggda miljön finns ofta ett antal tjänster som naturen ger oss utan att vi tänker så mycket på det. Dessa tjänster kallas ekosystemtjänster och de bidrar till att göra staden mer attraktiv och hälsosam samt bättre anpassad till ett förändrat klimat. Några exempel på det är att växter renar luft, vegetation dämpar trafikbuller och träd ger oss skugga. I den här skriften intervjuas några aktörer som arbetar med ekosystemtjänster på olika nivåer.
Ladda ner eller beställ publikationen "Naturens tjänster i staden" på Boverkets webbplats
 
Boka in 6 7 december: Plattformsdagarna i Göteborg
 
Årets Plattformsdagar äger rum från lunch onsdag den 6 december till lunch torsdag den 7 december på Eriksbergshallen i Göteborg. Årets tema är stadspolitik för levande städer och förra årets succé med kunskapsdialoger kommer att utvecklas vidare. Det kommer även att bjudas på utställningar, partnersamverkan, intressanta diskussioner och studiebesök.
Läs mer om Plattformdagarna på Hållbar stads webbplats
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling