Tar konjunkturen fart i riktning norrut nu?
 
April blev en i stort sett sidledes månad för de globala aktiemarknaderna, vilket också har varit en trend sedan slutet av februari. Globalindex är sedan årsskiftet upp 5 % i svensk krona.

Första kvartalet 2017 ger en vinsttillväxt som går mot den högsta på över fem år.

För helåret väntas runt 13 % högre vinster globalt. Samma trend visar sig på Stockholmsbörsen  där rapporterna har slagit alla analytikers förväntningar både vad gäller försäljning och vinster.

Läs hela vår Fondkommentar här

 
I detta nummer
 
Etiska fondval i mitt fondsparande?
 
Detta månadsbrev präglas av temat - Etiska Fonder. Vad är det? Kan det vara bra både för samvetet och plånboken? Vi reder ut begreppen här nedan.

Det finns många förvaltare som insett vikten av att följa etablerade principer för ansvarsfulla investeringar. Flertalet fonder undviker idag placeringar i branscher som till exempel pornografi, tobak och vapen eller företag som på något sätt bryter mot internationella normer. Sedan världen samlades till Parisavtalet år 2015 har inslag av fonder med etisk inriktning ökat markant. Den aktören som inte tillämpar etisk prövning i sina val av aktier finns knappast idag och alla vill i slutändan verka för en bättre värld.

Läs mer om etiska fonder här

Nedan kan du läsa intervjuer med tre förvaltare inom denna kategori.

 
 
 
Nytt på Fondmarknaden
Ny fond från Lannebo - Lannebo Komplett

Det är en fond-i-fond med en mycket konkurrenskraftig avgift, 1,6%. Fonden kommer därmed att få en geografisk spridning mellan Sverige/Norden, Europa och USA. Målsättningen är att fonden över tid skall ha 60% aktier, 40% räntor men med möjlighet att dra ner aktieandelen vid stor volatilitet på aktiemarknaderna. Helt enkelt en blandfond med en attraktiv mix av Lannebo Fonders produkter. Läs mer

Alla fonder
 
 
 
Månadens fonder
Månadens bästa aktiefond
Alfred Berg - Alfred Berg Bull +8,55 %
 
Månadens bästa hedgefond
Atlant Fonder - Sharp 5,76 %
 
Månadens bästa räntefond
AXA World Funds - Framlington Europe Real Estate Securities 4,84 %

Avkastning per 2017-05-17, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
Nya artiklar
Andreas Poole, SPP Fonder

Andreas Poole är en av förvaltarna bakom SPP fonders Plusfond koncept. Konceptet innebär en indexnära förvaltning med fokus på bolag som faller inom ramen för SPPs unika hållbarhetsscreening. Enbart bolag som uppfyller SPPs strikta krav på hållbarhet inkluderas, vilket man menar säkerställer en klimatsmart förvaltning.

Läs mer
 
Mikael Rosell, Ålandsbanken

I slutet på mars lanserade Ålandsbanken en ny räntefond; Ålandsbanken Dynamisk Ränta. Syftet med nylanseringen är att erbjuda marknaden en fond som kan dra nytta av såväl ett sjunkande som stigande ränteläge, detta genom att fonden har ett brett mandat som ger utrymme att placera i ett stort utbud av ränteinstrument globalt.

Läs mer
 
Alexander Jansson, CB Fonder

Hållbarhet är förmodligen ett av de större modeorden inom fondbranschen under de senaste åren. Men för Alexander Jansson, och hans förvaltarkollegor som förvaltar CB Save Earth Fund - en fond som bland annat investerar i bolag som bedöms gynnas av omställningen inom energisektorn, är hållbarhet en självklarhet idag, lika självklart som att bolag vill vara konkurrenskraftiga.

Läs mer
 
 
 
Våra fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande
 
Fondmarknaden.se's
 top 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler
 
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.