Ekonomirapporten: investeringar och effektiviseringar nödvändiga
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ekonomirapporten: investeringar och effektiviseringar nödvändiga
 
Vårens ekonomirapport pekar fortsatt på stora utmaningar framöver. Kommuner, landsting och regioner behöver bland annat investera i allt från och skolor, äldreboenden till sjukhusbyggnader.

– Intäkterna har tillfälligt ökat kraftigt, men det har också kostnaderna. Framöver måste vi ta till en rad olika lösningar för att sektorn ska kunna klara välfärdsuppdragen, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
Effektiviseringar och ökade statsbidrag behövs
 
Ersättning för läkemedel klar
 
Regeringen och SKL är överens om ersättningen för läkemedel för åren 2017–2019.
25,9 miljarder för 2017 
 
Ersättning för vård via nätet
 
SKL:s styrelse föreslår en gemensam utomlänsersättning för digitala vårdtjänster i primärvård.
Digitala utomlänsbesök mer än tiodubblat
 
Mariestad bygger hus med SKL:s ramavtal
 
SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som tecknat avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.
Planerad inflytt i slutet av 2017
 
Nya bullerregler kan ge fler bostäder
 
Regeringen har beslutat att höja riktvärdena för buller vid en bostadsbyggnads fasad. Det skapar nya möjligheter för kommuner att planera för fler bostäder i kollektivtrafiknära lägen.
Underlättar att bygga i kollektivtrafiknära lägen
 
Mer från förbundet
 
SKL positivt till förslag för säker kommunikation
Regeringen har låtit utreda en ny lösning för säker kommunikation, som ska komplettera och så småningom ersätta dagens Rakelsystem.
SKL i grunden positivt - men ser ett par brister

SKL skapar förutsättningar för det lokala klimatarbetet
Kommuner, landsting och regioner ska ligga i framkant i klimatarbetet. SKL har därför tagit fram breda förslag för arbetet med klimatanpassning och minskad klimatpåverkan.
Kommunerna behöver relevanta planeringsunderlag

Viktigt att värna om regionala järnvägar
Trafikverket vill lägga ner 16 regionala banor, trots att den regionala tågtrafiken är av stor betydelse för arbetspendling och godstransport. SKL anser att banorna måste värnas.
2 miljoner bor längs de regionala banorna

Barn och ungas hälsa i fokus
Hur kan politiskt beslutsfattande vara pådrivande och främja förändring för barns och ungas hälsa?
Slutrapport från Programberedningen för barn och ungas hälsa

Strandhäll väljer konfrontation framför samarbete
SKL svarar på tf sjukvårdsminister Strandhälls debattartikel om förlossningsvården.
Replik av Anders Henriksson, SKL:s förste vice ordförande
Nytt från omvärlden
 
Ny proposition för funktionshinderspolitiken
Regeringen har lämnat in sin proposition för funktionshinderspolitiken.
13 miljoner till kommuner och landsting

VA-lagen ska utredas
Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över hur lagen om allmänna vattentjänster kan ändras så att det inte alltid är kommunen som ska ansvara för vatten och avlopp i ett verksamhetsområde.
Kommer pågå till 28 februari 2018

Kartläggning över arbetet mot våldsbejakande extremism
Var femte kommun eller stadsdel hade förra året kontakt med barn eller unga vuxna som involverats i våldsbejakande extremism, eller riskerar att bli det. 
Enkätuppgifter från Socialstyrelsen

Lärarlöner kan höjas med drygt 1,4 miljarder 
Samtliga 290 kommuner och 688 övriga skolhuvudmän har begärt ut pengar inom ramen för regeringens satsning Lärarlönelyftet. 
Lista över hur mycket kommuner begärt ut

Så fördelas pengar för sommarjobb mellan kommunerna
Arbetsförmedlingen har i uppdrag att fördela 105 miljoner kronor till sommarjobb mellan landets kommuner.
Arbetsförmedlingens fördelning
Vd:s krönika
 
Vi behöver tillsammans vässa välfärden
I måndags tog jag över det spännande uppdraget som vd för SKL. Jag vill, tillsammans med ledning och alla kompetenta medarbetare, stötta kommuner, landsting och regioner i arbetet med att utveckla välfärdsuppdragen på ett så bra sätt som möjligt. Det svenska välfärdssystemet är vida känt och många andra länder sneglar på hur vi har lyckats. Generellt sett fungerar skolan, vården och omsorgen bra samtidigt som det finns områden att utveckla och en strävan att alltid göra ännu bättre. Jag vill att vi med gemensamma krafter och innovativa lösningar möter de stora utmaningar som finns framför oss.

Ekonomirapporten, som SKL presenterade i förra veckan, används av kommuner, landsting och regioner i budgetplaneringen. Minst lika viktigt är att staten, genom rapporten, blir uppmärksam på de utmaningar som väntar kommunsektorn och tar sin del av ansvaret.

Från och med nästa år står vi inför en situation där behovet av välfärdstjänster förväntas öka betydligt snabbare än skatteunderlaget. Antalet barn och äldre blir allt större. Befolkningen i arbetsför ålder täcker helt enkelt inte upp välfärdsbehovet. Och om det inte vore för ökningen av utrikes födda hade den arbetsföra befolkningen till och med minskat.

År 2020 beräknar vi på SKL ett gap på omkring 40 miljarder kronor mellan intäkter och kostnader – om inget görs. Inom de närmaste åren kommer kommuner, landsting och regioner dessutom att behöva bygga nya skolor, äldreboenden och rusta upp befintliga sjukhusbyggnader. Vi kommer att behöva anställa fler lärare, socialsekreterare, sjuksköterskor och många andra medarbetare. Vi kommer att behöva arbeta med etablering och integration och klara detta i skiftande konjunkturer.

Det finns inte en universallösning för alla kommuner, landsting och regioner. Utmaningarna ser olika ut för olika verksamheter beroende på var i landet man är. Minskad detaljstyrning och riktade statsbidrag är en god början. Det handlar om att staten behöver bidra till att skapa så långsiktiga och stabila planeringsförutsättningar som möjligt. Det handlar om att de statliga resurserna till välfärdssektorn behöver öka och att fler behöver komma i arbete för att öka skattekraften generellt. Det handlar även om att varje kommun, landsting och region behöver använda sig av ny teknik, underlätta administrationen, effektivisera och förbättra utan att tumma på kvaliteten.
 
Det handlar om att vi tillsammans behöver vässa välfärden.

Vesna Jovic

Tidigare krönikor