Att börja använda BIM
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
BIM – digitalisering av fastighetsinformation
 
Digitalisering har blivit en allt större och viktigare del av i princip alla verksamheter. I fastighetsbranschen innebär det ofta att man pratar om BIM. Att arbeta med BIM innebär att skapa informationsmodeller för sina fastigheter. På så sätt kan du på ett enklare sätt hålla ordning på informationen kring fastigheten genom hela dess livscykel. I SKL:s nya skrift kan du lära dig mer om fördelarna med arbetssättet och hur du kan gå till väga för att börja med det.

Att arbeta med digitalisering inom fastighetsbranschen har på senare år till stor del börjat handla om att skapa ett obrutet informationsflöde. Detta har i de flesta fall tagit karaktären av BIM som kan stå för flera snarlika men olika saker. I vårt fall har vi dock valt att skriva ut det som Building Information Model.

Enkelt handlar det om att för varje byggnad skapa en digital modell som innehåller all relevant information i de olika skedena. Den här typen av information kan användas på ett flertal olika sätt och innebär stora fördelar.

Vid projektering kan det till exempel underlätta demonstration för intressenter då man kan få fram detaljrika 3D-modeller. Det kan också användas för att göra vind- och solanalyser. Att man enkelt kan göra justeringar i en realistisk modell underlättar också för kalkyler och minskar risken för ändringar i senare skeden.

När byggnaden sedan går in i förvaltningsfasen är modellen ett utmärkt verktyg för att hålla reda på driftinformation, ytor och dess koppling till avtal samt planering av förändringar.

Att arbeta med BIM är förstås inte enbart positivt utan innebär också en stor mängd utmaningar. I vår skrift BIM – digitalisering av fastighetsinformation lyfter vi fram både möjligheter och utmaningar med att arbetar med BIM. Målet är att lyfta kompetensen både bland kommuner och landsting för att på så sätt ge våra medlemmar en stabil grund att stå på.

Innehåll i skriften

Utöver en grundläggande beskrivning av vad BIM är och vad det innebär samt ett omvärlds-bevakande kapitel, består skriften i huvudsak av två delar. I den första delen går vi in och tittar på vad BIM faktiskt innebär i de olika delarna av en byggnads livslängd. Vilka utmaningar du kan stöta på men också var vinsterna finns att göra.

I den andra delen tittar vi på vad BIM innebär ur ett organisatoriskt perspektiv. Att arbeta med digitalisering handlar ju förstås inte bara om att köpa in nya system. Det handlar också om nya arbetssätt och processer. Därför är det viktigt att också se över sin organisation när man vill börja arbeta med BIM.

Ladda ner gratis som PDF på webbutik.skl.se

Frågor

Frågor om rapporten besvaras av Felix Krause, e-post felix.krause@skl.se.
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.