Här får du nyheter från utbildningsnämndens sammanträde i maj:
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
NYHETSBREVET FÖR DIG INOM FÖRSKOLA & SKOLA I NACKA
Det här nyhetsbrevet riktar sig till dig som arbetar inom förskola och skola i Nacka. Avsändare är utbildningsenheten i Nacka.

Nyheterna nedan ger ditt ett urval av ärendena på utbildningsnämndens sammanträde den 18 maj 2017.

Alla handlingar för sammanträdet finner du här
 
Samarbetsprojekt Nacka gymnasium och Svenska Akademien delfinansieras av utbildningsnämnden
 
Nacka gymnasium har tackat ja till att delta i utvecklingsprojektet Intensivutbildning i svenska för nyanlända skolelever. Svenska Akademien är en av initiativtagarna till projektet som syftar till att genom intensivutbildning i svenska främja nyanlända elevers integrering och möjligheter inom utbildning och yrkesliv. 

Nacka gymnasiums deltagande i projektet möjliggörs av ett bidrag på 350 000 kronor från utbildningsnämndens utvecklingsbudget för höstterminen 2017. Tanken är att ge fortsatt stöd under hela implementeringstiden, 2017–2019.
Läs hela nyheten
Skolvalet 2017 – resultat från föräldraenkät samt skolvalsstatistik
 
89 procent av dem som valde skola till hösten 2017 fick plats på den skola de valt i första hand. Det är en ökning med två procentenheter från 2016 men utbildningsnämndens mål på 90 % nåddes inte riktigt. Nästan alla som valde skola, 99 procent, fick plats på någon av de tre skolor som de valt. 

Resultatet skiljer sig kraftigt åt mellan de olika årskurserna. 96 procent av de som sökte till förskoleklass fick plats på den skola de sökt i första hand jämfört med 76 procent av dem som sökte till årskurs 7. Jämfört med förra året har andelen som fick sitt förstahandsval tillgodosett ökat till förskoleklass, medan den minskat till årskurs 7. 
Läs hela nyheten
Drygt åtta av tio gymnasielärare i Nacka är legitimerade
 
Skolverkets senaste statistik visar att i Nacka är 75 % av lärarna i grundskolan och 85 % av lärarna i gymnasieskolan är legitimerade. Andelen utbildade och legitimerade lärare är högre på de kommunala skolorna än på de fristående. Huvudmän med låg andel behöriga lärare kommer att följas upp.

Andelen legitimerade lärare är högre för kommunala skolor än fristående i Nacka, det gäller både grundskolan och gymnasieskolan. Sämst tillgång till legitimerade lärare är det i ämnet svenska som andraspråk, teknik i grundskolan och tyska i gymnasieskolan. De flesta av lärarna som saknar legitimation har dock en pedagogisk högskoleexamen.

Andelen personal i fritidshem i Nacka som hade pedagogisk högskoleexamen var 26 procent i oktober 2016, en liten minskning jämfört med året innan. Nackas andel var högre än i länet, men lägre än i riket. Andelen varierar en del mellan skolorna i kommunen. 
Läs hela nyheten
Nulägesbeskrivning av nyanlända gymnasieelevers utbildning
 
Utbildningsenheten har under vårterminen träffat de gymnasieskolor i Nacka som har nyanlända elever för att kunna göra en nulägesbeskrivning av de nyanlända elevernas utbildning. Kartläggningen har visat på såväl likheter som olikheter när det gäller hur skolorna arbetar, vad de ser för utmaningar och vilka framgångsfaktorerna med deras arbete är.

Mellan våren 2015 och framåt har en relativt stor tillströmning av nyanlända elever skett till Nacka. I gymnasieskolan motsvaras ökningen av 148 elever, eller 239 procent. I dagsläget har tillströmningen avtagit. Utbildningsenheten har under vårterminen träffat skolledningen och andra nyckelpersoner på gymnasieskolorna Mediagymnasiet, Nacka gymnasium, Nacka Praktiska och YBC för samtal kring arbetet med de nyanlända eleverna.
Läs hela nyheten
 
OBS! Informationen nedan är inget ärende som beslutats av utbildningsnämnden men eftersom det är viktig information för alla som arbetar inom fristående förskolor eller skolor har vi valt att skicka med det i nyhetsbrevet:
NY LAG OM STÄRKT MEDDELARSKYDD
 
Den 1 juli 2017 införs en ny lag om stärkt meddelarskydd. Den nya lagen innebär i huvudsak att anställda i enskild verksamhet inom skola, vård och omsorg, som till någon del är offentligt finansierad, ska ha motsvarande rätt som offentligt anställda har att lämna uppgifter om verksamheten för publicering i medier. Läs hela nyheten
 
 
Nästa nyhetsbrev kommer efter utbildningsnämndens sammanträde den 14 juni. Har du frågor eller synpunkter? Skriv gärna till utbildningsenheten@nacka.se.