Nyheter från SKL för dig som arbetar inom socialtjänsten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyanlända får jobb i Sunne
 
Det talas idag mycket om vilka problem flyktingvågen skapat. Att vårt samhälle ”inte klarar uppdraget”. Även i politiken är tongångarna sådana. Det sorgliga är att det verkar som om vi bara kan se ett perspektiv i taget.

Det jag saknar är de berättelser vi får när vi besöker avfolkningskommuner där många har sett flyktingarna som en möjlighet, ur ett rent egoistiskt perspektiv. Utan att på något sätt förringa utmaningarna tänker jag dela med mig av ett sådant exempel. Sunne.
Läs sektionschef Åsa Furén-Thulins blogg.
 
Äldre- och jämställdhets- minister Åsa Regnér
Ekonomiskt bistånd kartläggs ur ett jämställdhetsperspektiv
 
Socialstyrelsen får i uppdrag att kartlägga socialtjänstens arbete med ekonomiskt bistånd ur ett jämställdhetsperspektiv. Syftet är bland annat att säkra en jämställd utbetalning av det ekonomiska biståndet till kvinnor och män i hushåll som berörs.

– Vi ser exempel på hur biståndet bara betalas ut till den ena parten i hushållet, då ofta mannen. Det är inte rimligt att samhället är med och förstärker konservativa föreställningar om mannen som huvudsaklig familjeförsörjare. I absolut värsta fall kan det förstärka våld i relationen och göra det svårare för kvinnan att lämna. Därför behövs den här kartläggningen, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.
 Läs mer på regeringens webb.
 
Tvådagarsutbildning:
Analysera och utveckla verksamhet för personer med funktionsnedsättning


I höst erbjuder SKL, Sveriges kommuner och Landsting och RKA, Rådet för främjande av kommunala analyser, en tvådagarsutbildning om hur du, för en mer träffsäker verksamhetsutveckling, kan analysera och förstå olika nyckeltal i verksamheter för personer med funktionsnedsättning. Utbildningen riktar sig till personer som finns på förvaltnings- och verksamhetsnivå, och som i sitt uppdrag använder öppna jämförelser och andra nyckeltal för verksamhetsutveckling.

Vår ambition är att du som deltagare efter kursen ska ha bättre kunskap om och förståelse för vad indikatorer och nyckeltal visar och kan användas till, och att du fått inspiration och verktyg som underlättar analys på hemmaplan.

Anmälan och mer information finns i SKL:s kalendarium.
 
Fortbildning i evidensbaserad praktik
 
Nu kan du som är metodstödjare, verksamhetsutvecklare, processledare eller har liknande arbetsuppgifter och arbetar i en kommun eller region anmäla dig till en fortbildning i evidensbaserad praktik. Utbildningen arrangeras av Socialstyrelsen, SBU och SKL och kommer att ge stöd i arbetet med att implementera nya arbetssätt. Medverkande föreläsare är bland annat: Ulrika Bergström, Johan Glad, Jenny Nybom och Peter Lindqvist (Socialstyrelsen), Anneli Jäderland och Marit Grönberg Eskel (SKL), Knut Sundell och Pernilla Östberg (SBU).

Datum:
Kommunala utvecklingsledare: 27 okt, 24 nov, 19 jan, 16 mars och 27 april
Regionala utvecklingsledare: 28 okt, 25 nov, 20 jan, 17 mars och 28 april.


Sista anmälningsdag är 26 september 2017.
Frågor besvaras av Peter Lindqvist: peter.lindqvist@socialstyrelsen.se
 
Stöd för systematisk uppföljning i socialtjänsten
 
Utbildningen riktar sig till regionala och kommunala metodstödjare, verksamhetsutvecklare, processledare och chefer som vill bygga på sin kompetens att stödja systematisk uppföljning inte bara på individ-, utan även på grupp- och verksamhetsnivå i socialtjänsten.

Utbildningen arrangeras av Socialstyrelsen och SKL och består av två heldagsworkshops. Deltagande förutsätter en beredskap att göra praktiskt arbete med planering och uppföljning innan och mellan tillfällena. Under utbildningen varvas teori med praktiskt arbete samt en introduktion till Socialstyrelsens stödmaterial och webbaserade verktyg till stöd för systematisk uppföljning.
Utbildningen äger rum den 11 oktober och 5 december, kl. 9-16 i Stockholm, Saturnus konferens, Hornsgatan 15.

Mer information och anmälningslänk till utbildningen kommer via Socialstyrelsens och SKL:s hemsidor i början av september.
 
Mediebilden av socialtjänsten
 
Yttrandefrihet och en fri press är hörnstenar i ett demokratiskt samhälle och att granska offentlig verksamhet är ett av journalistikens viktigaste uppdrag. Men när media och socialtjänst möts är det inte alltid man förstår varandras logik.

Hur ska man exempelvis från socialtjänsten lyckas med konststycket att vara transparent utan att tumma på sekretessen och riskera att utelämna såväl personal som klienter?


Välkommen till en heldag ledd av Staffan Sjöberg fd TV- journalist från TV4 där vi talar om hur socialtjänstens frågor bäst kan hanteras i media. Det kommer att handla om de juridiska principerna som offentlighetsprincipen och meddelarfriheten och om medias uppdrag och arbetssätt samt de speciella villkor socialtjänsten har att verka under.

För anmälan och frågor om programmets innehåll kontakta: karin.falck@skl.se.
Mer info om utbildningen kommer snart ut på SKL´s webb.
 
Nya brukarundersökningar hösten 2017
 
I september är det dags igen för de nationella brukarundersökningarna inom individ- och familjeomsorgen och funktionshinderområdet. Nytt för i år är att det kommer finnas en brukarenkät om ensamkommande barns upplevelse av sin boendesituation.

Det är en pilotundersökningen som genomförs för första gången i höst. Intresserade är välkomna att delta. Undersökningen är öppen för lokalt genomförande i kommunerna under september-oktober. Inrapportering av resultat till SKL och RKA ska ske i november.
Läs mer på SKL:s hemsida om undersökningarna och för anmälan.
 
Film om stöd till föräldrar med placerade barn
 
Göteborgskommunen, (Gr) har tagit fram en film som vänder sig till nya socialsekreterare. Vi får höra tankar från föreläsaren Tor Slettebø, professor i socialt arbete.Filmen handlar om att ge stöd till den eftersatta gruppen: Föräldrar med placerade barn.
Se filmen.
 
Dags för Socionomdagarna 18-19 oktober
 
Socionomdagarna är en väldigt viktig mötesplats för alla socionomer. Konferensens två dagar tar fasta på det viktiga arbete som socionomer arbetar med varje dag. Här kan man hitta inspiration, ny forskning, undersökningar, utredningar och kunskap som är angeläget för just ditt arbete.
 
Nytt för i år är ett interaktionsverktyg som kommer att användas på plats för att ta temperaturen bland alla socionomer och för att fånga in viktiga tankar, idéer och medskick till andra kommuner och beslutsfattare. Regeringens utredare Margareta Winberg kommer till Socionomdagarna och önskar få en dialog om hur vi på bästa sätt förbättrar Socialtjänstlagen.

Exempel på talare är: Ylva Johansson och Åsa Regnér mfl. SKL är delaktiga på konferensen med 15 programpunkter. Socionomdagarna arrangeras av Akademikerförbundet SSR.
 Vi ses på Socionomdagarna!
 
Nationell strategi för demensområdet
 
I Sverige lever cirka 160 000 personer med demenssjukdom. Antalet personer med sjukdomen ökar kraftigt i samband med att befolkningen blir äldre. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett underlag för en bred nationell strategi och plan för prioriterade insatser inom demensområdet.

Äldreminister Åsa Regnér tog emot Socialstyrelsens underlag till nationell strategi för demensområdet tdigare i juni i år. I morgondagens webbsändning av Vård- och omsorgsnytt kl 15.00-16.00 så intervjuar vi Frida Nobel om strategin. Frida är Medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.
Här kan ni se webbsändningen.
 
Dags för nya webbsändningar
 
Dags för nya webbsändningar. Först ut är: "Den sociala barn- och ungdomsvården," 23 augusti klockan 10.00-11.00. Samma dag 15.00-16.00 sänder vi: "Vård- och omsorgsnytt." Vi intervjuar bland andra Frida Nobel, Medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen. Följande dag: "Agenda för integration," 24 augusti klockan 10.00. Vill du se sändningarna? kontakta karin.falck@skl.se