Stiftsträdgårdsmästare Johan Bjerkeby i planteringstagen. Idag invigs äppellunden i biskopsgården i Linköping. Foto: Emanuel Eriksson
Unik äppellund med stiftsäpplet Gratia presenteras i kväll
 

Ikväll är det dags! Den som sneglat mellan spjälorna från gångvägen mellan Kungsgatan och Konsert och Kongress har kunnat notera en stor aktivitet inne i biskopsgården. Där har en äppellund med äppelsorter från hela Linköpings stift planterats. I mitten kommer ett nyframtaget äppelträd – Gratia – att planteras vid den högtidliga invigningen ikväll.

Särskilt inbjudna till invigningen är fastighetsskötare och trädgårdsmästare från stiftets alla församlingar. Förhoppningsvis kommer samtliga!

24Corren sände igår ett 2 minuter långt tv-inslag där stiftsträdgårdsmästare Johan Bjerkeby presenterar äppellunden.

För tre år sedan började lunden anläggas i biskopsgårdens trädgård, för att den skulle vara klar för invigning i år vid 500-årsjubileet av Martin Luther och reformationen. Där planteras ett nytt Lutheräpple – kallat Gratia – såhär 500 år efter reformationens start. Gratia betyder nåd, som är ett av reformationens kärnvärden. Runt Gratia i äppellunden finns de klassiska äpplen som har sitt ursprung i Linköpings stift.

Äpplet Gratia är stiftets ”eget” äpple. Därför kommer äpplet att finnas i biskopsgårdens äppellund, men även i varje församling i Linköpings stift – drygt 100 stycken.

Frågor? Tala med Johan Bjerkeby på telefon 0730-22 276 32.
 
Budkavle 2017– Resandefolket i Svenska kyrkan
 

2015 startade "Kulturgruppen för resandefolket" i Göteborg och Svenska kyrkan ett budkavelsprojekt tillsammans. Budkavlen skickas runt i landet för att vi tillsammans ska synliggöra resandefolket i Svenska kyrkan. Budkaveln var först 2015 i Göteborg, sedan 2016 i Karlstad och nu kom den för några veckor sedan till vår domkyrkan i Linköping. Domprost Peter Lundborg och resande Thomas Larsson hämtade den i Karlstad domkyrka och nu finns den här fram till mars i nästa år. Tillsammans med Romanofolket Resande Östergötland har vi börjat prata om ett gemensamt arrangemang i Linköping på resandefolkets dag 29 september och det finns också möjlighet för er att ta emot budkavlen hos er lokalt under året.  
 
Vill din församling tillsammans med resandefolket på er ort vara med och ta emot budkavlen hos er? Kanske kan ni göra gudstjänst eller lyfta frågorna på annat sätt - med en utställning, en konsert, en föreläsning eller något annat.
 
Välkommen i så fall till en träff kring budkavlen den 16 juni kl 10-12 på stiftkansliet och bjud gärna in de resande som ni känner från er ort så kan vi spåna tillsammans!
 
Meddela susanna.lofgren@svenskakyrkan.se senast den 9 juni om du kan komma
 
Texten från budkavlen, på svenska och resandespråket, lyder så här:

Gud, ditt folk är vandringsfolket
Må denna budkavle vandra på
dina stigar, runt om i Sveriges land
så vi kan mötas på livets väg
och bygga broar mellan församling och resande
Låt budkavlen skänka hopp, engagemang

och stolthet för dom vi är
och hjälp oss att aldrig någonsin
ge upp kampen för alla människors lika värde
 
 
Väl mött hälsar
 
Linköpings stift och Linköpings Domkyrka
 
 
Nya Dataskyddsförordningen - så förbereder sig Svenska kyrkan
 
 
Den 25 maj 2018 träder EU:s nya dataskyddsreform i kraft. Svenska kyrkan på alla nivåer berörs vad gäller hantering av personuppgifter, till exempel i Kyrksam och Kbok.  
Dataskyddsförordningen ersätter den svenska personuppgiftslagen. Detta innebär bland annat att skyddet för privatpersoner ökar genom att regler för vad som får registreras om enskilda skärps.  
 
För att stödja kyrkans anpassning till den nya Dataskyddsförordningen driver nationell nivå projektet Anpassning till dataskyddsförordningen. Inom projektet kartläggs hur IT-system som Kyrksam och Kbok behöver utvecklas innan Dataskyddsförordningen träder i kraft och hur kyrkans anställda måste förändra rutiner för personuppgift. Projektets arbete sträcker sig till juni 2018.

Läs mer här.
 
Arkivarie sökes till projekt för Linköpings stift
 

Har du kunskaper inom arkivering? Gillar du att jobba självgående men samtidigt inte är rädd för att leda och organisera? Linköpings stift söker nu dig som ska ansvara för ett projekt för att ordna och förteckna arkiv enligt allmänna arkivschemat hos de olika församlingarna inom Linköpings stift.

Läs mer om tjänsten här.
 
Kurser och mötesplatser 
 
Världens fest är Svenska kyrkans stora mötesplats för alla som är intresserade av internationellt arbete och Svenska kyrkan utomlands. Kom över dagen eller del av dag om du inte bokat boende. Inga kostnader! Varmt välkommen!
Missa inte...
  • spännande seminarier för alla åldrar
  • gudstjänster av alla slag
  • en gospelmässa mitt i stan
  • mycket kul för alla barn och deras vuxna
  • program och mötesplatser för dig som är ung
Det blir också bland mycket annat en fest- och galakväll med artister som Kodjo Akolor och Zinat Pirzadeh och många fler. Ärkebiskop Antje Jackelén medverkar.

I samarbete med Göteborgs, Skara, Växjö och Karlstad stift samt Linköpings universitet erbjuder Linköpings stift en högskoleutbildning kring en av våra vanligaste, roligaste men ibland svåraste arbetsuppgifter – konfirmandarbetet.
 
Genom kursen får vi orientera oss i religionspedagogikens grundläggande begrepp och problem med särskild relevans för konfirmandarbetet i Svenska Kyrkan. Vi får också öva oss i förmågan att relatera pedagogikens kunskapsområden till teologiska frågeställningar.
 
Linköpings stift subventionerar kost och logi för de fem platser vi får tillgång till på utbildningen. Först till kvarn! Vi räknar med ett fortsatt samarbete med andra stift och hoppas därför att kunna erbjuda denna utbildning som ett basutbud för konfirmandlärare i vårt stift under kommande år.
 
Målgrupp: Alla som i församlingen jobbar med konfirmander.
Högskolebehörighet krävs.
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan inte googlas fram, utan man måste skriva in adressen http://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. Adressen är http://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!