Luftburen biskop. Martin Modéus tas emot av programledaren Åsa Sjöberg. Foto: 24nt.se
TV-tips: Biskopen fick sig en oväntad flygtur
 

Såhär i dagarna mellan Kristi himmelfärd och pingst passar Stiftsnytt på att uppmärksamma en intervju med biskop Martin Modéus som innebär en oväntad flygtur för biskopen. Intervjun gjordes redan förra sommaren och sändes i Norrköpings Tidningars webbkanal i vintras, men årstidsmässigt passar det bättre att se den nu när det grönskar i markerna.

I programmet som ingår i serien "Åsa i skärgården" samtalar biskopen med programledaren Åsa Sjöberg och författaren Maria Mattsson och passar även på att ge sig upp på höga höjder rent bokstavligen. Programmet är 28 minuter långt och kan ses genom att klicka här.
 
Radiotips 1: Ny podd om kyrkans kulturarv
 

Hur många vet om att man kan få låna en brudkrona från 1600-talet till sitt bröllop? Nu kommer en ny podd om kyrkans kulturarv. Svenska kyrkan förvaltar ett rikt kulturarv, ett kulturarv som tillhör oss alla och som fortfarande till stor del används i sin ursprungliga kontext. Kulturarvet inte bara förvaltas; i uppdraget ingår också att berätta om det. Det vill podden ta fasta på.

Podden produceras av Norrköpings pastorat. För att läsa mer och lyssna på första avsnittet, klicka här.
Radiotips 2: BBC-program om grön pilgrimsverksamhet
 

För en dryg vecka sedan möttes företrädare för kyrkor i hela Europa för en konferens om "Green Pilgrimage" i engelska Canterbury. Brittiska BBC var på plats och gjorde ett reportage som kan höras genom att klicka här. Reportaget, som är drygt 5 minuter långt, börjar knappt 27 minuter in i sändningen.

Mot slutet av reportaget hör vi stiftets miljösamordnare Per Rosenberg.
 
Kurser och mötesplatser 
 
Livsstegen - självhjälpsprogram i 12 steg för alla ”normalstörda” människor

Nyhet: Utbildning i Livsstegen för församlingar.
Livsstegen är Katarina församlings (Stockholms stift) självhjälpsgrupper som under två decennier varit en väg till att komma vidare i livet och in i ett sammanhang. Till hösten startar en helt ny utbildning i Livsstegens metodik för församlingar och organisationer. Utbildningen kan ske i Stockholm eller på plats i den lokala församlingen utifrån vad som passar bäst.
Detta vill vi! Stöd till migranter och flyktingar, Linköping 29 augusti
Våra kyrkor har på olika sätt ett stort och starkt engagemang för asylsökande och flyktingar. Det uttrycks bland annat i Sveriges Kristna Råds skrift Detta vill vi.
En viktig resurs i arbetet är asylrättscentrumet Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar, som sedan 1991 verkat för en rättssäker asylprocess. De företräder asylsökande, erbjuder gratis juridisk rådgivning och utbildning om asylrätt till alla som behöver det.
Sedan 2014 har Linköpings stift ett särskilt avtal med Rådgivningsbyrån som innebär att en jurist med jämna mellanrum finns ute på våra orter för att stötta församlingar och asylsökande.  
Många gånger samarbetar Svenska kyrkans och Equmenias församlingar, och vi är och kan vara ett stöd och bollplank för varandra. Därför vill vi nu mötas för att samtala mer om detta engagemang och hur vi kan arbeta framåt.  
Guds tjänst - en livslång övning. Gudstjänstens teologi utifrån ett lutherskt perspektiv. Vårdnäs 4 oktober.
 
Under reformationsårets tema ”Lutherdagar” inspireras vi att tillsammans fundera över vad en luthersk gudstjänst kan tänkas vara.

Detta är öppet för alla som är intresserade av gudstjänstutveckling, med särskilt fokus på dem som deltagit i stiftets gudstjänstutvecklingsprogram genom åren och studenterna i MSS (Mötesplats stift student).
 
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan inte googlas fram, utan man måste skriva in adressen http://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. Adressen är http://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!