Bättre kunskap ska ge en mer jämlik vård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bättre kunskap ska ge en mer jämlik vård
 
SKL  rekommenderar landsting och regioner att etablera en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården. Målet är en mer kunskapsbaserad och jämlik vård.

– Landsting och regioner har tydligt visat en vilja att samarbeta och använda den samlade kunskapen för att ge patienterna bästa möjliga vård, oavsett var i landet vården ges. En gemensam och hållbar struktur är viktig för att ge förutsättningar för en hög kvalitet i vården, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande, SKL.
Flerårigt gemensamt arbete
 
Tidigt samarbete mellan kommun och stat för fler bostäder
 
Det blir enklare att bygga bostäder om kommun och länsstyrelse samarbetar tidigt. Nu ger SKL och länsstyrelsen ut ett gemensamt inspirationsmaterial om hur samarbetet blir framgångsrikt.
Fyra framgångsfaktorer
 
Vårdrelaterade infektioner minskar
 
Antalet vårdrelaterade infektioner (VRI) har minskat något de senaste åren men enligt beräkningar drabbas fortfarande närmare 65 000 patienter i Sverige varje år.
Billigare att förebygga
 
Välkommen digitaliseringsstrategi
 
Fokusområdena som pekas ut i regeringens digitaliseringsstrategi stämmer bra överens med de satsningar som SKL anser behövs för att öka digitaliseringen i offentlig sektor.
Digitaliseringsstrategins fokusområden
 
Mer från förbundet
 
EU-handslag för ökad delaktighet
EU är en del av vår vardag och en viktig del i kommuner, landsting och regioner. Gemensamt ansvar tas nu för ökad delaktighet i EU-frågor, skriver SKL:s ordförande Lena Micko med flera i en debattartikel.
Debattartikel

Så kan kommuner hantera vattenbrist
Det är brist på vatten i nästan hela Sverige och i sommar kan situationen bli akut på flera håll. SKL rekommenderar därför kommunerna att vidta fyra förebyggande åtgärder så snart som möjligt.
Åtgärderna som SKL föreslår

Årets Stadskärna 2017 - Västervik
Västervik vann den prestigefyllda utmärkelsen Årets Stadskärna 2017 i stark konkurrens med Kalmar och Tibro.
"Viktigt för utveckling och attraktionskraft"

Nytt chefnätverk för kultur, fritid och folkbildning
SKL bjuder in till ett nätverk för kommunala förvaltningschefer, eller motsvarande, med ansvar för kultur, fritid, idrott eller folkbildning. Nätverket har fokus på dagens och morgondagens strategiska frågeställningar.
Läs mer och anmälan

Vi behöver fler som arbetar i välfärden
SKL:s Agneta Jöhnk har läst vårens Ekonomirapport och skriver på Arbetsgivarbloggen att behoven av välfärdstjänster ökar snabbare än någonsin tidigare.
Arbetsgivarbloggen
Nytt från omvärlden
 
Ny generaldirektör för Skolverket
Regeringen har utsett Peter Fredriksson till ny generaldirektör för Skolverket.
Tidigare utbildningsdirektör i Södertälje kommun

Ny generaldirektör för Migrationsverket
Mikael Ribbenvik har utsetts till ny generaldirektör för Migrationsverket.
Var tidigare tf generaldirektör på myndigheten

Lagändring ska få fart på byggandet 
Riksdagen har röstat igenom en propositonmed ändringar i plan- och bygglagen. Lagändringen ska leda till att fler bostäder byggs.
Kommer att börja gälla 1 juli 2017

Vd:s krönika
 
Bristen på vatten kan bli akut
Inte på drygt 40 år har nivåerna i Sveriges grundvatten, som kommunerna använder för att förse samhället med kranvatten, varit så låga som i dag. Bristen på vatten omfattar nästan hela landet och riskerar att bli akut på flera håll i sommar.

Nästan dagligen kan vi nu ta del av mediernas rapportering om vattenbristen. Att det är så ont om vatten beror framför allt på att det har regnat och snöat lite de senaste åren. Om det blir en regnig sommar hjälper det inte mycket eftersom växtligheten tar upp mycket av regnet. Risken finns att vattnet till och med tar slut, och då kan kommuner behöva köpa in vattentankar eller dela vatten med varandra.

Jag vet att kommunerna arbetar intensivt för att hantera situationen. Från SKL:s sida följer vi utvecklingen och vi arbetar bland annat för att berörda myndigheter ska ge kommunerna bra och samordnat stöd. Vi går nu också ut med en rekommendation om fyra åtgärder som är särskilt viktiga för kommuner – men även landsting och regioner vars verksamheter kan påverkas av vattenbristen – att vidta inför sommaren.

För det första är det viktigt att följa de aktuella grundvattennivåerna från SGU, Sveriges geologiska undersökning. Vi vill också uppmana våra medlemmar att diskutera situationen i regionen med sin länsstyrelse. Nivåerna på grundvattnet kan variera. Det är viktigt att diskutera hur vattnet ska fördelas och hur man ska samverka.

En tredje rekommendation är att kommuner ser över sina så kallade vattendomar, som reglerar uttag av vatten. Räcker tillståndet till? Behöver man söka tillstånd för en reservvattentäkt? Det kan bli stor konkurrens om vattnet mellan olika aktörer i sommar, och en uppdaterad vattendom kan säkra att kommunen får ta det vatten man behöver. Slutligen behöver kommuner också följa upp situationen för invånare med egen brunn och förbereda sig för hur man agerar om deras vatten tar slut.

Vattnet är vårt viktigaste livsmedel. Det offentliga Sverige måste kraftsamla för att hantera det svåra läget. Samtidigt måste vi alla vara ansvarsfulla medborgare och se över hur vi kan minska vår egen vattenförbrukning i vardagen.

Vesna Jovic

Tidigare krönikor