Forskning om återgång i arbete efter sjukskrivning kräver samverkan mellan flera aktörer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Britt Arrelöv
Satsning på försäkringsmedicin
 
En viktig grund för att uppnå god kvalitet i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen är kunskap och kompetens inom försäkringsmedicin. För att ytterligare stärka och samordna landstingens arbete har SKL startat ett projekt inom området Försäkringsmedicin. Britt Arrelöv, medicinskt sakkunnig och överläkare i Stockholms läns landsting, håller i projektet från SKL.
- Uppdraget handlar om att ta reda på vilket stöd landstingen behöver och att etablera stöd för försäkringsmedicin i landstingen. Vi kommer att ge tips till landstingen, till exempel om hur de säkerställer att försäkringsmedicinska frågor blir en del av vård och behandling.
Läs hela nyheten
 
Anna Östbom
Sex projekt får pengar för forskning
 
Under hösten 2016 kunde landsting och universitet söka medel för forskning om återgång i arbete efter sjukskrivning via Forte. Sex projekt godkändes och får del av pengarna. Ett krav för att få del av pengarna var att projekten ska genomföras i samverkan med arbetsgivare, arbetsplatser eller Arbetsförmedlingen.
- Det är mycket bra att det avsätts pengar för att vi ska få mer kunskap om vad som kan underlätta återgång i arbete och SKL hoppas på att det även framöver kommer tillsättas forskningsmedel inom området, säger Anna Östbom, handläggare vid SKL.
 
Kerstin Ekberg
Samverkan viktigt vid forskningsansökan
 
Under hösten 2016 kunde landsting och universitet söka medel hos Forte för forskning om återgång i arbete efter sjukskrivning. De projekt som beviljades medel involverade flera aktörer och hade en tydlig metodbeskrivning. Kerstin Ekberg är professor emeritus på avdelningen för samhällsmedicin vid Linköpings universitet och med i beredningsgruppen som går igenom forskningsansökningarna till Forte. 
- Det gemensamma med de projekt som beviljades medel är att de har med arbetsplatsen som en aktör i åtgärderna och att man försöker knyta ihop flera aktörer, bland annat vården och arbetsplatsen. 
Läs hela nyheten
 
Nationell konferens för rehabkoordinatorer
 
Koordinatorn - nytt stöd i sjukskrivningen
 
14-15 september arrangerar SKL en konferens om rehabkoordinering i hälso- och sjukvården. Konferensen belyser metoder och arbetssätt inom rehabkoordinering och aktuell forskning inom området. Konferensen riktar sig till dem som arbetar som koordinator med sjukskrivning och rehabilitering inom primärvården, sjukhusvården och psykiatrin. Syftet är att stärka koordinatorn att praktiskt kunna ta sig an uppdraget och öka samarbetet med exempelvis arbetsgivare och Arbetsförmedlingen. Delar av konferensen kommer att direktsändas över internet.
Program och anmälan
 
Katarina Bergström
Arbetsgivarens ansvar vid sjukskrivning
 
SKL har tagit fram information som stöd till hälso- och sjukvården och läkare som skriver läkarintyg vid sjukskrivning. Informationen beskriver vad arbetsgivaren behöver veta för att bedöma om den anställde har rätt till sjuklön och för att tidigt kunna sätta igång rehabiliteringsinsatser. Katarina Bergström är arbetsrättsjurist vid SKL och har deltagit i arbetet.
– Vi vill ge information till läkarna och hälso- och sjukvården så att de vet vad arbetsgivarna behöver utifrån sitt ansvar. På sikt handlar det om att förhindra sjukskrivningar och underlätta den arbetslivsinriktade rehabiliteringen.
Läs hela nyheten
 
Obligatoriskt med kunskap om våld i nära relation
 
Regeringen planerar att införa obligatoriska moment om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer i utbildningar till yrken som möter våldsutsatta kvinnor och barn. Studenterna ska få kunskaper om hur man kan förebygga och upptäcka våld och vilka insatser som är verkningsfulla. Utbildningar som berörs är fysioterapeut, jurist, läkare, psykolog, sjuksköterska, socionom och tandläkare.
Regeringens pressmeddelande
Information om våld i nära relation på 24 språk
 
Infogeneratorn.se stödjer kommuner i att ge information till invånarna om stöd vid våld i nära relationer. Sajten ger kvalitetssäkrad information om våld i nära relationer på 24 olika språk. Texterna går att anpassa och kan sedan publiceras på hemsidan, läggas i väntrummet eller delas ut vid ett möte. Infogeneratorn.se har utvecklats med hjälp av särskilda stimulansmedel från Socialstyrelsen och ägs av Länsstyrelserna.
Infogeneratorn.se
 
Kunskap om våld i nära relation viktigt vid rehabilitering
 
Genom att systematiskt fråga om patienterna någon gång utsatts för våld kunde Närhälsan i Borås se varför rehabiliteringen inte alltid blivit framgångsrik. 2014 startade Närhälsan Bedömningsteamet Borås med hjälp av Västra Götalands kompetenscenter mot våld, VKV, ett projekt för att skapa rutiner för att våga fråga patienterna om våld.
- Kvinnorna kommer inte själva till hälso- och sjukvården och säger att de är utsatta för våld i sin relation. Någon måste ställa frågan om det finns något som kan förklara deras besvär, eller bara ställa frågan rätt ut, säger Ingegerd Törnqvist, enhetschef på Bedömningsteamet.
Läs hela nyheten
 
I nyhetsbrevet tar vi upp aktuella nyheter, forskning, metoder och arbetssätt inom sjukskrivning och rehabilitering inom landsting och regioner. SKL:s kontaktpersoner inom området är Anna Östbom och Cecilia Alfvén. Läs mer om SKL:s arbete inom sjukskrivningar och rehabilitering.