20 miljoner människor är drabbade - nu behövs ett massivt stöd!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
34 miljoner i årets fastekampanj!
 
Jag vill tacka alla, som på olika sätt, bidragit till det fina insamlingsresultatet i fastekampanjen 2017!
34 miljoner kronor är en ökning med 1,5 miljoner jämfört med förra året och 12 av 13 stift ökar sin insamling. Det är härligt att se - och få vara en del av - det stora och genuina engagemang som finns för vårt internationella arbete i Svenska kyrkan - runt om i landet!  
Pengarna som vi samlar in betyder att vi kan fortsätta kämpa för en mer rättvis värld för alla, en värld utan fattigdom och utsatthet. 
Tack!

Claes Anckarman
Projektledare för fastekampanjen 
 
Nu behövs massiva insatser mot svälten!
 
Över 20 miljoner människor är drabbade av en pågående svältkatastrof. Människor dör redan av brist på mat och vatten. Behoven är enorma och Svenska kyrkan finns på plats genom lokala partners i bland annat Somalia, Etiopien och Sydsudan.

Svenska kyrkans internationella arbete ökar stödet till Nigeria och Sydsudan för att förhindra att människor dör av svält. Svenska kyrkans utsända Anna-Maria Sandström vittnar om hur massiva insatser krävs för att rädda liv. Samtidigt försvåras hjälparbetet av väpnade konflikter.


Svenska kyrkans internationella arbete ökar stödet till Nigeria och Sydsudan för att förhindra att människor dör av svält. Svenska kyrkans utsända Anna-Maria Sandström vittnar om hur massiva insatser krävs för att rädda liv. Samtidigt försvåras hjälparbetet av väpnade konflikter.

Läs mer

Upprop om kampanj mot svältkatastrofen i sommar

Den största humanitära krisen i världen sedan 1945 pågår just nu. Därför behöver vi tillsammans, enskilda och församlingar, mobilisera på alla fronter - vi kan fortfarande agera för att människor ska överleva!

En kampanj för att stoppa svälten kommer att pågå hela sommaren. Besökarna på svenskakyrkan.se ska mötas av annonser med budskapet om att det är ett nödläge. Vi kommer också att annonsera i externa medier för att visa på brådskan att agera.
 
Material för församlingar att använda i kampanjen finns på intranätet. Nytt material kommer successivt att läggas ut. Håll utkik på intranätet för Svenska kyrkans internationella arbete.

Läs mer

Låt oss hjälpas åt att rädda människoliv!

Fotograf Håvard Bjelland/NCA
 
Följ festen på webben
 
Har du inte möjlighet att vara på plats under Världens fest? Ingen fara. Vi webbsänder fredagens musikfestival, lördagens galakväll och söndagens avslutande gospelmässa.  

På Världens Fest Play kan vem som helst kan vara med och se finalen av musikfestivalen, rösta på sin favorit och dessutom skänka 10:- till internationella arbetet.

Följ festen på webben
 
 
Våga vilja leda!
 
Världens kurs erbjuder en utbildning för dig som är aktiv i en församling som ideell eller anställd, och där vill driva globala rättvisefrågor. Tiden är den 26-27 augusti och föregås av två videomöten. Platsen är Stockholm.
 
Ledarutbildningen ger dig verktyg för att engagera fler i församlingens internationella arbete, med utgångspunkt i studiematerialet Världens kurs. Deltagarna får möjlighet att dela erfarenheter och tips med varandra och praktisk träning i att leda övningar.
 
Läs mer på länken nedan. Anmäl dig senast 1 augusti!
 
Läs mer
 
Fotograf Magnus Aronson/Ikon
 
Nytt för minnes- och hyllningsgåvor
 
Nu har minnes- och hyllningsgåvor fått nytt utseende och beställningsflöde på Svenska kyrkans internationella webbplats. Det finns olika bilder att välja mellan där bild och hälsning visas på ett blad. En nyhet är också att man själv kan skiva ut sitt beställda minnes- eller hyllningsblad och själv överlämna det.

Läs mer
 
 
Viktigt när församlingen/pastoratet betalar in  till Svenska kyrkans internationella arbete!
 
För att det ska vara tydligt att det är just församlingar/stift/pastorat som bidragit till den internationella verksamheten, ska era inbetalningar/gåvor i KOB registreras med någon av följande gåvotyper:
  • Anslag – när beslutande organ, till exempel Kyrkorådet, fattat beslut om att ge pengar till organisationer (i detta fall Svenska kyrkans internationella arbete)
  • Insamlingsaktivitet - alla aktiviteter som görs för att samla in pengar, inklusive bidrag från second hand-butik

Gåva ska användas om någon enskild person till exempel kommit och gett en minnesgåva som ni sedan vidarebefordrat.


Tack på förhand för både era bidrag – och att ni registrerar dem rätt
 
Samla in mynt som går ut 30 juni
 
Låt pengar som snart tappar sitt värde gå till att rädda liv. Enkronor, femkronor, hundralappar och femhundralappar kommer att bli ogiltiga att betala med efter den 30 juni i år. Även den lite mer ovanliga tvåkronan från sjuttiotalet blir ogiltig.

”Det här är ett smart sätt att samla in pengar på. För givaren är det enkelt att ge bort mynt, eftersom man slipper det bökiga med att lösa in dem själv på banken. Så ställ upp bössor eller sälj fika till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete. De snart värdelösa pengarna kan göra stor skillnad för medmänniskor om vi alla bidrar”, säger Eva Pérez Järnil ansvarig för teamet som jobbar med insamling på Svenska kyrkans internationella arbete.

Tänk på att kontakta er bank i god tid för att ta reda på hur de kan hjälpa till med inlösen. Många banker har slutat med kontanthantering, det innebär att banken i vissa fall bara tar emot pengar på vissa tider, eller efter vissa förutsättningar. I många fall vill de att man bokar tid för inlämning av mynt. Många bankkontor som tar emot mynt, tar ut en mindre kostnad för transporten av mynten till de företag som räknar och löser in pengarna. Fråga gärna om er bank kan tänka sig att stå för transportkostnaden och på så vis bidra till insamlingen. Och se gärna till att inte vänta till sista veckan i juni, när det kommer vara som mest folk som vill göra sig av med sina sista slantar.

Under sommaren uppmanar vi alla att rikta sin insamling mot svältkatastrofen i Afrika.
”Vi hoppas att alla församlingar och engagerade på olika sätt kommer att vara delaktiga. Insamlingen av gamla mynt och sedlar kan bli ett viktigt bidrag. Här blir pengar som snart är värdelösa, skillnaden mellan liv och död”, avslutar Eva Pérez Järnil.
 
 
Aktuella kollektändamål - alla helgdagar utan inplanerad rikskollekt 2017
 
På intranätet hittar du inspirerande och konkreta kollektförslag till vårt gemensamma internationella arbete. Följ respektive länk och hämta inspiration till kollektvädjan från projekttexterna.

Läs mer
 
 
 
Har du frågor?
 
Har du frågor om nyhetsbrevet Vårt uppdrag eller om Svenska kyrkans internationella arbete? Kontakta Svenska kyrkans givarservice:

e-post: givarservice@svenskakyrkan.se,
telefon 018-16 96 00

Du kan också kontakta din församling för att få veta mer om hur internationella frågor drivs lokalt.

Mer om Vårt uppdrag
Vårt uppdrag
 
Nyhetsbrevet ges ut av Kommunikationsavdelningen, kyrkokansliet.

Svenska kyrkan, kommunikationsavdelningen
751 70 Uppsala

www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223

Nästa nummer: juni 2017.