Lämna synpunkter på Skolkomissionens betänkande
 
Just nu är Skolkommissionens slutbetänkande ute på remiss. Ungefär 30 kommuner är utsedda som remissinstanser. SKL uppmuntrar i ett brev alla kommuner – inte bara de som fått betänkandet på remiss – att lämna remissyttranden till Utbildningsdepartementet.

Skolkommissionens förslag förtjänar noggrann analys och övervägande. En del av förslagen kräver också vidare utredningar. För att underlätta navigering i betänkandet har SKL:s tjänstemän tagit fram en presentation om betänkandets innehåll. Här finns också kansliets bedömning av vilka förslag som är mest relevanta att lämna synpunkter på. Presentationen bifogades brevutskicket. Vill ni ta del av det eller ventilera tankar och idéer så kan ni vända er till bodil.bavner@skl.se.

Eftersom Skolkommissionens förslag handlar om frågor av stor betydelse för svensk skola, är det värdefullt för regeringen att få ett gott beslutsunderlag från er som är så tydligt berörda.
 
 
Förslag om fjärr- och distansundervisning alltför begränsade
 
Igår lämnade Utredningen om bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad sitt slutbetänkande. SKL anser att förslagen inte är tillräckligt långtgående.
 
Dokumentation och filmer från Skolriksdagen 2017
 
På Skolriksdagens hemsida hittar du nu dokumentation från konferensen och kan se en del av seminarierna i efterhand.
 
Stödmaterial om introduktionsperioden för nyexaminerade
 
SKL, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund tagit fram ett material för att stödja arbetet med introduktionsperioden för nyexaminerade lärare och förskollärare.
 
Nationellt musiklärarkonvent
 
Make music matter
 
Den 13-14 september arrangeras ett konvent för musiklärare. Konventet är en del i det nationella skolprojektet Make music matter som är ett samarbete mellan Linnéuniveristetet, SKL, musiktjänsten Soundtrap och Academy of Music & Business.
 
Se SKL:s film om fördelarna med kommunal skola
 
Det är kommunerna och inte staten som har bäst kunskap om elevernas och skolornas unika förutsättningar. Men samtidigt som forskningen visar på vikten att utveckla undervisningen blir den statliga styrningen av skolan blir allt starkare. Det är dags att flytta fokus från systemet till innehåll och ta vara på fördelarna med den kommunala skolan.

Se SKL:s korta animerade film om fördelarna med den kommunala skolan.
 
Specialistutbildning för skolläkare
 
Skolläkarföreningen anordnar i samarbete med Karolinska Institutet en kurs i skolhälsovård. Kursen riktar sig till läkare verksamma i elevhälsan och har kursstart i september 2017.
 
 
Om skola och förskola

Nyhetsbrevet Förskola och skola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting. Det vänder sig till dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Följ också skoldebatten på SKL:s skolblogg.
Kontakt: hanna.sallemark@skl.se