Välkomna till vårt nyhetsbrev om medborgardialog och medskapande!
 
Tempot är fortfarande högt i alla våra nätverk, spännade och utvecklande möten. 

Det finns också ett stort intresse för dialog med unga. Det senaste halvåret har vi haft två fullbokade seminarier på temat. Vi planerar nu för fler aktivterter under hösten.

Höstens första Masterclass   i e-dialog har Temat "gamification" ett sätt att göra dialogen roligare, med intressant gästföreläsare från Danmark. Mer info nedan och länk till anmälan.

Årets diplomerande utbildning i omvärlds-kunskap, samhällsförändring och medborgar-dialog har också kommit igång med många entusiastiska deltagare.

På Offentliga Rummet i Sundsvall i veckan släpptes en färsk rapport som visar att folkbiblioteken tar ett stort ansvar för våra medborgares digitala kompetens, se mer info nedan.

Passa på att beöka ett bibliotek nära dig för att se hur de arbetar med digtal kompetens!

BOKA IN! 17-18 maj 2018
Då arrangerar vi en Internationell konferens med medborgarbudget som huvudtema, mer info under hösten!

Lena /Anders/ Anna-Karin/ Malin och Nils

Har du tips om en nyhet, kontakta Anders Nordh
(anders.nordh@skl.se)
 
SKL: MasterClass e-dialog 2
 
Välkommen att anmäla er till vår andra masterClass i e-dialog som hålls den 31 augusti

MasterClass 2  e-dialog: Gamification - dialog ska vara roligt
Den privata sektorn har insett att insett att det går att använda spel principer för att engagera kunder, öka deltagandet och skapa intresse för produkter och tjänster. Inom det offentliga har framåtblickande aktörer börjat titta på hur vi kan använda oss av spel för att förändra beteenden, öka inlärning och göra tidigare trista uppgifter roliga och stimulerande.

Vad betyder detta för medborgardialog och delaktighet? Det finns uppenbara möjligheter att använda nya metoder och arbetssätt, inspirerade av framgångsrika spel. Exempelvis har fler och fler kommuner har börjat använda sig av Minecraft som ett dialogverktyg. Detta är dock bara början på vad som är möjligt.

Gästföreläsare år Henning Grubb Basballe, VD för Copenhagen Game Lab. Henning är en av Danmarks mest erfarna spelutvecklare vad gäller det offentliga, Henning kommer att göra sin presentation på engelska. Copenhagen Game Lab arbetar med både analoga och digitala spel format och kombinerar dessa på banbrytande sätt för att skapa lärande upplevelser.
 
  • Tid: 31 augusti 2017
  • Plats: SKL, Hornsgatan 20 
  • Ort: Stockholm
  • Målgrupp: 1 750 kr exklusive moms. Förträring och dokumentation ingår.
 
SKL: Medborgardialog i komplexa samhällsfrågor, utbildning
 
KL erbjuder en kostnadsfri utbildning och seminarium i medborgardialog för att förebygga och hantera den komplexa samhällsfrågan kring inkludering och integration.

Målet är att öka medvetenheten och att fler kommuner ska arbeta med medborgardialog kring integration och inkludering.
Gör en intresseanmälan, Kommunens intressanmälan ställs till:
Nils Munthe, nils.munthe@skl.se, eller Lena Langlet, lena.langlet@skl.se
 
Digidel/ SKL: En studie om folkbibliotekens arbete med digital delaktighet och digital kompetens
 
Denna rapport kartlägger folkbibliotekens insatser för digital digitaldelaktighet under 2016. Rapporten bygger på resultat utifrån dels en enkät som SKL skickat ut till alla 290 kommuner i landet, och dels utifrån intervjuer med 5 bibliotek angående digital delaktighet. Enkäten besvarades av 91 % av kommunerna, och resultatet visar att 80 % av dessa erbjuder programaktiviteter i syfte att öka den digitala kompetensen.
 
SKL: Nya exempel i Dialogguiden.se
 
  • Framtidens stöd och omsorg i Piteå
  • Kvällsfika i Piteå
  • Paradisparken - så vände vi opinioneni Kungälv (Marsstrand)
 
Hässleholm: Vittsjöborna bjuds in till dialog
 
Trafik och tillgänglighet, byggande och befolkningsutveckling är några teman när kommunens politiker och tjänstemän besöker Vittsjö onsdagen den 31 maj. Vittsjöborna hälsas välkomna till Medborgarhuset för att samtala om aktuella frågor på orten. Först på dagordningen står en rundvandring med start klockan 17.00.

- Vi vill göra det enklare för medborgarna att vara med och påverka kommunens utveckling. Under året genomför vi därför en dialogresa till kommunens större tätorter för att ta del av invånarnas synpunkter och idéer, säger kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M).
 
Karlskoga: 6 principer för medborgardialog i Karlskoga kommun
 
- våra löften om medborgardialog och delaktighet för alla invånare – vad medborgarna kan förvänta sig.  
1. Medborgardialogens främsta syfte är att bidra till delaktighet och förståelse för politiska beslut. Den ska också bidra till ett breddat beslutsunderlag för politiska beslut.
2. När ett beslut om medborgardialog är fattat ska alla karlskogabor minst ha rätten att bli hörda.
 
Åtvidaberg: Aktivitetspark i Långbrottsområdet
 
En aktivitets- och friluftspark med kulturscen ska skapas på Långbrottsområdet. Genom en medborgardialog vill kommunen samla in dina åsikter och synpunkter. Parken ska vara till för alla olika grupper i samhället och fungera som en mötesplats över generationsgränser.
 
Åtvidabergs kommun fick i december 2016 bidrag från Boverket för att skapa en aktivitets- och friluftspark med kulturscen på Långbrottsområdet. Boverkets stöd på 2,1 miljoner kronor är hälften av den totala kostnaden för parken, som är beräknad till 4,2 miljoner kronor. Parken beräknas stå klar senast i oktober 2018.
 
Sundsvall: Hälsa, delaktighet och trygghet
 
Valdeltagande, tillit, våldsbrott, självskattad hälsa, ohälsodagar
Det finns ett starkt samband mellan delaktighet och hälsa. Att känna att man kan påverka både det egna livet och samhället är viktiga frågor för demokratin och för en socialt hållbar utveckling. Goda levnadsvanor ökar chansen för en god hälsa.
 
 
Sorsele: Dialogmöten - Genomförda möten
 
Det är viktigt att kommunens översiktsplan hålls så aktuell och som möjligt och har sin grund i det verkliga livet. Vissa frågor regleras tydligt i lagar och regler. Men i många frågor finns en stor frihet för kommunen att själv välja inriktning. Här blir en stark förankring hos människorna som bor och verkar i kommunen betydelsefullt. Ett bra samtal med kommunens befolkning minskar risken för att beslut som tas inte går i linje med innevånarnas uppfattning.
Det är därför som Sorsele kommun har valt att lägga extra mycket energi på att prata med kommunens medborgare om vad de tycker om översiktsplanens olika delar. Sorsele vill vara en föregångare i ett samhälle som byggs utifrån gemensamma samtal, i kontrast mot en uteslutande och strikt hierarkisk maktutövning.
 
Bromölla: Byaträffar
 
Hur vill du att din by ska utvecklas? Välkommen till byaträffen och berätta vad som är viktigt för dig och hur du kan bidra. Årets tema är attraktionskraft.

På plats finns gruppledare från alla partier som är representerade i kommunfullmäktige samt tjänstemän från kommunen.
 
Västerås: Ortsanalys och utvecklingsplan Kvicksund
 
ust nu arbetar Västerås stad och Eskilstuna kommun tillsammans för att utveckla Kvicksund. Vi vill att boende och verksamma på orten, och alla invånare som är måna om ortens framtid, ska vara med och bidra till Kvicksunds utveckling.

Vi vill veta vad invånarna tycker om Kvicksund och under hösten 2016 inleds ett dialogarbete. Vi vill till exempel veta vad som är bra och vad som kan bli bättre när det gäller ortens utveckling på sikt.
 
 
SKL: Stärka tillit och medskapande - mötesformen Learning Village
 
Learning Village (”lärande by”) är en mötesform som har utvecklats för att stärka socialt kapital, social gemenskap och medskapande mellan kommun, civilsamhälle och enskilda medborgare. 

Arbetet har skett inom ramen för ett EU-finansierat projekt.
 
Polisen: Medborgardialog i Åre
 
Mellan 23-26 maj genomför polisen öppna medborgardialoger i Åre kommun. Kom och prata med oss och berätta vad du anser att polisen och kommunen ska prioritera för brottsförebyggande arbete eller bara för att säga hej.
 
SKL: Dialoguidens youtube-kanal
 
Här publicerar vi filmer på tema medborgardialog, det är inspelningar från seminarier, nätverk men även reportage från besök runt om i landet.
 
SKL: Nu har vi en Facebook grupp för medborgardialog
 
Medborgardialogprojektet har en facebookgrupp. Gruppen har skapats för att bolla frågor, tankar och idéer som rör arbete med medborgardialog i offentlig sektor. Alla som är intresserade av att bidra eller lära och lyssna är välkomna. Tanken är att vi tillsammans drar lärdomar för en bättre offentlig sektor.