Miljöchefsnytt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Sveriges Kommuner och Landsting ger ut detta nyhetsbrev några gånger per år som information till er som är chefer inom miljöområdet i kommunerna. Vi vill delge er aktuella frågor som vi arbetar med, bland annat i samarbete med den grupp av kommunala miljöchefer vi träffar fyra gånger per år. Information om miljöfrågor finns även på www.skl.se/miljo.

Hör gärna av er om frågor som vi bör bevaka och driva.

Trevlig sommar!

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef, Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad, tfn 08-452 78 63, ann-sofie.eriksson@skl.se
Buller
 
Ändringar i förordning om trafikbuller (SFS 2015:216) vid bostadsbyggnader
 
Riktvärdena för buller vid nyproduktion kommer att ändras från 55 dBA till 60 dBA vid fasad och från 60 till 65 dBA för lägenheter under 35 kvm. Ambitionen är såvitt SKL har förstått att ändringen kommer att gälla från den 1 juli 2017.

Läs mer

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
Energi och klimat
 
Staten måste möjliggöra klimatanpassning genom mer stöd
 
Översvämningar, ras och skred med mera är konsekvenser av ett förändrat klimat. Våra samhällen behöver anpassas till detta. Kommuner, landsting och regioner prioriterar frågan högt men staten behöver ge bättre stöd.

Klimatanpassningsutredningen har nu överlämnat sitt betänkande Vem har ansvaret? till regeringen. SKL:s välkomnar att staten därmed förtydligat fastighetsägarnas ansvar för anpassning av befintliga miljöer. Vi välkomnar även att utredningen vill ge Boverket ett samordnande ansvar kring att förse kommuner med underlag om hur de påverkas av klimatförändringarna. I dag arbetar drygt 30 myndigheter med klimatanpassning. Kommuner behöver en väg in. Dock anser SKL att de ekonomiska anslagen för klimatanpassningsåtgärder måste höjas snarast.

Lena Micko kommenterar förslagen från utredningen om klimatanpassning

Kontakt: Emilie Gullberg, tfn 08-452 73 50, emilie.gullberg@skl.se
 
SKL:s klimatberedning presenterar förslag
 
Beredningens slutrapport presenterar förslag för att stärka det lokala och regionala arbetet för klimatanpassning och minskad klimatpåverkan. De riktar sig både till staten och till kommuner, landsting och regioner. SKL:s styrelse har i maj godkänt rapporten som underlag för förbundets fortsatta arbete.

Webbnyhet och rapporten ”Klimatet så klart”

SKL har även publicerat ett antal korta filmer med tips och exempel i klimatarbetet från kommuner, landsting och regioner.

Klimatklippet

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se, Andreas Hagnell, tfn 08-452 7866, andreas.hagnell@skl.se och Emilie Gullberg, tfn 08-452 73 50, emilie.gullberg@skl.se
 
Gemensam position för SKL, SABO och Energiföretagen i EU-arbetet
 
Positionen lyfter tre prioriterade frågor i arbetet med EU:s energidirektiv: att likabehandla förnybar energi oavsett om den produceras på plats eller tillförs genom energibärare, att tillträdet till fjärrvärmenätet ska vara reglerat som i svensk lagstiftning samt att individuell mätning och debitering av uppvärmning enbart ska behöva införas i den mån det är kostnadseffektivt i relation till energibesparingen.

En fjärde prioriterad fråga som SKL driver med flera andra svenska parter handlar om att hindra den av EU-kommissionen föreslagna odifferentierade utfasningen av ”konventionella” biodrivmedel.

Webbnyhet hos SABO

Kontakt: Andreas Hagnell, tfn 08-452 78 66, andreas.hagnell@skl.se
 
Nya energikrav i BBR – SKL:s synpunkter
 
Boverkets förslag på nya energihushållningsregler i BBR har varit på remiss och väntas presenteras i juni 2017. SKL har i remissvar och debattartikel framfört att de föreslagna primärenergifaktorerna måste baseras på fakta om faktisk användning av primära och sekundära energiresurser i fjärrvärme och fjärrkyla, annars kommer värmepumpslösningar att fortsatt gynnas oskäligt, med högre effektbehov och klimatpåverkan för energisystemet som följd.

SKL:s yttrande om BBR

Bilaga till yttrande

Kontakt: Andreas Hagnell, tfn 08-452 7866, andreas.hagnell@skl.se
Havs- och vattenfrågor
 
Risk för vattenbrist i nästan hela Sverige
 
Stora delar av Sverige har grundvattennivåer under och mycket under det normala. Kommuner i områden med låga eller mycket låga grundvattennivåer kan komma att få problem med vattentillgången.

SKL rekommenderar att kommuner, landsting och regioner vidtar fyra åtgärder före sommaren, som vi beskriver på vår webbplats.

SKL:s rekommendationer

SKL:s nya VD Vesna Jovic skriver om vattenbristen i sin VD-krönika

SKL fortsätter ha dialog med de nationella myndigheterna och Svenskt Vatten om hur de kan stödja berörda kommuner.

Svenskt Vattens information om hur andra kommuner gör

Kontakt: Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Ny utredning om små avlopp startad
 
En utredare ska lämna förslag på styrmedel som kostnadseffektivt kan öka åtgärdstakten för små avlopp. Utredaren ska också föreslå hur näringsämnena från små avlopp kan tas tillvara som en resurs. Utredaren ska se över hur lagen om allmänna vattentjänster kan ändras så att det inte alltid är kommunen som ska ansvara för vatten och avlopp i ett verksamhetsområde. Utredaren ska också ge förslag på en central tillsynsvägledande myndighet.

Regeringen utser Anders Grönvall till särskild utredare. Anders Grönvall är kommunpolitiker och vice ordförande i samhällsutvecklingsnämnden i Knivsta kommun. Utredningen pågår till den 28 februari 2018. SKL är positiv till att utredningen kommit till, och kommer att bevaka den.

Kontakt: Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se
 
Avslutad remiss om nya regler för små avlopp
 
Miljö- och energidepartementet har nyligen avslutat remissen av HaV:s rapport ”Tydligare regler för små avloppsanläggningar”. SKL ser positivt på att bestämmelser om enskilda avlopp regleras i författning och anser att det är kommunerna som ska peka ut känsliga områden. Styrmedelsförslagen är dock för omfattande och måste förenklas.

Läs SKL:s remissvar här

Kontakt:  Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se
Livsmedelsfrågor
 
Statskontorets regeringsuppdrag att föreslå åtgärder som säkerställer att nödvändiga Iivsmedelskontroller genomförs av alla kommunala kontrollmyndigheter
 
Statskontoret ska redovisa sitt uppdrag (N201 6/07646/DL) till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 15 juni 2017, varför det kan vara lämpligt att hålla koll på Statskontorets webbsida i mitten av juni.

Kontakt: Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se och Thomas Forsberg, tfn 08-452 78 82, thomas.forsberg@skl.se
 
Ny kontrollförordning
 
Den 15 mars 2017 antogs en ny förordning om offentlig kontroll inom livsmedelsområdet m.m. (Förordning (EU) 2017/625). Den ersätter den gamla ”882:an”, som gällt sedan 2004. Den nya kontrollförordningen är utökad gentemot den tidigare, varför det finns anledning att gå igenom den. Ikraftträdandet är i stort den 14 december 2019, men det finns vissa artiklar som träder ikraft tidigare (artikel 163 redan den 28 april 2017) och senare. Ett tips för att se förändringarna gentemot nuvarande 882:a är att gå igenom Bilaga V i den nya förordningen där det finns en jämförelsetabell mellan den gamla och den nya förordningen.

Livsmedelsverkets information om den nya förordningen

Förordning (EU) 2017/625
 
Kontakt: Thomas Forsberg, tfn 08-452 78 82, thomas.forsberg@skl.se
Miljöstrategiska frågor
 
Ny nationell webbplats för svenskt miljöarbete
 
Den 30 maj lanserades en ny nationell webbplats för svenskt miljöarbete, sverigesmiljömål.se. Webbplatsen drivs av Naturvårdsverket tillsammans med de miljömålsansvariga myndigheterna och länsstyrelserna, och riktar sig i första hand till kommuner och företag.

sverigesmiljömål.se finns ett flertal inspirerande och lärande exempel från kommuner och företag runt om i landet. Allt eftersom fylls det på med fler. Det finns också möjlighet att dela med sig av sitt eget miljöarbete.

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
 
Betänkandet av utredningen om ekologisk kompensationen SOU 2017:34
 
Utredningen om ekologisk kompensation har haft i uppdrag att identifiera och föreslå åtgärder för att åstadkomma en effektivare och mer konsekvent tillämpning av ekologisk kompensation i samband med större exploatering och ingrepp i värdefulla mark- och vattenområden. Bland annat föreslås ändringar i miljöbalken och plan- och bygglagen.

Slutsatserna finns att hämta här

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
Taxefrågor
 
SKL:s underlag till taxebilaga 2 finns nu på hemsidan
 
Nu finns det uppdaterade underlaget till bilaga 2 på SKL:s hemsida om förändringar i taxeunderlag. Här finns även våra rekommendationer om vad kommunen behöver göra för att uppdatera sin taxa med nya bilagan. Det var i december 2016 som regeringen beslutade om ändringar i ett antal förordningar som påverkar kommunernas taxebilaga 2.

Underlag till taxebilaga 2
  
Kontakt: Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och
Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Hur går SKL:s utvecklingsarbete om ny taxemodell?
 
SKL utarbetar en ny taxemodell för fasta avgifter inom miljöbalkens område, tillsammans med ett 15-tal kommuner i en arbetsgrupp. SKL har under våren även träffat företrädare för användarföreningar, centrala myndigheter och näringslivsorganisationer. SKL arbetar med en delrapport som kommer läggas på vår hemsida före sommaren. Där finns även mer information om arbetet med nya modellen. Det går att prenumerera på sidan, så får du direkt del av nyheterna.

SKL:s arbete med ny taxemodell
 
Kontakt: Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och
Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Vill du vara med och utveckla framtidens behovsutredning?
 
SKL fortsätter arbetet med en gemensam behovsutredning och utvecklar ett koncept för hur det kan se ut. Under våren har vi träffat ett antal kommuner och arbetet fortsätter under hösten 2017. Gruppen behöver bli större! Vill du vara med? Kontakta oss på SKL för intresseanmälan och mer information.

Kontakt: Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
Tillsyn
 
Tillsynsvägledning om användning av växtskyddsmedel på skogsmark
 
Skogsstyrelsen ska enligt miljötillsynsförordningen ge tillsynsvägledning i vissa frågor om skogsbruket. Man har därför tagit fram en vägledning för kommunerna som de kan ha hjälp av i sin tillsyn av användning av växtskyddsmedel på skogsmark. Vägledningen gäller från den 1 juni 2017 och en länk till den finns nedan. Där finns även en länk till Skogsstyrelsens webbsida Användning av växtskyddsmedel med bl.a. information om vilka behandlingar som förekommer i skogsbruket, vilka av dem som ska anmälas till kommunen samt en blankett för sådan anmälan.

Kontakt: Thomas Forsberg, tfn 08-452 78 82, thomas.forsberg@skl.se
Aktuella konferenser och seminarier
 
 
Konsten att planera och finansiera tillsyn
 
Tid och plats: 5 september i Stockholm

OBS! Nytt datum!

Välkommen till SKL för en heldagskonferens den 5 september om planering och finansiering av tillsyn och kontroll. Tidigare annonserad tvådagarskonferens med samma tema har utgått. Stora delar av konferensen webbsänds.

Vi kommer att diskutera taxor och verksamhetsplanering med kollegor från hela landet. Hur ska vi prioritera, veta vårt behov och enas om vad som ska göras? Hur får vi resurser för den tillsyn och kontroll som behövs? Ni får även veta mer om SKL:s nya koncept för behovsutredningar och arbetet med utveckling av nya taxan inom miljöbalkens område.

Mer information och anmälningslänk

Kontakt: Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och
Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Möte med nätverket för kommunala miljöstrateger
 
Tid och plats: 7-8 september 2017 i Stockholm

SKL anordnar årligt möte för miljöstrateger i SKL:s lokaler från torsdag eftermiddag till fredag eftermiddag. Temat är Agenda 2030, upphandling och deltagarnas egna frågor.

Mer information och anmälningslänk

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se och Andreas Hagnell, tfn 08-452 78 66, andreas.hagnell@skl.se
 
Att vidta åtgärder och planera för minskat trafikbuller
 
Tid och plats: 28 september 2017 i Stockholm

Syftet med konferensen är att sprida kunskap om att det är viktigt att arbeta strategiskt med trafikbuller. Utöver att arbeta strategiskt med buller handlar det om att genomföra åtgärder i de mest utsatta miljöerna. Vi kommer också att presentera en skrift om åtgärder för minskat trafikbuller som SKL i samverkan med Trafikverket och Stockholms stad har tagit fram.

Mer information och anmälningslänk

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
 
Heldagsseminarium om kommunala perspektiv på förorenad mark
 
Tid: 18 oktober 2017

SKL anordnar ett heldagsseminarium om kommunala perspektiv på förorenad mark och PFAS. Ytterligare information kommer närmare sommaren.

Kontakt: Fredrik Bäck 08-452 77 14, fredrik.back@skl.se och Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Kommunala miljöchefsdagar
 
Tid och plats: 9-10 november 2017 i Stockholm

SKL anordnar en 1 och en halv dagskonferens med aktuella myndighetsfrågor inom miljö- och hälsa samt livsmedelsområdet i november. Håll datumet!

Mer information och anmälningslänk

Kontakt: Fredrik Bäck, tfn 08-452 77 14, fredrik.back@skl.se  och Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se
Dokumentation från genomförda konferenser
 
Miljömålsdagar i Östersund den 30-31 maj
 
Miljömålsdagarna är en nationell årlig konferens för miljösamordnare och chefer som vänder sig till statliga myndigheter, kommuner och näringsliv.

Här finns presentationer och film
 
Vi som jobbar med miljöfrågor:
 
Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 7860, kerstin.blom.bokliden@skl.se
Thomas Forsberg, tfn 08-452 7882, thomas.forsberg@skl.se
Fredrik Bäck tfn 08-452 7714, fredrik.back@skl.se
Tove Göthner, tfn 08-452 7925, tove.gothner@skl.se
Andreas Hagnell, tfn 08-452 7866, andreas.hagnell@skl.se
Michael Öhlund, tfn 08-452 7963, michael.ohlund@skl.se


Information om hur SKL jobbar med miljöfrågor