Mer statligt klimatstöd behövs
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Mer statligt klimatstöd behövs
 
En höjning av statens bidrag till klimatanpassningsåtgärder kan inte vänta. Det måste ske snarast. Det är en av SKL:s kommentarer till förslagen från utredningen om klimatanpassning.

– Våra fysiska miljöer behöver anpassas till det förändrade klimatet för att förhindra bland annat översvämningar, ras och skred. Kommuner, landsting och regioner prioriterar frågan högt men staten behöver ge bättre stöd, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
Underlag till kommuner måste bli bättre
 
Hade rätt att ändra i semesterförläggning
 
Region Östergötland hade rätt att ändra i semesterförläggningen för fem barnmorskor, och semesterlagen är inte en del av kollektivavtalet. Det fastslår Arbetsdomstolen (AD).
SKL var ombud för regionen
 
Det behövs mer undervisning på distans
 
Det råder stor lärarbrist i Sverige. Digitala lösningar och ett närmare samarbete mellan huvudmännen kan lösa en del av problemet. Detta skriver bland annat Vesna Jovic, SKL:s vd, i en debattartikel.
Fyra justeringar som behövs i skollagen
 
Nytt avtal för fastighetsanställda
 
Arbetsgivarförbundet Pacta är överens med Fastighetsanställdas Förbund om ett nytt preliminärt treårigt avtal.
Löneökningsnivåer i enlighet med industrins märke
 
Bibliotek allt mer populära mötesplatser
 
Byter biblioteken roll från att vara en plats där man främst lånar ut böcker till en plats där man träffas och söker information? Färsk statistik från Kungliga Biblioteket tyder på det.
65 miljoner fysiska biblioteksbesök
 
Mer från förbundet
 
Öka samverkan mellan läkare och företag
Nära samverkan mellan företag och läkare behövs för hälso- och sjukvårdens utveckling. Det skriver Anders Henriksson, 1:e vice ordförande för SKL, med flera i en debattartikel.
Debattartikel

Överskott är knappast några förluster
Kommuner, landsting och regioner redovisar ett överskott 2016. Att då fokusera på förluster blir märkligt, skriver chefsekonom Annika Wallenskog, SKL, i en replik till bland annat Skattebetalarna.
Debattreplik

Svensk sjukvårds ställning i världen
På Vårdbloggen skriver Hans Karlsson, avdelningschef SKL, om en internationell jämförelse som rankar svensk sjukvård högt. Och att utvecklingsarbete kan handla om både förlopp inom högspecialiserad vård och om att ta fram ett plåster som inte gör ont att ta bort.
Vårdbloggen

Engagerade medarbetare skapar en bättre välfärd
Caroline Olsson, sektionschef på SKL, skriver på Arbetsgivarbloggen om sina intryck från konferensen Arbetsgivarforum som i år hade temat Engagemang.
Arbetsgivarbloggen
Nytt från omvärlden
 
Ny generaldirektör för Boverket
Regeringen har utsett Anders Sjelvgren till generaldirektör för Boverket. 
Tillträder 1 juni

Så användes den första professionsmiljarden
Den första professionsmiljarden har använts till snabbare digitalisering i vården och till en mängd insatser för att behålla och utnyttja personalens kompetens bättre.
Socialstyrelsens uppföljning

Nya siffror om snabbspåren
Sedan starten 2016 har 3 540 nyanlända påbörjat ett snabbspår. Det tar olika lång tid att leva upp till de krav som svensk arbetsmarknad ställer. Det är också stora skillnader mellan olika yrken.
Rapport från Arbetsförmedlningen
 
Vd:s krönika
 
Bra vård ska bli ännu bättre
Svensk sjukvård står sig väl i internationella jämförelser. Den brittiska medicintidskriften The Lancet har rankat svensk sjukvård som världens fjärde bästa när det handlar om tillgång till och kvalitet i sjukvård. Jämfört med andra rika länder har Sverige goda resultat när det gäller sådant som låg spädbarnsdödlighet och hur många patienter som överlever cancer eller hjärtinfarkt.
 
Jag är stolt över svensk sjukvård, men vet likväl att vi måste fortsätta att utveckla den. Bra måste bli ännu bättre. Varje brist i verksamheten ska vara en lärdom. Den tekniska utvecklingen ger oss nya möjligheter liksom personalens höga kompetens. Kroniskt sjuka patienter som får tekniskt stöd med egenmätning och bedömning av värden, bidrar både till hälsan på ett positivt sätt och gör att de inte behöver söka upp vården lika ofta som annars – till gagn framförallt för patienten, men också för vården. 
 
En avgörande framgångsfaktor för framtida kvalitet i svensk sjukvård är olikas yrkens attraktivitet. De allra flesta arbetsplatser fungerar väl och medarbetarna trivs. Samtidigt upplever en del hög stress och vi vet att vi kan göra mer för mer hållbara arbetsplatser. Landsting och regioner jobbar hårt med olika program, inte minst i tätt samarbete med arbetstagarorganisationerna. Att samverka kring friskare arbetsplatser är A och O. Utan samarbete, inget framgångsrikt resultat.
 
En av många viktiga diskussioner just nu handlar om tillgång till vården och om hur tillgänglig sjukvården är för oss, oavsett vilka vi är, var vi bor och vilka behov vi har. Det handlar om likvärdighet och klok resursanvändning - två grundpelare i svensk sjukvård.
 
Men tillgänglighet handlar inte bara om att ha kortast väg till vård eller att det ska vara så få dagars väntetid som möjligt till en planerad operation. För att vi ska få en god tillgänglighet behöver vården bättre anpassas till patientens behov. Det handlar om snabbare vård, men också medskapande i sin egen vård och att vi använder rätt kompetens och rätt resurs vid rätt tillfälle i vårdförloppet. Utbyggd e-hälsa underlättar idag – och kommer att göra än mer så i framtiden – både för patienter, medarbetare och beslutsfattare i vården.
 
När vi tidigare har talat om ”vård på distans”, så är det ju faktiskt så att vi med hjälp av digital teknik kan få vården närmare oss som patienter. Det är en del av det omställningsarbete som nu intensifieras och som handlar om att gå från en sjukhusfokuserad vård till att utveckla olika former av nära vård.
 
SKL kommer att satsa resurser på att stötta landsting och regioner i detta arbete. Bra vård ska bli ännu bättre.


Vesna Jovic

Tidigare krönikor