De senaste publikationerna, författningarna, remisserna, yttrandena och filmerna
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Publicerat av Boverket
 
Maj 2017
Nya publikationer
 
Urban Density Done Right
Detta är en engelsk översättning av skriften Rätt tätt.
Förtätning av städer och orter handlar inte bara om att bygga bostäder utan också om att skapa en god bebyggd miljö för de som bor, verkar och vistas i staden. Med den här idéskriften vill Boverket visa exempel på hur förtätning kan ske och lyfta fram några viktiga aspekter att tänka på.

Regional fysisk planering i utveckling – fyra exempel
Den regionala nivån spelar en viktig roll i en väl fungerade planeringskedja. Boverket vill i inspirationsskriften ”Regional fysisk planering i utveckling – fyra exempel” lyfta vikten av samverkan och dialog för att nå framgång i arbetet samt visa på vilken roll regionerna kan ha i processen.

Boverkets indikatorer maj 2017
En kortfattad och aktuell sammanställning av olika indikatorer om utvecklingen på bygg-, bostads-, och kreditmarknaden.

Värdeöverföringar från allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag för räkenskapsåret 2015
Ett allmännyttigt bostadsbolag ska varje år lämna uppgifter om beslutade värdeöverföringar till länsstyrelsen som i sin tur lämnar en redovisning till Boverket. Rapporten innehåller en sammanställning och redogörelse för de allmännyttiga kommunala bostadsbolagens värdeöverföringar för räkenskapsåret 2015.

Kompletterande rapport om dokumentationssystem för byggprodukter vid nybyggnad
Boverket har i denna rapport utvecklat konsekvensutredningen som gjordes i samband med att Boverket tog fram förslag till reglering av dokumentationssystem för byggprodukter vid nybyggnation, en så kallad loggbok (Boverkets rapport 2015:46).

Individuell mätning och debitering
Boverket har på regeringens uppdrag följt upp de tidigare utredningarna om individuell mätning och debitering av värme, kyla och tappvarmvatten.

Naturens tjänster i staden
Flera kommuner, byggbolag och fastighetsägare arbetar redan i dag med att synliggöra och utveckla ekosystemtjänster. I den här kortskriften intervjuas några aktörer som arbetar med ekosystemtjänster på olika nivåer: regional planering, kommunal planering, byggande och fastighetsförvaltning.
 
Upphävd författning
 
NAU – Stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av plan- och bygglagen (2010:900)
Boverkets föreskrifter (2014:4) om stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av plan- och bygglagen (2010:900)
 
Boverkets remisser
 
Extra remiss: Boverkets förslag till ändringar i BBR(A) och BEN
Synpunkter på remissen lämnas senast den 19 maj 2017.
 
Boverkets yttranden över andras remisser
 
 
Boverkets filmer
 
Play movie
Klicka på bilden för att se filmen!
Riktlinjer för bostadsförsörjningen med exempel från Marks kommun
 
I filmen berättar Marks kommun om hur de har arbetat med att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen. Här hittar du Boverkets handbok om kommunernas bostadsförsörjning
Play movie
Klicka på bilden för att se filmen!
Smakprov på webbutbildning om klimatanpassning i planeringen
 
I denna webbutbildning får du svar på vad klimatanpassad planering innebär och hur plan- och bygglagen reglerar. Du får också exempel på åtgärder och arbetssätt kopplade till översiktsplanen och hur du kan reglera åtgärder för klimatanpassning i detaljplan.
Ta del av denna utbildning och många fler på http://www.boverket.se/webbutbildningar
Play movie
Klicka på bilden för att se filmen!
Presentation av Boverkets bostadsmarknadsenkät och Boverkets indikatorer
 
Se en filmad presentation av resultaten från Boverkets bostadsmarknadsenkät 2017 och Boverkets indikatorer från maj 2017. På Boverket webbplats finns sammanställningar och analyser av bostadsmarknadsläget på nationell, regional och kommunal nivå samt för olika grupper på bostadsmarknaden.
Play movie
Klicka på bilden för att se filmen!
Smakprov på webbutbildning om brandskydd i PBL
 
En webbutbildning med flera moduler om hur byggnadstekniskt brandskydd hanteras i olika delar av PBL-processen. Modulerna innehåller övergripande beskrivning av hur brandskydd kommer in i plan- och byggprocessen.
Ta del av denna utbildning och många fler på http://www.boverket.se/webbutbildningar
Play movie
Klicka på bilden för att se filmen!
Helsingborgs kommun – en bostadsmarknad i balans
 
Helsingborg är en av tre större kommuner som i 2017 års bostadsmarknadsenkät anger att man nu har balans på bostadsmarknaden. Kommunen var tidigt ute med att verka för ett tillräckligt bostadsbyggande. Förra året påbörjades nästan lika många bostäder som under rekordåret 1971. Även i fortsättningen räknar man med en hög och jämn nivå.
Play movie
Klicka på bilden för att se filmen!
Frågor och svar om BBR och EKS
 
I den här filmen ger Boverkets experter ett smakprov på vad du kan läsa om i de nya vägledningarna, som har tagits fram för att underlätta förståelsen och tillämpningen av Boverkets byggregler, BBR, och Boverkets konstruktionsregler, EKS. De behandlar bland annat ämnena brandskydd, energi, tillgänglighet och konstruktion. Välkommen in till PBL kunskapsbanken.
 
Om nyhetsbrevet
I nyhetsbrevet Publicerat av Boverket ser du publikationer, ändrade författningar, Boverkets remisser, yttranden över andras remisser och filmer som Boverket har publicerat under den senaste månaden. Nyhetsbrevet kommer ut i början av varje månad.
 
På gång
 
I Kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om detta nyhetsbrev!
Skicka vidare
Nyheter
 
Här hittar du Boverkets senaste nyheter.
Nyheter