Överraskande dom
 
Läs den överraskande domen från Högsta förvaltningsdomsten! Kommunerna har ingen skyldighet att ge nödbistånd till de som får avslag på asylansökan.
En annan viktig förändring är studiestartstödet. Den kan ge biståndstagare och andra en rejäl chans att få en utbildning. Kolla vad som gäller och uppmärksamma den!

Mycket händer nu. Ytterligare ett nyhetsbrev kommer innan semestern!

Per-Arne Andersson
Avdelningschef
 
Kommuner har ingen skyldighet att ge nödbistånd till gömda
 
Ekonomiskt bistånd: Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom slagit fast att kommunen inte är skyldig att ge så kallat nödbistånd till den som får avslag på asylansökan och håller sig undan för att undgå avvisning.
 
Vindeln rekryterar språkstödjare från Sfi
 
Integration: Ofta tar det lång tid för nyanlända ungdomar att bli behöriga till gymnasiet. I Plug In-projektet i Vindelns kommun i Västerbotten går det snabbare nu - tack vare de språkstödjare som rekryterats bland vuxna invandrare på sfi.
Viktiga förslag om sent anlända elever i grundskolan
 
Integration: SKL ser flera bra förslag i utredningen om sent anlända elever i grundskolan, som nyligen överlämnades till regeringen.
Webbsändningar om integration
 
Agenda för integration är ett nytt webbsänt program som tar upp integrationsfrågor ur ett brett perspektiv.
 
Trelleborg får pris för minskade handläggningstider
 
Ekonomiskt bistånd: Årets pristagare Trelleborgs kommun har genom sin arbetsmarknads-förvaltning radikalt förändrat sitt arbete med försörjningsstöd och lyckats minska handläggningstiderna med 90 procent.
 
Film om studiestartsstödet
 
Arbetsmarknad: Riksdagen har den 31 maj beslutat om ett nytt studiestartsstöd med syfte att öka rekryteringen till studier bland arbetslösa med stort utbildningsbehov. Systemet träder i kraft redan den 2 juli i år. Nu finns en film som sammanfattar vad studiestartstödet innebär. Se filmen och läs mer om hur er kommun samverkar med CSN och Arbetsförmedlingen och hur anmälan går till för att ta del av anslaget.
 
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.