Bland glada festdeltagare återfinns Lutherska världsförbundets ordförande biskop Munib Younan bredvid Linköping Berga församlings komminister Pernilla Myrelid. Foto: Fredrik Olofsson
Åh, vilket party - Världens fest i Västerås
 

Det var intensiva och härliga dagar i Västerås när man bjöd på Världens fest den gångna helgen, dagar när hela Svenska kyrkan och den världsvida kyrkan fick visa sin bredd i engagemang och gemenskap. Det bjöds på seminarier, internationella gäster, unga musiker, stand-up, berättelser från Uganda, Jerusalem, Iran, Sydafrika, Beirut, Wittenberg, Rättvik och Västerås.

Ett antal församlingsverksamma från Linköpings stift hade letat sig norröver till Västerås och en rapport från festen med både text och bild återfinns här.
 
Ändrade bestämmelser om namnregistrering vid vigsel och dop
 

Från och med den 1 juli 2017 gäller nya bestämmelser om personnamn – namnlagen (1982:670) ersätts av lagen (2016:1013) om personnamn.

De nya bestämmelserna innebär bl.a. att de vigselförrättare som är förordnade inom Svenska kyrkan inte längre kommer att vara behöriga mottagare av anmälningar om efternamn. Likaså kommer inte dopförrättare längre att vara behöriga mottagare av anmälningar om förnamn. I dagsläget gäller att en anmälan om personnamn som brudparet vid vigseln lämnar till vigselförrättaren eller som vid dop lämnas till dopförrättaren, är att anse som en anmälan till Skatteverket (se 36 § 2 namnlagen). I den nya lagen om personnamn anges i stället att den som vill förvärva eller ändra ett personnamn ska ansöka om detta hos Skatteverket (se 3 §). Skatteverket har dock uttryckt en förhoppning om att vigselförrättare som trots detta som får en anmälan om efternamn direkt från brudparet (liksom dopförrättare som mottar en anmälan om förnamn vid dop) även i fortsättningen skickar den vidare till Skatteverket.

En annan skillnad är att makarna behåller sina efternamn vid vigseln och att endast den make som ska byta efternamn ska skicka in en ansökan (se 3, 12 och 35 §§ lagen om personnamn).
Mer information om lagen om personnamn finns på Skatteverkets hemsida.

Patrik Lidin 
biträdande rättschef, Svenska kyrkans rättsavdelning
 
Kyrkan i medierna
 

Under tiden kring pingsthelgen har kyrkan uppmärksammats i lokala medier på många sätt. Stiftsnytt har valt ut ett axplock. Biskop Martin Modéus har publicerat en artikel om pingsten och betydelsen av ett andligt språk i ett flertal lokaltidningar - den kan bland annat läsas här. 24corren och 24nt har gjort ett tv-inslag om vigsel som kan ses här. SVT Öst uppmärksammar kyrkovalet i en artikel som finns här. Ett kyrkligt projekt för att hjälpa arbetslösa i Vadstena/Dal genom arbete på kyrkogården omskrivs i Corren här. Folkbladet skriver om en plantering av äppelträdet Gratiahär. Musiklinjen i Vadstena, som ju är nära knuten till kyrkan, tillägnas ett tv-inslag som kan ses här. Sveriges kristna råds debattartikel om ekumenik återfinns här. Ungdomsgården Gransnäs 60-årsjubileum ges utrymme i Smålandstidningen här. Budkavlen om resandefolket får ett radioinslag som finns här
 
Kurser och mötesplatser 
 
Teologi i migrationens tid - Stockholm 30 augusti

Hur kan vi tänka teologiskt kring migration? Vilken roll spelar religionen för den som är på flykt? Vad finns det i våra religiösa traditioner som kan hjälpa oss att förstå vad som händer, och hur vi ska agera? Välkommen till en dag då vi får reflektera tillsammans över sådana frågor!

Medverkande
Regina Polak är lektor i praktisk teologi vid Wiens universitet. Hennes forskning handlar om religiösa förändringsprocesser i Europa, och religion i migrationens kontext. Hon är rådgivare till den tyska katolska biskopskonferensens migrationskommission.
Pernilla Myrelid är församlingspräst i Berga församling i Linköpings domkyrkopastorat samt samordnare för Svenska kyrkans interreligiösa arbete i Linköping.

Helene Egnell är stiftsadjunkt vid Centrum för religionsdialog i Stockholms stift.
Mousa Elias är musiker och musikvetare från Syrien, bosatt i Sverige. 1987 utsågs han till Syriens främsta oud-spelare.
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan inte googlas fram, utan man måste skriva in adressen http://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. Adressen är http://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!