Ur nyhetsbrevet: Utbildningar, intressanta och lärande exempel samt en plattform för mänskliga rättigheter.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Elizabeths inledningstext
 
Sommar och semester närmar sig med stormsteg. Det ska bli skönt med ledighet, sol och värme. Lägg till en god bok och lyckan är fulländad. Nyss hemkommen från Bukarest har jag fått tankar om hur det skulle vara möjligt att sprida vårt svenska barnrättsarbete till andra länder. Vilken utmaning att sätta sig in i ett annat lands strukturer. Jag kan också berätta att enligt obekräftade källor är propositionen rörande inkorporeringen av konventionen uppskjuten till efter sommaren. Det gör att vi alla får lite respit och kan vila från det i sommar. Lovar att meddela så snart jag vet något mer. Jag hoppas ni alla får en fin och skön sommar och ledighet. Själv ska jag åka till Sardinien med mina barnbarn, det ser jag fram emot.

Elizabeth Englundh
Handläggare Barnets rättigheter, SKL
 
Publikation SKL
Foto: Ragunda
Skåne stärker barnrättsarbetet
 
I SKL:s nya rapport beskrivs intressanta och lärande exempel för regionalt barnrättsarbete i Skåne. Man har bland annat satsat på en regional plattform, Barnrättsforum Skåne, och utbildningar som en samlande kraft. Skåne rustar för att konventionen troligen blir svensk lag och är det första länet i Sverige som arbetar på bred front med barnrättsfrågan. Syftet med skriften är att ta tillvara och sprida de erfarenheter som gjorts av barnrättsarbetet i Skåne mellan 2011 och 2016.
Läs eller ladda ner rapporten
Barn i utsatt situation hittar rätt på webben
 
Ragunda kommun har sett över informationen på kommunens webbplats om vart barn kan vända sig om de lever i en utsatt situation. Vid översynen framkom att det fanns mycket och bra information på webben, men när eleverna tillfrågades tyckte de att den var svår att hitta. 
Jenny Palmquist, ordförande i barn och utbildningsutskottet, som tagit initiativet till översynen ställde sig då frågan vad de mer kunde göra. 
Läs mer
Ett skäl att bli Barnrättsstrateg
 
Att arbeta med barnets rättigheter är ett uppdrag vi alla har, men för varje individ finns ofta en egen anledning till att man vill stärka rättigheterna för barn. Vi har alla olika bevekelsegrunder. Här vill vi berätta om Emme Adébo från Skånes Handbollförbund, och varför han ville öka sina kunskaper om barnets rättigheter. Sedan ett år arbetar han som verksamhetschef på Skånes Handbollsförbund. Genom Skåneidrotten fick han ett erbjudande att utbilda sig till Barnrättsstrateg. Emme berättar att det var en möjlighet han inte ville missa och han har inte ångrat sig. Emme har starka upplevelser från ett tidigare arbete som sportchef för LUGI Handboll, en förening som 2011 skakades av sexuella trakasserier. Läs mer om hur föreningen hanterade problemen och nu jobbar förebyggande inom föreningen och tillsammans med andra organisationer.
Läs mer
Årsrapport Barnhälsovården i Stockholms län 2016
 
Årets resultat visar att späd- och förskolebarns förutsättningar för en god hälsa i stort sett är goda, men att förutsättningarna i länet varierar. Syftet med den årliga rapporten är att informera om barnhälsovårdens verksamhet samt redovisa hälsoindikatorer som speglar späd- och förskolebarns förutsättningar för en god hälsa i länet. Barnhälsovårdens årsrapport för 2016 är baserad på data av hög kvalitet och representerar en fjärdedel av Sveriges späd- och förskolebarn. 
Till rapporten
Workshop om barnets bästa
 
Den 31 oktober anordnar SKL en workshop som riktar sig till politiker om begreppet Barnets bästa. Syftet är att deltagarna ska öka sina kunskaper om vad som behöver efterfrågas för att ett beslut ska kunna fattas med utgångspunkt i principen om barnets bästa. Att fatta beslut där barnets bästa kommer i främsta rummet är en fråga som många undrar över hur det ska gå till. Vad är barnets bästa och hur ska en beslutsfattare tänka om det? Vilka underlag behövs för att göra de bästa avvägningarna och fatta de rätta besluten. 
Information och anmälan
Kopplingar mellan Agenda 2030 och Barnets rättigheter
 
SKL har i samverkan med Region Örebro län och Landstinget Sörmland arbetat fram en presentation som kan användas för den som ska göra kopplingar mellan Agenda 2030 och barnets rättigheter. Agenda 2030 syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.
Presentation (PPT)
Rutin för barnkonsekvensanalys
 
Landstinget i Dalarna har arbetat fram en administrativ rutin, med mallar för deras barnkonsekvensanalysarbete.
Dokumentation (PDF)
Motion om barnrättsforum i Västra Götalandsregionen
 
I en motion till fullmäktige i VGR har två regionråd föreslagit inrättandet av ett regionalt barnrättsforum. Syftet med ett barnrättsforum är att stödja och samordna utvecklingen av strategier hur barnkonventionen ska tillämpas i praktiken, samt hur regionala och kommunala verksamheter tillsammans med föreningsliv och andra aktörer gemensamt kan arbeta för att nå målet - att se till den som liten är.
 
Barnets rättigheter på skl.se
 
Har du funderingar kring barnrättsarbetet? Besök våra webbsidor, där kan du få stöd.
Barnets rättigheter