Grönt ljus för Europa
 
Den eviga frågan är; kan det fortsätta? Vi är nu drygt åtta år in i en uppgång sedan finanskrisens botten i mars 2009.

Sant är att den accelerationsfas som rått sedan förra sommaren tacklat av något framförallt i USA. Nivån på tillväxten räcker dock mer än väl för att ge stöd åt riskfyllda tillgångar. Inflationen har fallit tillbaka vilket gör att centralbankerna knappast kommer att gå fort fram med eventuella åtstramningar av penningpolitiken som fortsättningsvis kommer att vara expansiv.

Läs hela vår Fondkommentar här



Hur bygger man upp en fondportfölj på egen hand?

Tycker du det är svårt att veta hur fördelningen i din portfölj bör se ut och vilka fonder du ska välja? Då ska du testa vår hjälpfunktion Fondguiden. Den hjälper dig att sätta samman en portfölj utefter dina sparmål och riskvilja.

Läs mer
 
I detta nummer
 
 
 
Nytt på Fondmarknaden
 
 
 
Månadens fonder
Månadens bästa aktiefond
Tundra Fonder AB - Frontier Africa Fund 13,04%
 
Månadens bästa hedgefond
Insiderfonder AB - Inside Hedge 3,06%
 
Månadens bästa räntefond
Global Evolution Manco S.A. - Frontier Markets 3,34%

Avkastning per 2017-06-12, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
Nya artiklar
Juuso Mykkänen, JOM

JOM är ett finskt fondbolag som fokuserar på marknaderna i Sydostasien och Indonesien, marknader som präglas av stark ekonomisk tillväxt och stora möjligheter, men som också ställer stora krav på kännedom av lokala förhållanden för att dessa möjligheter ska kunna tillvaratas.

Läs mer
 
 Jonas Ranneby, Alfred Berg

Under senare tid har råden att sälja sina räntefonder duggat tätt, argumentet har stavats ett förväntat högre ränteläge som i sin tur skulle medföra fallande obligationspriser och därmed sjunkande kurser för denna typ av fonder. Men enligt Jonas Ranneby, kreditförvaltare på Alfred Berg, ligger det en alltför onyanserad definition av räntefonder bakom det resonemanget.

Läs mer
 
Yannig Pariset, Oddo BHF Asset Management

Det fransk-tyska fondbolaget Oddo BHF Asset Management satsar på den svenska marknaden. Siktet är inställt på att tre av bolagets närmare 60 fonder ska finnas tillgängliga i PPM under sommaren. En av fonderna är den aktivt förvaltade europeiska småbolagsfonden Oddo Active Smaller Companies. Fonden finns redan nu tillgänglig på Fondmarknaden.se och har sedan starten 2013 levererat en avkastning som överstigit jämförelseindex med 28,2 procentenheter. Hittills i år uppgår avkastningen till 17,7 procent, per den 23 maj.

Läs mer
 
En Indexfond (även kallad passiv fond) är en värdepappersfond som strävar efter att dess värdeutveckling ska spegla ett visst marknadsindex. En aktiebaserad indexfond bygger på den enkla regeln att köpa samma andel av varje aktie som aktien har i det index som fonden har valt att följa.
Ser man på vår egen Sverigemarknad så följer de aktiebaserade  indexfonderna uteslutande det stora börsindex OMX 30 (dvs våra 30 största börsbolag) t ex innehav som  Atlas Copco, HM, Volvo, SEB m fl.

Läs mer
 
 
Tycker du det är svårt att veta hur fördelningen i din portfölj bör se ut och vilka fonder du ska välja? Då ska du testa vår hjälpfunktion Fondguiden. Den hjälper dig att sätta samman en portfölj utefter dina sparmål och riskvilja.

Det behöver inte vara svårt att komma igång med ditt fondsparande, på fondmarknaden.se finns bra webbverktyg som gör ditt fondsparande enklare och roligare. Viktigast att tänka på när du skall sätta samman en portfölj är när du vill kunna ta ut dina pengar igen, alltså hur länge du tänker spara och vilken risk du är villig att ta.

Läs mer
 
 
 
Nya analyser
Ny Europa-analys från SEB: Det är Europas tur                                            
 
Den gånga perioden har vi fått en fortsatt jämn ström av bra makrodata från USA och i ännu högre grad från Europa. De återkommande inköpschefsindex ligger väl över 50 nivån vilket indikerar en överraskande stark tillväxt. Det andra kvartalets BNP siffror för USA ser ut att överträffa förväntningarna. I Europa har data kommit in ännu en nivå starkare vilket indikerar att det i viss mån är Europas tur att växa. Europa har god ledig kapacitet och bankerna stabiliseras gradvis, förutsättningarna är goda för en bra period framöver.

Läs mer
 
 
Våra fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande
 
Fondmarknaden.se's
 top 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler
 
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.