God samhällsbyggnad
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
God samhällsbyggnad
 
För att ha en framgångsrik samhällsbyggnadsprocess är det viktigt att de behov som uppstår i kommunens olika verksamheter också uppmärksammas i den. Det är viktigt att kommunernas verksamheter genomsyrar alla samhällsbyggnadsprocessens delar från översiktsplan till den färdiga skolan eller idrottshallen. På så sätt kan din kommun på ett bättre sätt möta de utmaningar som framtiden ställer på oss.

Den fysiska miljön i våra kommuner formar på många sätt våra liv och hur vi upplever de områden vi bor och verkar i. Vissa byggnader är gamla och bär på en spännande historia samtidigt som vissa områden byggs helt nya för att täcka kommande års behov.

Våra kommuner förändras i hög takt och det byggs just nu rekordmycket. Detta gör det extra viktigt att vi planerar våra städer och orter på rätt sätt så att den fysiska miljön på bästa sätt stöder de som är tänkta att vistas i den.

För att plan- och byggarbetet i våra kommuner ska fungera på ett ändamålsenligt sätt är det viktigt att man har en väl utformad samhällsbyggnadsprocess som integrerar kommunens olika verksamheter. Detta innebär att man tar hänsyn till den förändring som sker i den service som vi som kommuner erbjuder.

I den här rapporten ger vi en överblick över samhällsbyggnadsprocessen och ger stöd kring hur du ska tänka för att skapa en väl utformad sådan.

Innehåll i skriften

Skriften tar avstamp i de olika roller och aktörer som berörs i samhällsbyggnadsprocessen. Därefter tittar vi på de olika juridiska aspekterna som du måste ta hänsyn till i ditt arbete när det gäller planering och byggande. Detta följs av en beskrivning av de olika informationsflöden som uppstår i processen. Vi diskuterar också vilka samordningsvinster som kan göras med en väl anpassad process.

Skriften avslutas därefter med ett antal mycket intressanta och inspirerande exempel från olika kommuner runtom i landet.

Beställ skriften

Skriften går att köpa på webbutik.skl.se. Där kan du också ladda ner den gratis som PDF.

Beställ eller ladda ner här

Frågor

Frågor om rapporten besvaras av Anna-Bie Agerberg, e post: anna-bie.agerberg@skl.se.

Skriften bifogas utskicket av detta nyhetsbrev för medlemmar i SKL:s FoU-fonder.
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.