Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender
och framtidsprognoser.
En tillbakablick på maj
De låga temperaturerna under maj gjorde att elförbrukningen inte sjönk lika mycket som den brukar den tiden på året. Vindkraften i landet producerade lägre än i april och för kärnkraften i Norden påbörjades underhållsperiod och därmed minskade också produktionen. Dessa faktorer fick elpriset i landet att stiga från april till maj.

Terminspriset
Priserna på den finansiella marknaden har ökat något sedan sist. Priset som reflekterar marknadens tro på det framtida elpriset är nu högre på grund av bland annat att priset på kolkondenskraft har stigit tillsammans med högre priser på den tyska elmarknaden. Dessutom har växelkursen mellan euron och svenska kronan ökat.

Spotpriset
Priset ökade från april till maj för samtliga elområden i Sverige med störst prisförändring i elområde SE1-SE3. Orsaken till prisökningen var en högre än normal förbrukning tillsammans med sjunkande vind- och kärnkraftsproduktion. Jämfört med samma månad ifjol var årets majpriser mellan 6-7 öre/kWh högre. För elområde 3 blev priset i maj 28,70 öre/kWh.

Prognos
Det blir successivt varmare och elförbrukningen väntas sjunka vilket kommer att leda till lägre spotpriser till i sommar. På grund av en låg kärnkraftsproduktion kan dock september bjuda på ett högt spotpris. Längre fram i tiden kan priserna komma att stiga på grund av ett högre pris på kolkondenskraft.
Analysen är baserad på vår tro om kommande prisutveckling och utgör ingen garanti för utfall. Alla åtgärder görs på eget ansvar.
 
SEOM-boxen – smart laddning

Enkelt och hållbart elbilsägande med vår egen variant av HALO Wallbox™.

Det är en av de bästa Mode3-laddarna för ditt laddbara fordon. Boxen är liten, smart och snygg!
 
SOLCELLER

Vi hjälper dig att ta vara på solen!
Mikroproducerad förnybar el är bra och vi vill hjälpa dig förverkliga ditt projekt. Vår målsättning är att det ska vara enkelt och tryggt för dig att producera din förnybara el.
Läs mer om vårt erbjudande – vi hjälper dig igenom hela processen.
 
Dela på Facebook | Följ oss på Twitter | Registrera Epost-adress för nyhetsbrev