Välkomna säger vi till fyra nya präster och en diakon. Från vänster: Johan Garde, Martin Wettin, biskop Martin Modéus, Emelie Hjert, Anna Nordin, Jörgen Kalmendal.
Fem nya ämbetsbärare vigdes i domkyrkan i söndags
 

Vid präst- och diakonvigningen i måndags vigdes följande personer: Jörgen Kalmendal, tjänst som diakon i Rimforsa församling. Johan Garde, pastorsadjunkt i Mjölby församling. Emelie Hjerth, pastorsadjunkt i Åkerbo församling. Anna Nordin, pastorsadjunkt i S:t Johannes församling, Norrköping. Martin Wettin, pastorsadjunkt i Slaka-Nykils pastorat.

Stiftsnytt önskar Er Guds välsignelse i Er tjänst!
 
Talespersoner till Allhelgona sökes - mejla ditt tips
 

Även i år gör nationell nivå en satsning kring allhelgona. Satsningen har en diakonal inriktning, precis som tidigare år, och kommer fokusera på hur vi kan vara bättre medmänniskor till varandra genom att ge människor redskap för att lyssna på andras sorg. Satsningen vill rama in och lyfta upp det arbete som Svenska kyrkan gör till stöd för människor i sorg och allt som sker i kyrkan kring allhelgona. Som ett bevis på kyrkans stora expertis och tillgänglighet vill vi gärna erbjuda medier ett stort urval av talespersoner - och gärna med stor bredd. Självklart är det toppen med präster och diakoner men det är också toppen med kyrkvaktmästare eller kyrkogårdsarbetare. Alla bidrar med olika perspektiv som tillsammans gör en värdefull helhet. Vi är tacksamma för alla tips!

Anna Barbier
Kyrkokansliet, Uppsala
Biskop Martin i KT-intervju: Låt oss hjälpa varandra till hoppet
 

Kyrkans Tidnings reporter Sara From intervjuar biskop Martin Modéus idag med anledning av nya siffror som visar att antalet besökare i söndagsgudstjänsterna minskar. Biskop Martin konstaterar:

- Vi har i kyrkan en historia av att vi fastnar i statistik och berättar missmodets berättelser. Utan att sopa något under mattan behöver vi i stället hjälpa varandra till hoppets berättelser.

Den första framgångsfaktorn är att vara tacksam för de som kommer, även om de är få. Den andra faktorn är att dessa få börjar tala med varandra.
 
- Vad är gott i gudstjänsten för mig? Man talar inte om hur man borde ändra på gudstjänsten för att de som inte är där ska komma. Utan man funderar på varför är jag själv här.
 
Hela artikeln kan läsas här.
 
"När Luther blev viral" visas i Norrköping över sommaren
 

Det finns några genombrott vad gäller demokratiseringen av tillgång till bild och text som är revolutionerande. Dagens datorteknik är ett exempel. Men i ett historiskt perspektiv, så är det boktryckarkonstens magiska kapacitet att duplicera både text och bild som hamnar i fokus. För inget sätt att kommunicera visuellt hade tidigare kunnat mäta sig i möjligheten att spridas över så stora geografiska områden och nå så många, såväl fattiga som rika.

EWK-museets temautställning om Martin Luther lyfter fram hur han med hjälp av denna visuella revolution blev, med ett modernt ord, viral. Inte enbart för att han skrev sina 95 teser eller ens för att han, som vissa säger, spikade upp sina förslag på Slottskyrkans port till allmän beskådan. Nej, utan för att han, med ett fåtal smarta drag, faktiskt nådde ut med sin idé till den stora massan.

Utställningen har producerats av Arbetets museum, Sensus och Svenska Kyrkan. Utställningen visas på Arbetets museum 22 april-24 september 2017 och går därefter på turné till flera olika platser i landet. Den innehåller bland annat ett pedagogiskt material till som riktar sig mot ungdomar.

Läs mer på Arbetets museums webbplats samt i en artikel i NT.
 
Rosmary Espinosa predikar i Viby kyrka den 25 juni
 

Den 25 juni kommer Rev. Rosmary Espinosa, även kallad Rose, att predika i Viby kyrka utanför Mantorp.
 
Rosemary är en pionjär inom den Oberoende Filippinska kyrkan (IFI) som en av de allra första prästvigda kvinnorna i sin kyrka.
Rosemary har många goda vänner här då hon besökt Linköpings stift vid två tidigare tillfällen.

Hon var gäst det ekumeniska mötet L-99, och 2004 var hon predikant på Världens fest.
 
Välkommen att höra en spännande predikant!
 
Sara Olofsson
Församlingsherde Vifolka församlingar
 
Kurser och mötesplatser 
 
Nu är det dags igen för stiftets inspirationsdagar för alla som arbetar med barn och sång i Svenska kyrkan.
Enligt väl beprövad modell erbjuds två dagar med två olika föreläsare. Man kan gå en och man kan gå båda dagarna. Man kan i vanlig ordning övernatta på folkhögskolan. För de som är kvar ordnas kvällsaktivitet av de lättsammare slaget.
Gudstjänstens teologi utifrån ett lutherskt perspektiv - 4 oktober, Vårdnäs

Under reformationsårets tema ”Lutherdagar” inspireras vi att tillsammans fundera över vad en luthersk gudstjänst kan tänkas vara.
Detta är öppet för alla som är intresserade av gudstjänstutveckling, med särskilt fokus på dem som deltagit i stiftets gudstjänstutvecklingsprogram genom åren och studenterna i MSS (Mötesplats stift student). 
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan inte googlas fram, utan man måste skriva in adressen http://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. Adressen är http://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!