Nya vårdmiljarder stärker befintliga satsningar​
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nya vårdmiljarder stärker befintliga satsningar
 
Regeringen satsar två nya miljarder riktade till vårdpersonal. Pengarna kommer att stärka redan befintliga insatser på arbetsmiljö och kompetensutveckling inom vården.

− Två extra vårdmiljarder är ett välkommet tillskott. Pengarna stärker de befintliga insatser på vårdpersonalens arbetsmiljö och kompetensutveckling som landstingen redan idag genomför, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande SKL.
 
 
Viktiga förslag om sent anlända elever 
 
SKL ser flera bra förslag i utredningen om sent anlända elever i grundskolan, som har lämnats till regeringen.
Konstruktiva förslag från utredningen
Enklare att söka om hemtjänst för äldre
 
En utredning föreslår enklare regler för ansökan om hemtjänst och en ny boendeform för äldre som efterfrågar trygghet och sociala aktiviteter.
Större flexibilitet och ökat självbestämmande
 
 
Vd-krönika
Ta hot på allvar och värna demokratin
 
 
Sverige har över 40 000 förtroendevalda som lägger tid och engagemang på att utveckla vårt samhälle. Var och en är en viktig del av den demokrati som vi vill värna, därför behöver vi nu en lagstiftning som medför kännbara straff för hot och våld mot förtroendevalda.
 
 
 
Mer från SKL
 
Välkommet förslag till samlande digital myndighet
SKL ställer sig i huvudsak bakom förslagen i utredningen digitalforvaltning.nu, och en myndighet för digitalisering. Men det behövs mer för att skapa långsiktiga former för utvecklingen.
SKL slår fast: all offentlig post bör vara digital om ett par år
 
 
Staten måste ta större ansvar för kulturen
Landsting och regioner satsar stort på att alla i Sverige, oavsett var de bor, ska ha tillgång till ett brett och kvalitativt kulturutbud. Nu behöver staten ta ett större ansvar. 
SKL i  yttrande till regeringen

Debattartikel om statens stöd till kulturskolorna
 
 
Hot mot politiker måste få skärpta straff
Vi behöver en lagstiftning som gör hot, hat och våld mot folkvalda till de brott de faktiskt är. Och det brådskar, skriver Lena Micko, ordförande för SKL, i en debattartikel.
 
 
Bredband på öppna och lika villkor
Kommunerna har bidragit till att Sverige har ett unikt utbyggt bredbandsnät och en stor konkurrens bland leverantörer av bredbandstjänster. Kommunernas arbete bör uppmuntras och stödjas bättre av staten. Det är en av punkterna SKL framhåller i ett ställningstagande.
SKL:s ställningstagande
 
 
Bra förslag om kunskapsstyrd vård
SKL ser många förslag i rätt riktning i Sofia Wallströms utredning om kunskapsbaserad och jämlik vård.
 
 
Sociala och ekonomiska framsteg hör ihop
Vi välkomnar en svensk anslutning till den europeiska pelaren för sociala rättigheter, skriver Lena Micko, Karl-Petter Thorwaldsson, Eva Nordmark och Göran Arrius, i en debattartikel.
 
 
Satsning behövs för att stärka ledarskapet i skolan
SKL vill ha ett samarbete med staten för att stärka rektorers ledarskap. Målet är att förbättra resultaten för eleverna, skriver Per-Arne Andersson, avdelningschef, i en debattartikel.
 
 
Fortsatt arbete med mänskliga rättigheter
SKL och regeringen är överens om ett fortsatt arbete med att stärka mänskliga rättigheter. Överenskommelsen innebär att SKL kommer att bygga vidare på den hittills treåriga satsningen.
 
 
Nytt från omvärlden
 
Preliminär fördelning av välfärdsmiljarder 2018
Finansdepartementet har presenterat en preliminär fördelning av 7 av de 10 välfärdsmiljarderna till kommunerna och landstingen 2018 som fördelas med hänsyn till flyktingmottagandet.
Baseras på antalet asylsökande i maj 2017 och antalet kommunmottagna 2013-2017

Regeringen vill införa obligatorisk prao i högstadiet
Regeringen vill återinföra obligatorisk prao i grundskolan och specialskolan.
Avses träda i kraft 1 juli 2018