Val 2018 - seminarieserie för idé- och erfarenhetsutbyten
 
Den 9 september 2018 är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Under senhösten 2017 och vintern 2018 bjuder Sveriges Kommuner och Landsting in valnämnder och valadministratörer till seminarieserien Val 2018 – utmaningar och möjligheter som innehåller sju konferenser runtom i landet.

Seminariedagen kommer att ta upp frågeställningar som: Vad innebär förändringarna i vallagen? Vad ska valnämnden tänka på vid rekrytering och utbildning av röstmottagare? Hur förebygga och garantera säkerheten i samband med valet? Förutom inspel från SKL, Valmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) erbjuder dagen framför allt möjlighet till idé- och erfarenhetsutbyte för er som arbetar och ansvarar för valets genomförande i kommunerna.
För mer information och anmälan
 
Fortsatt arbete med mänskliga rättigheter
 
Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen är överens om ett fortsatt arbete med att stärka mänskliga rättigheter. Överenskommelsen innebär att SKL kommer att bygga vidare på den hittills treåriga satsningen.

SKL kommer att arbeta med att öka kunskapen om hur mänskliga rättigheter kan omsättas i praktiken i kommunala verksamheter. Förbundet kommer också att stödja fler kommuner, landsting och regioner i att använda sig av MR-plattformen och integrera rättighetsperspektivet i ordinarie styrnings- och ledningsprocesser.

Den nya överenskommelsen ska också bidra till Sveriges genomförande av Agenda 2030, det vill säga den överenskommelse som FN:s generalförsamling har antagit för hållbar utveckling.
Läs mer
 
Hur kan er kommun arbeta mot rasism och diskriminering?
 
Sveriges Kommuner och Landsting leder ett nätverk mot rasism och diskriminering. Utgångspunkten för arbetet är den tiopunktsplan som lanserats av den Europeiska koalitionen mot rasism. Genom att följa tiopunktsplanen och arbeta tillsammans i nätverksform får kommuner stöd i arbetet med att skapa strategier och metoder för ett konkret arbete mot rasism och diskriminering.

Ett 30-tal kommuner är med i nätverket. Välkommen att delta på kommande nätverksmöten i Stockholm den 15 september och Laxå den 15 december.
Mer om nätverket och konkreta exempel från kommuner
 
En utvecklingsdag för fullmäktige
 
Önskar ni utveckla fullmäktiges arbete och diskussioner? Sveriges Kommuner och Landsting erbjuder en utvecklingsdag för fullmäktige med målet att stärka förmågan att använda de demokratiska verktygen. Dagen äger rum på er hemmaplan och där går vi igenom vilka regler som gäller i fullmäktige och diskuterar förhållningssätt i förtroendevaldas relationer till varandra, väljare och massmedia.

Utbildningen består av fyra block:
  • Jag är förtroendevald av folket - om förväntningar, rättigheter och skyldigheter
  • De demokratiska verktygen - spelregler i fullmäktige
  • Bemötandet i politiken - samtalstonen och förhållningssätt
  • Information och kommunikation - relation mellan fullmäktige och medborgarna
Mer om en utvecklingsdag för fullmäktige
 
Fullmäktige och revisorerna
 
Revisorerna är fullmäktiges instrument för granskning och prövning. Hur skapar revisionen och fullmäktige tillsammans en revision som stärker fullmäktiges styrning och ansvarsprövning och bidrar till utveckling av verksamheten i kommunen, landstinget eller regionen? Bli inspirerade och utveckla samarbetet mellan fullmäktige och revisionen genom Sveriges Kommuner och Landstings utvecklingsseminarium.

Målet är att under seminariet starta eller vidareutveckla en samverkansprocess mellan fullmäktige och revisionen som kan fördjupas på hemmaplan. Seminariet förutsätter deltagare från såväl fullmäktiges presidium som revisorer.
  • Stockholm 17 oktober
  • Borlänge 21 november
 
Fullmäktiges styrning och uppföljning
 
Temat på höstens presidiekonferens är fullmäktiges styrning och uppföljning. Vi kommer även titta närmare på innehållet i den nya kommunallagen.
 
Fullmäktige styr verksamheten genom att besluta om mål och riktlinjer för verksamheten. En perfekt styrmodell som fungerade perfekt hade många kommuner och landsting önskat sig. Istället är det många som själva påtalar brister och att man inte får genomslag eller uppnår önskade effekter. Hur kan styrningen bli mer långsiktig och strategisk? Ett ökat medborgarfokus, vilka effekter får det för styrningen?
 
Fullmäktige ansvarar även för uppföljning och kontroll av hela den kommunala verksamheten. Revisionen är fullmäktiges instrument för granskning och prövning. Hur skapar revisorerna och fullmäktige tillsammans en revision som stärker fullmäktiges styrning och ansvarsprövning och bidrar till utveckling av verksamheten i kommunen, landstinget eller regionen?
  • Örebro 3 oktober
  • Malmö 10 oktober
  • Stockholm 27 oktober
  • Göteborg 1 november
För mer information
 
Utbildning i medborgardialog i komplexa samhällsfrågor
 
Sveriges Kommuner och Landsting erbjuder en kostnadsfri utbildning och seminarium i medborgardialog för att förebygga och hantera den komplexa samhällsfrågan kring inkludering och integration. Målet är att öka medvetenheten och att fler kommuner ska arbeta med medborgardialog kring integration och inkludering.

Utbildningen vänder sig till kommuner som är intresserade av att utveckla medborgardialoger kring inkludering och integration. Utbildningen sker på plats i kommunen. Intresserad kommun väljer sitt upplägg enligt tre olika alternativ:
  • föreläsning i ca 1 timme 
  • workshop (hel- eller halvdag) 
  • processledarutbildning i ca två dagar
Mer om utbildningen
Gör en intresseanmälan till Nils Munthe, nils.munthe@skl.se, eller Lena Langlet, lena.langlet@skl.se
 
En ny kommunallag träder ikraft den 1 januari 2018
 
Propositionen om en ny kommunallag lades fram av regeringen i april och förväntas klubbas i riksdagen före midsommar. Den nya lagen är resultatet av ett långt arbete i flera utredningar och en del arbete återstår dessutom även efter den här propositionen med till exempel den så kallade "kommunutredningen" som tar upp kommunernas kapacitet att möta samhällsutvecklingen. Strukturen i den nya kommunallagen är delvis ny bland annat föreslås att:
  • fullmäktige ska få en möjlighet att ge kommun- eller landstingsstyrelsen utökade möjligheter att styra organisationen.
  • det tydliggörs att kommuner och landsting kan besluta att ge kommunal- och landstingsråd möjlighet att vara föräldralediga.
  • varje kommun och landsting ska ha en högsta beslutande tjänsteman som ska vara underställd styrelsen.
  • den kommunala anslagstavlan ska vara webbaserad.
  • det införs ett krav på att revisorernas budget ska beredas av fullmäktiges presidium.
  • kommunala beslut som inte kan rättas ska som huvudregel inte verkställas innan de fått laga kraft.
Nuvarande kommunallag har funnits sedan 1991 och sedan dess har både omvärlden och den kommunala verksamheten genomgått en mängd förändringar. Lagen har justerats vid ett femtiotal tillfällen och enligt regeringen är den nu inte tillräckligt överskådlig eller tillgänglig.
Läs propositionen
 
Bättre samarbete mellan toppolitiker och toppchefer
 
Styra och leda tillsammans - både styrelseordförande och direktören är en workshop som genomförs i november för både styrelseordförande och direktören från samma kommun, landsting eller region. Syftet är att öka genomslag och resultat av politiken tillsammans.

Vad innebär den nya kommunallagen för samarbetet? Hur påverkas uppdragen? Hur ska er strategi se ut för att öka genomslag och resultat av politiken genom att styra och leda bättre tillsammans? På workshopen presenteras även ny forskning som baseras på djupintervjuer med 26 styrelseordförande och direktörer från 13 kommuner och regioner samt olika teorier om samspelsrelationer.

Tid och plats: 2-3 november i Stockholm.
Anmälan senast den 22 september till Lena Lindgren, lena.lindgren@skl.se
 
Mänskliga rättighetsdagarna
 
Den 9-11 november är det dags för de Mänskliga rättighetsdagarna. Temat för Mänskliga rättighetsdagarna som i år äger rum i Jönköping är ”De mänskliga rättigheternas framtid”.

Sveriges Kommuner och Landsting är en av medarrangörerna. SKL finns på plats med monter och arrangerar seminarier som handlar om jämställdhet, Agenda 2030, MR-städer och hur kommuner kan stärka sitt arbete mot rasism och diskriminering.
Mer information och SKL:s program Hela programmet och anmälan
 
Att vara toppolitiker och kvinna - ny erfarenhetskunskap
 
SKL:s kongress har beslutat att 2016-2019 ska SKL särskilt stödja kvinnor i uppdraget som ledande politiker för att bidra till att antalet kvinnor ökar på ledande politiska positioner. Som en del i detta uppdrag träffades den 31 maj träffades toppolitiker till en årlig dag för att arbeta med uppdraget som toppolitiker, ledarskapet och makt.

Målet med dagen var att stärka ledarskapet och stödja varandra i uppdraget genom att bjuda på erfarenheter, samtal, berättelser och inspiration. Lena Micko inledde dagen där deltagarna delade erfarenheter och skapade ny kunskap.

Det speciella i att vara toppolitiker och kvinna - erfarenhetsbaserad kunskap
 
Förebygg fusk, oegentligheter och korruption
 
Fusk och oegentligheter finns inom hela välfärdssystemet och har särskilt uppmärksammats inom hemtjänst- och assistansområdena. Oegentligheter har kunnat konstateras inom flera kommunala områden, exempelvis inom bidragsområdet, oriktiga fakturor från privata utförare, bygg- och transportsektorerna, osant intygande om funktionstillstånd, falska sjukintyg, falska identiteter, andra intygsbrott, likväl som hot och korruption.

SKL arbetar med att förebygga och motverka fusk, oegentligheter, bedrägeri och korruption inom välfärdssektorn. Arbetet syftar till att ta vara på och utveckla den kompetens som finns i kommuner, landsting och regioner. Vi vill visa på de risker som finns för kommuner, landsting och regioner som en första ögonöppnare.

SKL har tagit fram ett antal korta intervjuer om det förebyggande arbete som sker inom olika organisationer för att motverka fusk och oegentligheter inom välfärdssektorn. Här får du bland annat ta del av konkreta råd.
Se filmerna