Nyhetsbrev från SKL - planering och byggande
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Viktigt med mer statligt stöd till klimatanpassning
 
En höjning av statens bidrag till klimatanpassningsåtgärder kan inte vänta utan måste ske snarast. Det är en av SKL:s kommentarer till förslagen från utredningen om klimatanpassning Vem har ansvaret?. Utredningen har nu överlämnats till regeringen och SKL är en av remissinstanserna. Remissen pågår till 29 september. 

Flera nya skrifter har nyligen blivit klara. Samtidigt pågår planeringen för höstens konferenser för fullt. Se mer längre ner i nyhetsbrevet. Med detta vill vi passa på att önska en riktigt skön sommar! 

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef 
Programberedningen för klimat
 
Så kan vi stärka klimatanpassningen
 
SKL:s programberedning för klimatfrågor har nu avslutat sitt arbete. Ett flertal ställningstaganden och förslag för arbetet med minskad klimatpåverkan och klimatanpassning finns i rapporten Klimatet - så klart. 

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden
Välkommen till höstens konferenser! 
 
Om inget annat anges är konferenserna på SKL i Sockholm. Observera att flera också webbsänds. Mer information och möjlighet att anmäla sig kommer efter hand. 
Ny skrift 
 
Tidig dialog ökar bostadsbyggandet 
 
Samhällsplaneringen blir alltmer komplex i dagens samhällsbyggande. För att underlätta planeringsprocessen kan kommuner och länsstyrelser samverka i tidiga dialoger, t ex genom att ta fram en gemensam lägesbild. 

I skriften redovisas fyra framgångsfaktorer samt en process som kommuner och länsstyrelser kan inspireras av för tidigare samverkan. 

Kontakt: Eva Hägglund
 
Ny skrift 
 
God samhällsbyggnad med kommunal samordning
 
De offentliga verksamheternas behov måste lyftas in i samhällsbyggnadsprocessen, från strategiska frågor vid översiktlig planering till konkreta beslut inför byggstart. 

Rapporten har fokus på planering och utbyggnad för kommunala verksamheter. Kommunexempel visar hur man kan arbeta med bl.a. lokalstrategier, samordning och investeringsstyrning. Den vänder sig såväl till dig som arbetar med lokalförsörjning eller offentliga fastigheter som till dig som arbetar strategiskt med samhällsbyggande, planering eller exploatering. 

Kontakt: Anna-Bie Agerberg
Konferens om PBL-taxa för bygglov och anmälan
 
En transparent, lättarbetad och lättkommunicerad taxa är ett viktigt redskap för kommunens finansiering av bygglovverksamheten. Sedan 2014 finns ett nytt underlag för konstruktion av PBL-taxa utgivet av SKL. Välkommen på konferens om taxa uppbyggd på detta sätt. Vi går igenom de rättsliga grunderna för taxan och underlagets uppbyggnad. Du får också ta del av erfarenheter från kommuner som redan arbetar med en sådan taxa.
 
Datum: 18 augusti 2017
Plats: SKL, Hornsgatan 20, Stockholm, lokal Torget
Målgrupp: Dagen vänder sig till dig som är bygglovschef eller på annat sätt ansvarig för bygglovtaxan i din kommun.

Kontakt: Kristina Isacsson
Ändringar i förordning om trafikbuller (SFS 2015:216) vid bostadsbyggnader
 
Riktvärdena för buller vid nyproduktion kommer att ändras från 55 dBA till 60 dBA vid fasad och från 60 till 65 dBA för lägenheter under 35 kvm. Ambitionen är såvitt SKL har förstått att ändringen kommer att gälla från den 1 juli 2017.

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden
 
Nya energikrav i BBR – SKL:s synpunkter
 
Boverkets förslag på nya energihushållningsregler i BBR har varit på remiss och väntas presenteras i juni 2017. SKL har i remissvar och debattartikel framfört att de föreslagna primärenergifaktorerna måste baseras på fakta om faktisk användning av primära och sekundära energiresurser i fjärrvärme och fjärrkyla, annars kommer värmepumpslösningar att fortsatt gynnas oskäligt, med högre effektbehov och klimatpåverkan för energisystemet som följd.

Kontakt: Andreas Hagnell
 
Betänkandet av utredningen om ekologisk kompensation, SOU 2017:34
 
Utredningen om ekologisk kompensation har haft i uppdrag att identifiera och föreslå åtgärder för att åstadkomma en effektivare och mer konsekvent tillämpning av ekologisk kompensation i samband med större exploatering och ingrepp i värdefulla mark- och vattenområden. Bland annat föreslås ändringar i miljöbalken och plan- och bygglagen.

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden
 
Konferensen Smart Little Village - för smarta småkommuner
 
SKL tipsar om konferensen Smart Little Village 27-28 september. Det är en Internationell konferens som riktar sig specifikt till kommuner och städer i storleken 5 000-50 000 invånare. En plats för utbyte av erfarenheter, best practice och inspiration från hela världen. 

På programmet finns samhällsinnovation, kommunikation, digitalisering, hållbarhet, marknadsföring med mera. Smart Little Village drivs i samarbete mellan Skurups Kommun, Skurups Sparbank och Gefion AB. Konferensen genomförs i Skurup. 
 
Kontakta oss gärna!
 
Vårt uppdrag är att bevaka kommunernas intressen inom planering, byggande och bostadspolitik. Vi följer utvecklingen och påverkar så att kommunerna får så bra förutsättningar som möjligt att sköta sitt uppdrag inom samhällsbyggnadsområdet.

Till er i kommunerna ger vi också stöd i form av bland annat underlag till taxor och vägledning i olika frågor. Vi anordnar också flera konferenser. Hör gärna av er om frågor som vi bör bevaka och driva. 
Anna-Bie Agerberg, 08-452 75 84 (PBL-frågor, detaljplanering, bygglov, genomförande)

Emilie Gullberg, 08-452 73 50 (öppna jämförelser, detaljplanering, översiktsplanering, klimatanpassning)

Eva Hägglund, 08-452 78 67 (stadsutveckling, översiktsplanering, regional utvecklingsplanering)

Kristina Isacsson, 08-452 77 80 (PBL-frågor, detaljplanering, bygglov, PBL-taxa)

Linnea Lindemann, 076-125 19 26 (Projektledare BoNext - boendelösningar för nyanlända: exempelsamling och vägledning) 

Christina Thulin, 08-452 78 70
 (översiktsplanering, digitalisering, havsplanering) 

Bengt Westman, 070-319 78 26 (plan- och byggfrågor i samband med upphandling av bostäder) 

Jan-Ove Östbrink, 08-452 71 05 (bostadspolitik, bostadsförsörjning, byggande, boende och bostadsmarknad, regional utvecklingsplanering)