Nytt webbseminarium, nya vägledningar och utbildningar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
16 Juni 2017
Ett bra sätt att ta del av webbseminarier är att se dem tillsammans och diskutera efteråt. Boka in den 28 juni i din kalender! Då sänder Boverket ett webbeminarium om lag- och regeländringar som börjar gälla den 1 juli.  Foto: Hans Gustafsson
Webbseminarium den 28 juni:
Nyheter om detaljplanering, bygglov, anmälan och byggregler
 
Den 1 juli 2017 sker ändringar i plan- och bygglagen samt plan- och byggförordningen som syftar till att fler bostäder byggs. Den 28 juni klockan 14.00 – 15.30 sänder Boverket ett webbseminarium som belyser lagändringarna, ändringar i Boverkets byggregler, regler om anmälan och energiregler.
Läs mer och ta del av webbseminariet på Boverkets webbplats.
 
Allmänna råd och uppdaterad vägledning på PBL kunskapsbanken
 
Boverkets allmänna råd (2012:12) om anmälan för åtgärder som inte är bygglovspliktiga har ändrats. De allmänna råden har hittills avsett åtgärder på brandskyddsområdet. Boverket har nu utökat dessa allmänna råd till att även ange vilka ändringar på ventilationsområdet som är väsentliga och kräver anmälan till byggnadsnämnden. På PBL kunskapsbanken lanseras även vägledningar till några av lagändringarna i PBL som träder i kraft den 1 juli. Trafikbullerförordningen ändras också den 1 juli vilket gör att även den vägledningen revideras. Gå direkt till PBL kunskapsbanken!
Play movie
I PBL kunskapsbanken hittar du nyheter om regeländringar och de senast publicerade vägledningarna.
 
Vägledning om material i kontakt med dricksvatten
 
Enligt Boverkets byggregler, BBR ska tappvatteninstallationer utföras av material som inte medför att ohälsosamma koncentrationer av skadliga ämnen kan utlösas i dricksvattnet. I reglerna anges emellertid inte, förutom för bly, några värden för migration från produkter i tappvatteninstallationer. Detta hanteras av typgodkännandeorgan som bedömer om en produkt uppfyller kraven i BBR. Läs mer om vägledningen på Boverkets webbplats.
Foto: Jörgen Ragnarsson
 
Gå en webbutbildning om buller - kostnadsfri på valfri tid!
 
Webbutbildningen ”Buller” handlar om hur buller hanteras i olika delar av PBL-processen, från översiktsplan till tillsyn. Utbildningen ger överblick och vänder sig till alla som arbetar med PBL. Du kan sedan fördjupa dig i de olika modulerna om översiktsplanering, detaljplanering, bygglov, byggprocessen och tillsyn.Gå direkt till webbutbildningen på Boverkets utbildningsportal.
 
Boverkets PBL Kompetens startar pilotutbildningar
 
I regeringsuppdraget om att kompetensutveckla för bättre tillämpning av PBL ska Boverket tillhandahålla sammanhållna grundutbildningar för nya PBL-medarbetare på kommun och länsstyrelse. Webbutbildningen "Att arbeta med PBL" – som ger en gemensam överblick – kompletteras nu med grundutbildningar för olika roller; "Ny på jobbet som detaljplanehandläggare", "Ny på jobbet som lovhandläggare" och "Ny på jobbet som byggnadsinspektör". För dessa tre utbildningar planeras under hösten 2017 pilotkurser där du som deltar får ge direkt respons på materialet. Nästa steg blir att utforma digitalt tillgängliga kurser som kan genomföras enskilt eller i grupp oavsett var du befinner dig. Arbetet fortsätter under 2018 samtidigt som vi utvecklar kurser för fler kategorier – strategiska planerare och administratörer.

Vi söker personer som kan delta på plats i pilotkurserna hösten 2017
I första hand söker vi deltagare som arbetat med PBL-frågor 6-12 månader – oavsett tidigare erfarenheter och utbildningsbakgrund. Vi kommer även att vilja bjuda med några mer erfarna representanter som kan bidra till utvärderingen av innehållet.
Preliminära datum och orter för pilotutbildningar hösten 2017:

Ny på jobbet som detaljplanehandläggare
  • Uppsala 27-28 september
  • Karlstad 4-5 oktober
Ny på jobbet som lovhandläggare
  • Stockholm 18-19 oktober
Ny på jobbet som byggnadsinspektör
  • Stockholm 20-21 november
Välkommen med intresseanmälan för din/dina nya PBL-medarbetare till:
pblkompetens@boverket.se
 
Trailer om klimatanpassning
 
En webbutbildning om klimatanpassning i planeringen finns på Boverkets PBL Kompetens utbildningsportal. I utbildningen får du lära dig mer om vad klimatanpassad planering innebär och hur plan- och bygglagen reglerar. Du får också exempel på åtgärder och arbetssätt kopplade till översiktsplanen och hur du kan reglera åtgärder för klimatanpassning i detaljplan.. Börja med att se vår trailer! Webbutbildning om klimatanpassning hittar du på Boverkets webbplats.
Play movie
En trailer kan vara ett bra sätt att ta reda på mer om våra webbutbildningar.
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL Kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet