Ta del av Förstalinjeboken
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ta del av Förstalinjeboken
 
Behovet av stödmaterial har ökat i takt med att första linjen vuxit fram i landet. Utifrån den praktiska erfarenheten från verksamheter och den aktuella kunskap som Uppdrag Psykisk Hälsa tagit del av har vi satt samman Förstalinjeboken -- ett stödmaterial om vid vilka problemställningar första linjen kan ge insatser och hur första linjen kan arbeta med upptäckt, kartläggning/bedömning, stöd och behandling. Läs mer om Förstalinjeboken
Följ våra seminarier från Almedalen!
 
Missar du Almedalen i år? Då kan vi tipsa dig om våra webbsändningar från Psykisk Hälsa Huset. Du hittar sändningarna på webbplatsen www.psykiskhalsahuset.nu Vi ses online!
Ny hälso- och sjukvårdslag (2017:30)
 
Sverige har fått en ny hälso- och sjukvårdslag (2017:30) som trädde i kraft den 1 april 2017. Den ersätter den gamla hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), HSL. Tanken med den nya lagen är bl.a. att göra den mer överskådlig och lättillgänglig samt mer i enlighet med intentionen om en målinriktad ramlag. Läs SKL:s sammanfattning av den nya hälso- och sjukvårdslagen.
Rädda Barnens helpline
 
Rädda Barnen har en hjälptelefon för barn som kommit ensamma till Sverige, en stödlinje dit barnen kan ringa för att prata med en vuxen som kan lyssna och hjälpa till med information om hur det fungerar i Sverige. Linjen riktar sig till barn och unga som inte hunnit lära sig svenska än och finns på tre språk; arabiska, dari och engelska. Läs mer om Rädda Barnens helpline.
Gratis juridisk rådgivning för asylsökande, gode män mfl.
 
Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar erbjuder gratis juridisk rådgivning till asylsökande, ombud, gode män, kontaktpersoner och andra berörda via telefon och mail. Rådgivningsbyrån är en ideell förening som har verkat sedan år 1991. Läs mer om Rådgivningsbyrån och dess tjänster.
Informationsfilmer för ensamkommande som mår dåligt
 
Barnombudsmannen har tillsammans med NASP, Mind och Rädda Barnen, tagit fram två filmer som vänder sig till ensamkommande barn som mår dåligt och de som känner någon som mår dåligt. Se filmerna Till dig som mår dåligt just nu och Till dig som känner någon som mår dåligt.
Vårdhundar i arbetet för att minska behovet av tvångsåtgärder
 
BUP:s vårdavdelning i Malmö med patienter med t.ex. ätstörningar och depression, har sedan förra året fått extrapengar för att testa vårdhundar som behandlingsform. Verksamheten kommer nu att permanentas då det har varit så lyckat. Behandlingen kan minska oro, ångest, rastlöshet och tvångsbeteenden samt öka koncentrationen. Läs mer om arbetet med vårdhundar.

Vi ses i Almedalen! Glad sommar önskar vi på Uppdrag Psykisk Hälsa!