Stiftsadjunkt Fredrik Olofsson är projektledare för arbetet med det nya strategidokumentet för stiftsorganisationens arbete.
Arbetet med nytt strategidokument har börjat
 

Fredrik Olofsson har börjat leda arbetet med ett nytt strategidokument och såhär innan sommarens ledigheter får Stiftsnytts läsare en liten inblick i vad det innebär. 

Fredrik, vad handlar detta om?
- Inför den nya mandatperioden tittar stiftsorganisationen över sitt strategidokument. Den här gången kommer vi att utifrån de sju rörelserna som finns i herdabrevet sätta tydliga mål för det framtida arbetet vid stiftsorganisationen. Vi har som en del i detta genomläst alla stiftets församlingars församlingsinstruktioner.

Det låter som ett omfattande arbete. Vad hittade ni där?
- I församlingsinstruktionerna finns församlingarnas mål och drömmar om vart man vill nå i framtiden. Utifrån församlingarnas målsättningar har vi sammanställt åtta olika områden, fokusområden, där vi vill stödja församlingar att nå sina mål. Ett område är redan klart – klimatarbetet, där vi presenterat en klimatstrategi. Det är ett bra och ambitiöst dokument som också har fungerat som en mall för vårt arbete.

Hur fortsätter ni nu?
- Vi har sett vilka mål som finns i församlingsinstruktionerna och dessa mål vill vi nu stödja församlingarna att nå. För att göra det kommer stiftsorganisationen att arbeta över en bredd med åtta områden och utifrån rörelserna ge stöd inom följande områden: Gudstjänst, Social sammanhållning, Klimat (det dokumentet är som sagt redan färdigt), Konfirmand och konfirmanduppföljning, Kyrkan mitt i byn, Ledarskap och rekrytering, Samverkan samt Växa och rusta. Här finns många chanser att hämta stöd för församlingar att nå sina mål. Genom att arbeta så här, lyssna in vad församlingar och pastorat vill nå och sätta tydliga mål, arbetar vi tillsammans i Linköpings stift.

Stiftsnytt tackar Fredrik och ser fram emot att kunna presentera mer information om detta under hösten.
 
Sista Stiftsnytt för sommaren
 

Detta är det sista Stiftsnytt innan redaktionen tar sommarledigt. Nästa Stiftsnytt kommer den 22 augusti, vecka 35. Tills dess: Trevlig sommar och må Gud välsigna Dig!
Larm om svält i Afrika
 

Kyrkornas världsråd slår nu, tillsammans med våra partnerkyrkor, larm om situationen i östra och södra Afrika och ber församlingar och andra om hjälp att rädda liv och minska lidande. 

Läs mer här.
 
Stiftet och Vadstena får stöd till laddningsstationer
 

Nu förbättras möjligheterna att ladda elbilar i Östergötland ytterligare. Vadstena Pastorat och Linköpings stift är några av de som beviljats stöd till laddningsstationer för elfordon från Klimatklivet. Länsstyrelsen skriver yttranden på alla ansökningar från länet till Naturvårdsverket, som sedan tar beslut.

Läs mer här.
 
Till församlingar och pastorat som handlar på Ramavtalet KYR001393 med Menigo
 
                                                                                                             Uppsala 2017-06-20
 
 
Till församlingar och pastorat
Som handlar på Ramavtalet KYR001393 med Menigo
 
Hej,
Svenska kyrkan verkar, i olika delar av sin verksamhet, för en hållbar utveckling. För utvalda varor och tjänster sluter nationell nivå ramavtal som olika delar av kyrkan kan avropa. I denna process bedömer vi våra leverantörers hållbarhetsarbete sida vid sida med kvalitet och pris.
 
Under de senaste månaderna har vi gått igenom våra ramavtalsleverantörer för livsmedel och deras hållbarhetsarbete. Vi har både sett på strategier för helheten och på enskilda frågor, som företagens arbete med att förbättra miljöhänsyn och arbetsvillkor hos sina leverantörer, inte minst i länder där lagar eller kontrollen av miljö- och arbetslagstiftning är svag. Vi har utgått från Svenska kyrkans uppförandekod som alla leverantörer vi anlitar ombads skriva under i fjol.
 
I denna process har vi beslutat att för stunden säga upp vårt avtal med Menigo.
 
Vi kommer att fortsätta att föra en dialog med Menigo för att se hur deras arbete utvecklas för att i framtiden bedöma om vi återigen ska ta in dem som ramavtalsleverantör. De har nyligen ökat resurserna för hållbarhetsarbetet och har meddelat att de kommer att växla upp arbetet kommande år. I vår dialog har vi försett Menigo med rekommendationer på olika områden där de behöver lägga upp strategier för att möta våra hållbarhetskrav
 
Vi rekommenderar er att anlita något av de andra livsmedelsföretagen som vi har ramavtal med.
 
Kontakt hos Martin Servera
Ronnie Svensson, Kundansvarig, 08-672 86 19, ronnie.svensson@martinservera.se
 
Kontakt hos Axfood
Dag Throne-Holst, Avtalsansvarig, 08-553 995 91, dag.throne-holst@axfood.se
 
 
Har ni frågor kring livsmedelsavtalen, kontakta gärna Catarina Lönnerholm.
 
Med vänliga hälsningar
 
Sara Nordbrand                                         Catarina Lönnerholm
Hållbarhetschef                                         Strategisk inköpare, Samverkande inköp
 
Svenska kyrkan och Rädda barnen: Stoppa utvisningarna till Afghanistan
 
 
Svenska kyrkan och Rädda Barnen kräver i ett gemensamt uttalande att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas tills vidare, med hänvisning till det försämrade säkerhetsläget i landet. Här kan du läsa uttalandet i sin helhet.
 
Examenshögtid 2016. Kyrkomusiker: Emilia Brunosson, Maja Hagard, Marcus Johansson, Rebecca Johansson, Anna Lindquist, Jeanette Sädesuo. Församlingspedagoger: Johanna Garde, Annika Lindholm, Elin Nicklasson.
 
Examenshögtid 2017. Kyrkomusiker: Pierre Jacobsson, Linnéa Jonasson. 
Församlingspedagog: Sandra Nyhlén.
 
Grattis till nyexaminerade församlingspedagoger och kyrkomusiker
 

År 2014 startades en ny sed i Linköpings stift, som därigenom blev första stift i landet: att ha en examenshögtid för nyexaminerade församlingspedagoger och kyrkomusiker. Det har sedan följts av fler stift. Först firas ordinarie tisdagsmässa i Domkyrkan, med förbön för de nyexaminerade. En ikon från kommuniteten Bose överlämnas samt en lämplig bok. Sedan intages en middag i biskopsgården.
 
Man kan undra varför det var tre gånger fler 2016: Det var ett uppsamlingsår, då gamla utbildningssystemet fasades ut och det nya trädde i kraft. Rekyteringsbehovet för Linköpings stift är i snitt 3-5 kyrkomusiker/ de närmaste åren och församlingspedagoger minst det samma. För att bli församlingspedagog numera måste man ha en vanlig lärarexamen först, vilket försvårar rekryteringen.

Karin Wall-Källming
Stiftsmusiker
 
"Extratjänster" möjlighet för församlingar
 
 
Nu kan församlingar och pastorat på ett enklare sätt skapa en väg för nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden genom ”extratjänster”.
Regeringen har fattat ett nytt beslut om att förändra regelverket för extratjänster så att långtidsarbetslösa eller nyanlända ska kunna anställas bland annat av trossamfund. Arbetsgivare som anställer en person i extratjänst får ett ekonomiskt stöd motsvarande lönekostnaden i upp till 12 månader, ett stöd som kan förlängas med ytterligare 12 månader. Subvention för handledarstöd ingår.   
 
Läs mer här.
Trygga Möten - utbildningsmaterial för barnledare
 

Svenska kyrkan och Svenska Kyrkans Unga vill erbjuda trygga och säkra miljöer för barn och unga i våra verksamheter. Sedan 1998 arbetar vi med att förebygga och bemöta sexuella övergrepp i kyrkliga sammanhang.
Nu finns ett webbaserat utbildningsmaterial för ledare inom barn och ungdomsverksamheter i Sverige. Det har tagits fram av Scouterna i Sverige, med stöd från Allmänna Arvsfonden, i samarbete med KFUM.

Läs mer här.
 
Stiftsorganisationens årsredovisning har kommit
 

Årsredovisningen för år 2016 har kommit och är på väg ut till alla 103 församlingar nu. Pernilla Stridh har redigerat och gjort layout och ett flertal medarbetare har skrivit innehållet som spänner över hela stiftets verksamhet. 
 
Kurser och mötesplatser 
 
Energi- och fastighetsdag, 12 september, Vårdnäs
 
Linköpings stift bjuder in till en dag med inriktning Energi och fastigheter. Förmiddagen innehåller laddstolpar och laddinfrastruktur. Energimyndigheten kommer även att erbjuda kartläggningar som man bl.a. genomfört i Växjö och Karlstads stift. Energimyndigheten kan erbjuda ekonomiskt stöd av kartläggningen. Östra Götalands energikontor genom Jenny Lundgren, projektledare på energikontoret. Hon kommer även att beröra laddstolpar; glädjande nog har Linköpings stift, Vårdnäs stiftsgård och Vadstena pastorat beviljats stöd via Klimatklivet. Frida Gårdmo kommer att beröra möjlighet till workshops för laddstolpar i samverkan med länsstyrelser.
Sändningsmässa för stiftets katekumener - 27 augusti

15.30 (ev. 16.00) Mässa i Domkyrkan.
Därefter enkel måltid och samtal under biskopens ledning på  stiftskansliet.
Anmälan senast 15/8 till marie.a.hagman@svenskakyrkan.se

En enkel modell för hur det går att göra en risk- och sårbarhetsanalys inför konfirmandläger eller liknande verksamt presenteras. Fyra tillfällen kvar i augusti-september.

Vi kommer bland annat att beröra: domen efter kanotolyckan på ett konfirmandläger 2015, vem har ansvar vid läger, hur vi samtalar om detta i församlingen, funktioner i samhället vid dödsfall, risk-och sårbarhetsanalys.
Kursen utgår från ett konfirmandlägerperspektiv, men modellen är möjlig att använda i olika sammanhang i församlingens verksamhet vilket innebär att alla medarbetare i församlingen som är intresserade är välkomna. 
Medverkande: Peter Eriksson, stiftspedagog
Unga Ledare-kurser hösten 2017: 
 
6-8 oktober: Unga Ledare Leken/Gudstjänst (Gransnäs)
Leken är ett sätt att öppna upp, att lära känna sig själv och andra på ett lekfullt sätt. Den kan fungera som en nyckel i många sammanhang. I leken formas nya förhållningsregler och förutsättningar som underlättar fördjupande samtal. 

Vi vill att deltagarna ska få:
*lära känna nya människor
*en fördjupas insikt i leken, som en pedagogisk verktygslåda
*en inblick i gudstjänstens relation till deltagarnas egna liv

10-12 november: Unga Ledare Bibeln/Berättelsen (Gransnäs)

Det är viktigt att knyta an vår egen berättelse till bibelns. Detta hjälper oss att tolka och förstå våra egna och andras liv.  

Vi vill att deltagarna ska få ;
* kännedom om hur  de kan sätta  sin egen livsberättelse i relation till bibelns berättelser.
* en bredare kunskap om bibeln
* lära känna nya människor
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan inte googlas fram, utan man måste skriva in adressen http://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. Adressen är http://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!