Observera arbetsgivare nr 13 2017 - Avtal med lärarna
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Observera arbetsgivare nr 13 - 2017
Treårigt kollektivavtal för Svenska kyrkan tecknat med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbunds samverkansråd
 
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har tecknat kollektivavtal med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbunds samverkansråd, som framför allt organiserar kyrkomusiker och förskolelärare i Svenska kyrkan. Avtal har tidigare tecknats med Kommunal, Vision samt Akademikerförbundet SSR och Jusek med förtecknade förbund. Medling pågår i förhandlingarna med Kyrkans Akademikerförbund.
  • Nu har vi tecknat avtal med fyra av fem arbetstagarorganisationer för Svenska kyrkan. Vi har hittat konstruktiva lösningar på viktiga frågor, säger Cecilia Herm, förhandlingschef vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
Avtalet är på tre år och innehåller utrymme för löneökningar på totalt 6,5 % över tre år, vilket är i nivå med det märke som satts av industrin, motsvarande övriga tecknade avtal.

Förändringar i arbetstidsreglerna för kyrkomusiker
Avtalet innehåller två viktiga förändringar i arbetstidsreglerna för kyrkomusiker. Tidlistan för kyrkomusiker är inte längre styrande, vilket underlättar schemaläggningen. Tidlistan finns dock kvar och kan användas för att få ett bra underlag för arbetstidsplaneringen.

Nu försvinner också  bestämmelsen om lönetillägg på 1200 kr för kyrkomusiker som går över till schemaläggning. Arbetstagare som framöver går över till schemaläggning får inte längre något tillägg. De som idag har lönetillägget får behålla det som en del av lönen.

- Det här är viktiga framsteg för att göra avtalets arbetstidsregler enklare att tillämpa. säger Cecilia Herm.

Provanställning och avtalsvårdsgrupp
Avtalet innehåller ett antal förändringar som även finns med i övriga tecknade avtal. Kravet på förhandling innan beslut om provanställning ersätts av underrättelseskyldighet för arbetsgivaren och en avtalsvårdsgrupp/samrådsgrupp för avtals- och arbetsmiljöfrågor har bildats.

Föräldrapenningstillägg och föräldralön
Bestämmelserna om föräldraledighet avseende föräldrapenningtillägg och föräldralön ändras från och med den 1 oktober 2017.
För arbetsgivarna innebär det att administrationen förenklas genom att föräldrapenningtillägg numera beräknas per kalenderdag, på samma sätt som föräldralönen. Föräldrapenningtillägget utges också som längst till dess att barnet är 36 månader och arbetstagaren är på arbetsgivarens begäran skyldig att styrka att denne uppbär föräldrapenning från Försäkringskassan.
För arbetstagarnas del innebär ändringarna att arbetstagaren har rätt till föräldrapenningstillägg och föräldralön från första anställningsdagen.

Mer information kommer
Arbetsgivarorganisationen återkommer med mer information om förändringarna i de allmänna bestämmelserna. Nu fortsätter förhandlingarna med Kyrkans Akademikerförbund under medling.
 
Individuella löneförhandlingar
 
När centrala förhandlingar pågår i en viss fråga, får inga lokala förhandlingar föras i den frågan. Eftersom förhandlingar om Kyrkans löneavtal pågår med Kyrkans Akademikerförbund, betyder det att arbetsgivare inte får påbörja löneförhandling med enskilda medarbetare som är medlemmar i Kyrkans Akademikerförbund förrän det centrala löneavtalet är tecknat.
 
För medlemmar i övriga arbetstagarorganisationer är det möjligt att påbörja löneförhandlingar för den som vill. Det går även bra att löneförhandla med oorganiserade medarbetare oavsett yrke, eftersom samtliga yrken inom Svenska kyrkan täcks av de tecknade löneavtalen
Anställningsstödet extratjänst möjligt även för social verksamhet från den 1 juli
 
Extratjänst är en form av anställningsstöd som arbetsgivaren kan få för att anställa en person som står långt från arbetsmarknaden. Stödet är på 100 % av lönekostnaden samt ett handledarbidrag på 150 kr per arbetsdag. För den som får en extratjänst gäller inte Lagen om anställningsskydd (LAS). Läs mer om extratjänst på intranätet
Kyrkoherdeträffar om omställning, överenskommelse vid avslut av anställning samt styra & leda
 
Kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte med samtal och samvaro. 
Umeå 26-27 september, Ljungskile 2-3 oktober, Ramnäs 19-20 oktober och Höör 29-30 november. 
Spara datumen! Mer information kommer inom kort!
 
 
Vilka får det här nyhetsbrevet?
 
Nyhetsbrevet skickas till dig som
  • anmält dig som prenumerant
  • tidigare prenumererat på Observera via e-post
  • alla församlingars, pastorats och stifts allmänna e-postlådor.
För att anmäla dig som prenumerant till Observera klicka här.

Du kan enkelt skicka brevet vidare till någon som du tror är intresserad genom att klicka på "Skicka vidare" längst upp i brevet.