Aktuellt inom vården
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Sammanhållen vård
 
Nu närmar vi oss sommar och semester, och det finns anledning att göra några reflektioner.
Vid ett möte som nyligen hölls med SKL:s kontaktpersoner inom patientsäkerhet fick vi bl. a. ta del av de nationella insatser som pågår för att skapa en sammanhållen vård. I nyhetsbrevet berättar vi om Göran Stiernstedts utredning och om hur Anna Nergårdh leder arbetet med "Samordnad utveckling för god och nära vård" vidare.

Det är viktigt att insatser görs på alla nivåer; på den nationella nivån och i vårdverksamheten. Budskapet från dagen var att patientens vårdkedja kräver gränsöverskridande arbetssätt utifrån hens behov. Det handlar mycket om att arbeta på nya sätt och inte minst nyttja digitaliseringens möjligheter.  Det kräver mod, tillit och uthållighet. Men visst kan vi och visst kommer vi att lyckas.  Belöningen blir nöjda patienter som får sina behov tillgodosedda på riktigt.

Trevlig sommar!

Eva Estling, samordnare
eva.estling@skl.se
 
Nya arbetssätt
 
Mycket är på gång för att möta behoven inom vården såväl på nationell nivå som i landsting och kommuner. Lagförslagen om ”Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård” och ”Lag om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård” är några exempel.

Många förslag handlar om formella frågor men när Göran Stiernstedt gästade SKL betonade han att det i själva verket mer handlar om att ändra arbetssätt - en annan vårdlogik.

- Det måste till ett nytt arbetssätt som bygger på uppsökande och proaktivt arbete, mobila team och fast vårdkontakt. Vi ska prata mindre om utskrivningsklara patienter och istället koncentrera oss på att undvika att människor hamnar på sjukhus i onödan, säger Göran.

Mycket av debatten har handlat om att färdigbehandlade patienter blir kvar för länge på sjukhus. Det är viktigt att tänka och planera för utskrivning redan vid inskrivning.

- Påtagligt många goda exempel visar att det inte behöver betyda ökat behov av platser på korttidsboende. Med stöd och rätt insatser kring patienten och Säker hemgång kan vården ge ett gott omhändertagande, konstaterar Göran vidare.

Brist på samverkan mellan kommun och landsting anges ofta som ett av problemen för en sammanhållen vårdkedja. Men enligt den utredning Göran Stiernstedt lett, har man sett att det kan vara minst lika svårt mellan primärvård och sjukhusvård.
Samverkan ska ske på alla nivåer inte minst med stabsfunktionerna där HR, juridik och ekonomi är viktiga pusselbitar.
Göran Stiernstedt avrundade sitt anförande på SKL med orden;

- Det krävs ett budskap, tydligt ledarskap, uthållighet och inte minst, krävs det mod när man ska driva den här typen av förändring.
 
Primärvårdens uppdrag
 
Sedan i våras leder regeringens särskilda utredare Anna Nergårdh, arbetet med den strukturförändring som hälso- och sjukvården behöver genomgå. Uppdraget går under namnet "Samordnad utveckling för god och nära vård".

Arbetet handlar om att vidareutveckla förslagen från utredningen Effektiv vård där primärvården kommer att utgöra en viktig bas.
Förutom ett nationellt uppdrag ska primärvården även få ett tydligare akutuppdrag. En förändrad och förstärkt vårdgaranti finns också bland förslagen.

- Vi står inför stora utmaningar när det gäller ohälsa i befolkningen, säger Anna Nergårdh och fortsätter, den måste vi ta på allvar. Inte minst när det gäller psykisk ohälsa.

I det första delbetänkandet i juni 2017 finns bland annat förslag på principer som ska styra den nya hälso- och sjukvården;
  • Vården ska vara lätt tillgänglig för såväl kontakt som bedömning och besök
  • Vården ska ges nära befolkningen
  • Vården ska ges som öppenvård i första hand
Det handlar om en successiv strukturförändring som måste få ta tid. I betänkandet finns förslag på en målbild och färdplan omfattande 10 år. Utredningens slutbetänkande kommer i mars 2019. Förflyttningen handlar om överföring av resurser i form av såväl kompetens som pengar, mellan sjukhus och primärvård, och med stöd av ny teknik.
- Det är en stor förändring, och det är viktigt att alla känner sig delaktiga i det arbetet. Det gäller inte minst vårdens medarbetare. Men att ändra föråldrade strukturer ser jag som en förutsättning för att kunna skapa en hållbar arbetsmiljö, avrundar Anna Nergårdh.
 
Fast vårdkontakt
 
Maj Rom från SKL har arbetat mycket med äldrefrågor och ger sin syn på hur samverkan i praktiken ska gå till.

Det är viktigt att patienten redan vid inskrivning får reda på hur vårdplanen ser ut och när utskrivning planeras. Alla aktörer; primär- och öppenvård, kommunen och slutenvården ska vara på banan och sträva åt samma håll.

- Det är nog den slutna vården som har svårast för detta, tror Maj Rom, och lägger till;
- läkarna är vana att ta en dag i taget - vi rondar som vi alltid har gjort.

I en fråga är Maj mycket bestämd.
- Det är den medicinska bedömningen som avgör om en patient är färdigbehandlad och utskrivningsklar och ingenting annat. Det är också viktigt att vårdcentralerna får mer resurser så att de kan ansvara för den fasta vårdkontakten som patienten ska ha efter utskrivning. Det ska vara en människa och inte en e-postadress, understryker Maj.

En trygg hemgång kan innebära att patienten får ett öppet biståndsbeslut som också möjliggör för vårdpersonal att övernatta i patientens hem om det bedöms som nödvändigt. Under 6-17 dagar kan det behövas extra insatser men sedan ska patienten kunna återgå till den ordinarie hemtjänsten.

SKL har tagit fram en skrift för att ge stöd till kommuner som vill vidareutveckla arbetet med Trygg hemgång. Syftet är att beskriva Trygg hemgång och lyfta fram de kritiska frågor som en kommun bör ta ställning till när tjänsten utformas. Länk till skriften Trygg hemgång
 
Säker läkemedelsanvändning i Primärvård
 
Felaktig läkemedelsanvändning är en av de vanligaste orsakerna till att patienter skadas i vården. Förutom det mänskliga lidandet, leder felaktig läkemedelsanvändning till betydande samhällskostnader.
Sex yrkesorganisationer har med stöd av Sveriges Kommuner och Landsting utvecklat en metod i syfte att minska antalet läkemedelsrelaterade problem för patienten. Metoden beskrivs kort i en skrift som kommer att publiceras i augusti.
 
TIPS
 
Ny föreskrift om ordination och hantering av läkemedel, Socialstyrelsen
Målet med de nya föreskrifterna är att stödja hälso och sjukvården i arbetet för en säker läkemedelshantering.
• Vårdgivarens ansvar förtydligas.
• Öppen- och slutenvården får gemensamma regler.
• Kraven på kunskap och uppföljning höjs.
Socialstyrelsens styrelse beslutade om föreskrifterna i april 2017, och de kommer att träda ikraft
1 januari 2018
 
Ny föreskrift Systematiskt patientsäkerhetsarbete med fokus på utredning av händelser, Socialstyrelsen
Det finns förslag på nya föreskrifter som ska ersätta SOSFS 2005:28 (allmänna råd om anmälningsskyldighet enligt Lex Maria som trädde i kraft 1 februari 2006). Nya föreskrifter om utredningar och anmälningar av händelser som har eller hade kunnat medföra en vårdskada eller allvarlig vårdskada är under utarbetande hos Socialstyrelsen och IVO. Avsikten är att de nya reglerna ska kunna träda i kraft i början av hösten 2017.
 
Sårsmart webbutbildning
 
Trycksårsutbildningen – Sårsmart.se är en webbutbildning med fokus på sårdiagnostik. Den täcker sju typer av sår, med teorifördjupning, fallbeskrivning, diagnos och behandlingsval.

Webbutbildningen har tagits fram av Strama Stockholm med finansiellt stöd av Sveriges Kommuner och Landsting och i nära samarbete med det nationella kvalitetsregistret RiksSår. Gå in och testa dina sårkunskaper! Länk till utbildning: www.sarsmart.se/