Framgångsfaktorer i nyckeltalsnätverk
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Framgångsfaktorer i nyckeltalsnätverk
 
Nyckeltal är ett bra verktyg för att mäta hur man utvecklas som organisation. Att dessutom jämföra sina nyckeltal med andra liknande organisationer kan ytterligare tydliggöra förbättringspotentialen. Att jämföra sig på nationell nivå kan dock vara en utmaning då man ofta mäter på olika sätt och det kan skilja sig åt mycket mellan organisationerna. Vi på Sveriges Kommuner och Landsting vill därför genom den här skriften uppmuntra till startandet och bibehållandet av lokala och regionala nyckeltalsnätverk.
 
Nyckeltal är ett flytande begrepp, det används inom management såväl som inom finansförvaltning. I denna skrift avses områden man mäter och beskriver eller styrning av en verksamhet med verksamhetsanknutna indikatorer. Förenklat kan man säga att benchmarking och nyckeltal är sökande av bästa praxis inom en industri eller sektor som kan leda till bättre resultat samt en process som underlättar lärande och förståelse av en organisation och dess processer.

Vad nyckeltal också gör är att de främjar nya idéer och skapar ett öppet förhållningssätt till den egna organisationen som kan leda till självmedvetenhet och konstruktiv kritik då man ser över förbättringspunkter och granskar den egna organisationen.

Innehåll i rapporten

Rapporten inleder med att tydliggöra frågor om definitioner och faktisk betydelse bakom begreppen för att på så sätt lägga en tydlig grund.

Därefter går skriften närmare in på själva formen av ett nyckeltal och hur ett bra sådant definieras. Detta följs av en beskrivning av olika samarbetsformer och processer för hur man lämpligen kan arbeta i ett nätverk och hur processerna i ett sådant kan se ut. Här kan du också läsa om två lokala nyckeltalsnätverk som funnits under flera år.

Avslutningsvis görs ett försök att summera de framgångsfaktorer man lyckats utröna under projektets gång och som i viss mån definierar de framgångsrika nyckeltalsnätverk som vi tittat på och som finns beskrivna.

Ladda ner rapporten som PDF på webbutik.skl.se

Frågor

Frågor om rapporten besvaras av Helen Örtegren, e-post helen.ortegren@skl.se.
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.