Webbseminarium om lagändringar, satsning på stöd och BBR på engelska
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
21 juni 2017
Ett bra sätt att ta del av webbseminarier är att se dem tillsammans och diskutera efteråt. Boka in den 28 juni i din kalender! Då sänder Boverket ett webbeminarium om de lag- och regeländringar som börjar gälla den 1 juli. Foto: Hans Gustafsson
Webbseminarium den 28 juni klockan 14:
Nyheter om detaljplanering, bygglov, anmälan och byggregler
 
Den 1 juli 2017 sker ändringar i plan- och bygglagen samt plan- och byggförordningen. Bland annat kommer ändringar som gör att det blir tydligare när det krävs bygglov för uppställning av husvagnar, husbilar eller båtar. Då blir det också möjligt att genomföra fler åtgärder utan bygglov, till exempel balkonger och burspråk. Den 28 juni klockan 14.00 – 15.30 sänder Boverket ett webbseminarium som belyser lagändringarna, ändringar i Boverkets byggregler, regler om anmälan och energiregler.
Läs mer och ta del av webbseminariet på Boverkets webbplats
 
Nu finns det flera stöd och bidrag att söka. Illustration: Jan Olsson
Satsning på utemiljö och lokaler i socioekonomiskt utsatta områden
 
Nu går det att söka stöd hos Boverket för att rusta upp och utveckla utemiljön i ett socioekonomiskt utsatt område. Det finns också stöd att söka till allmänna samlingslokaler som drivs av föreningslivet.

Stöd till utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden nu är det inne att vara ute!
I år finns det 500 miljoner kronor att söka för att förbättra utemiljöer i socioekonomiskt utsatta område. Stödet ska bidra till attraktiva, jämställda och trygga utemiljöer samt stimulera till aktivitet och social gemenskap. Det finns två ansökningsomgångar och stödet söks via Boverkets e-tjänst.
  • Den första ansökningsomgången pågår till och med 1 augusti 2017.
  • Den andra omgången från 2 augusti till och med 2 oktober 2017.
Läs mer om stödet till utemiljöer på Boverkets webbplats
 
Allmänna samlingslokaler satsning på ungdomar och socioekonomiskt utsatta områden!
Regeringen satsar extra medel för att skapa nya mötesplatser speciellt för ungdomar. Allmänna samlingslokaler i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och lokaler för ungdomar är prioriterade. Ideella föreningar, aktiebolag och stiftelser kan söka.  

Det finns två olika bidrag:
  • Verksamhetsutvecklingsbidrag för ungdomsverksamhet kan sökas för att anpassa en allmän samlingslokal eller utemiljö till ungdomsverksamhet inom kultur- och fritidsområdet.
  • Investeringsbidraget kan sökas för nybyggnad, tillbyggnad, ombyggnad och köp av allmän samlingslokal eller för standardhöjande reparationer av byggnaden.
Sista ansökningsdag är för verksamhetsutvecklingsbidraget är den 31 augusti 2017 och för investeringsbidraget den 1 december 2017.
Läs mer om stöden till allmänna samlingslokaler på Boverkets webbplats
 
Sök statsbidrag för ökat bostadsbyggande
 
Syftet med bidraget är att öka bostadsbyggandet i kommunerna mot bakgrund av befolkningsökningen och nyanlända. Bidraget söks av kommunerna via Boverkets e-tjänst. Ansökningsperioden för 2017 påbörjas den 1 augusti och pågår fram till den 1 oktober 2017.
På Boverkets webbplats kan du läsa mer om statsbidrag för ökat bostadsbyggande
 
Boverkets byggregler, BBR, på engelska
 
Nu finns en uppdaterad översättning av Boverkets byggregler, BBR. Ändringar som är gjorda till och med BFS 2016:6 finns med i översättningen. Du har väl inte missat att vi även har översatt författningarna om analytisk dimensionering vid brand, BBRAD, och ATA om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden?
Ta del av översättningen på Boverkets webbplats
 
Miljöindikatorer visar
bygg- och fastighetssektorns miljöpåverka
n
 
Visste du om att bygg- och fastighetssektorn släppte ut 11,6 miljoner ton koldioxidekvivalenter i Sverige under 2014? Detta motsvarar 19 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Med hjälp av Boverkets miljöindikatorer framgår bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan. Indikatorerna visar mängden utsläpp till luft, energianvändning, användning av miljö- och hälsofarliga kemiska produkter samt uppkommet avfall. Vill du veta mer? 
Gå direkt till miljöindikatorerna
Boverkets miljöindikatorer visar bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan. Indikatorerna sammanställer mängden utsläpp till luft, energianvändning, användning av miljö- och hälsofarliga kemiska produkter samt uppkommet avfall. Foto: Hans Ekestang
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling