Vi måste agera nu, läs mer om hur du och din församling kan bidra
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Dina insatser behövs nu!
 
Kyrkornas världsråd slår nu, tillsammans med våra partnerkyrkor, larm om situationen i östra och södra Afrika och ber oss och omvärlden om hjälp att rädda liv och minska lidande! Mer än 20 miljoner medmänniskor riskerar att svälta ihjäl och tiden är på väg att rinna ut. Vi måste agera tillsammans för att rädda liv och vi måste agera nu! Omvärldens intresse är relativt lågt och i medierna är det ganska tyst då fokus är riktat åt annat håll. Hittills är endast ca 20 procent av biståndsorganisationernas planerade hjälpinsatser finansierade.

Du har en viktig roll för att skapa engagemang och samla in pengar till svältdrabbade människor i delar av Afrika. Målet är att vi tillsammans ska samla in 10 miljoner kronor för att kunna bidra med det mest nödvändiga och rädda så många liv som möjligt!

Vad din församling/internationella grupp kan göra: Passa på att använda alla tillfällen i gudstjänster såväl som i väg- och sommarkyrkor för extra insamling till detta viktiga arbete! Ordna aktiviteter till förmån för svältdrabbade, som t. ex ett Livslopp, pärla armband tillsammans och sälj, ta upp extrakollekter eller gör en större kampanj i församlingen. Insamlingsmålet är 10 miljoner kronor under juni-augusti.

Vad gör vi: Svenska kyrkan vill bidra med mer! Nu pågår en kampanj för svältdrabbade i Afrika. Den kommer att synas såväl internt som externt i dagspress och på sociala medier. I kampanjens annonser använder vi kyrkklockor för att signalera att det nu är fara för många medmänniskors liv.
 
Material och information som t. ex. kollektvädjan, affischer och banners att använda vid insamling.
 
En film som berättar om kampanjen med exempel från ett flyktingläger och som kan spridas i sociala medier och övriga sammanhang.

Har du frågor som rör kampanjen och insamling är du välkommen att kontakta Givarservice på tel: 018-16 96 00, givarservice@svenskakyrkan.se
 
Behoven är enorma – tillsammans har vi resurser och förmåga att hjälpa!
 
#Friattförändra på festivalturné
 
Kampanjen ”Fri att förändra” har precis inlett sin sommarturné. Turnén har sju stopp under sommaren och på samtliga ställen kommer besökaren ha möjlighet att träffa Svenska kyrkans changemakers och prata om internationella rättvisefrågor. Dessutom kommer besökaren att kunna designa en fairtrademärkt tygpåse med vad just hen vill förändra i världen tillsammans med en graffitiartist.

Kampanjens budskapet handlar om människors möjligheter att organisera sig och göra sina röster hörda så att de kan bidra till förändring både lokalt och globalt. Bakgrunden är det alltmer åtstramade demokratiska utrymmet som civilsamhället erfar i en lång rad länder.

Inom kort finns även ett workshopmaterial för dig som vill engagera fler. Har du fler frågor om det materialet eller kampanjen, kontakta gärna Emil Olsenmyr på emil.olsenmyr@svenskakyrkan.se.

Läs mer om #friattförändra
 
Vill du gå en fördjupningsutbildning för samordnare av församlingens internationella grupp?
 
Är du en av närmare 250 samordnare av församlingars internationella grupper, som gått en av fem samordnarutbildningar på kyrkokansliet, antingen under 2016 eller i mars 2017?

I så fall är du välkommen att gå en fördjupningsutbildning.
Den bygger på den första utbildningen du gick här. För att delta ska du ha deltagit i någon av de tidigare samordnarutbildningarna.
 
Workshopen äger rum på kyrkokansliet den 12-13 oktober.
Kost ingår. Du ordnar och bekostar själv resa och logi.
 
Workshopen kommer att ge fördjupad kunskap om Svenska kyrkans internationella arbete och Svenska kyrkan i utlandet. Du kommer att få inblick i regionsarbetet, samtala om policyfrågor och framtida strategier. Vi informerar bland annat om kampanjer och samtalar om nyheter. Givetvis kommer det att beredas tid för delande av erfarenheter. 
 
Deltagarantalet är 50 samordnare.
Sista anmälningsdag är 31 augusti 2017.

Mer information finns via anmälningslänken
 
Anmälan
 
Har du frågor? Kontakta Helena Alm Norberg, Helena Frankson eller Annika Gustafsson via växeln
på 018 – 16 95 00
 
 
Ny rapport om kyrkan i det offentliga rummet
 
Nu finns ett studiedokument från Lutherska världsförbundet om hur och varför kyrkan agerar i det offentliga rummet och vill vara med och påverka samhällsbygget. Det gäller både i Sverige och i övriga världen, diakonalt och strukturellt.



Läs mer och ladda ned rapporten
 
Ett stort tack
 

Du är en del av Kristi kropp med en plats och ett uppdrag i det Gud vill med världen. Sällan blir det så tydligt som under Världens Fest, där så många bidrog med sina förmågor och personligheter. Så till Dig som bidrog till Världens Fest: utan Dig hade detta helt enkelt inte kunnat genomföras.

Därför vill vi rikta ETT STORT TACK för Din helt ovärderliga insats!


Tillsammans skapade vi en Världens Fest vi aldrig kommer att glömma. Människor möttes, samtalade, sjöng och bad tillsammans och fick nya kunskaper. Vi roades och oroades. Och vi var många. Många av seminarierna var fullsatta och vi samlade in över 160 000 kr till Svenska kyrkans internationella arbete.

Alla siffror är ännu inte räknade, men vi vet att det sammanlagt gjordes nästan 15000 gudstjänstbesök under helgen. De flesta av dessa deltog i Taize-böner och gudstjänster, om Världens Fest UNG var värdar för.

Hoppet och glädjen som är eftersmaken efter Världens Fest bär vi med oss länge.

Tillsammans är vi fria att förändra världen!

TACK!

Mikael Mogren
Biskop Västerås stift

Christoffer Karlsson
Ordförande Svenska Kyrkans Unga i Västerås distrikt

Erik Lysén
Svenska kyrkans internationella chef
 

 
   
 
Har du frågor?
 
Har du frågor om nyhetsbrevet Vårt uppdrag eller om Svenska kyrkans internationella arbete? Kontakta Svenska kyrkans givarservice:

e-post: givarservice@svenskakyrkan.se,
telefon 018-16 96 00

Du kan också kontakta din församling för att få veta mer om hur internationella frågor drivs lokalt.

Mer om Vårt uppdrag
Vårt uppdrag
 
Nyhetsbrevet ges ut av Kommunikationsavdelningen, kyrkokansliet.

Svenska kyrkan, kommunikationsavdelningen
751 70 Uppsala

www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223