Välkomna till vårt nyhetsbrev om medborgardialog och medskapande!
 
Idag är det årets ljusate dygn och i övermorgon är det midsommarafton, vi håller tummarna för sol i hela landet.

Senaste veckorna har vi haft samling med gruppen som går vår diplomutbildning, gjort kommunbesök kring komplexa frågor. Vi har också försökt hinna med alla möten som måste klaras av före sommarledigheten, puh!

Nu blickar vi frampt mot en spännande höst med många tillfällen att träffa er. Vi hoppas också på många nya exemepel på genomförda dialoger vi kan publicera på Dialogguiden.
Vi har platser kvar till vår masterclass i
e-dialog 31 augusti, se nedan!

BOKA IN! 17-18 maj 2018

Då arrangerar vi en Internationell konferens med medborgarbudget som huvudtema, mer info under hösten!

Vi önskar er alla en härlig sommar!


Lena /Anders/ Anna-Karin/ Malin och Nils

Har du tips om en nyhet, kontakta Anders Nordh
(anders.nordh@skl.se)
 
Platser kvar! - SKL: MasterClass e-dialog 2
 
Välkommen att anmäla er till vår andra masterClass i e-dialog som hålls den 31 augusti

MasterClass 2  e-dialog: Gamification - dialog ska vara roligt
Den privata sektorn har insett att insett att det går att använda spel principer för att engagera kunder, öka deltagandet och skapa intresse för produkter och tjänster. Inom det offentliga har framåtblickande aktörer börjat titta på hur vi kan använda oss av spel för att förändra beteenden, öka inlärning och göra tidigare trista uppgifter roliga och stimulerande.

Vad betyder detta för medborgardialog och delaktighet? Det finns uppenbara möjligheter att använda nya metoder och arbetssätt, inspirerade av framgångsrika spel. Exempelvis har fler och fler kommuner har börjat använda sig av Minecraft som ett dialogverktyg. Detta är dock bara början på vad som är möjligt.

Gästföreläsare år Henning Grubb Basballe, VD för Copenhagen Game Lab. Henning är en av Danmarks mest erfarna spelutvecklare vad gäller det offentliga, Henning kommer att göra sin presentation på engelska. Copenhagen Game Lab arbetar med både analoga och digitala spel format och kombinerar dessa på banbrytande sätt för att skapa lärande upplevelser.
 
  • Tid: 31 augusti 2017
  • Plats: SKL, Hornsgatan 20 
  • Ort: Stockholm
  • Målgrupp: 1 750 kr exklusive moms. Förträring och dokumentation ingår.
 
SKL: Medborgardialog i komplexa samhällsfrågor, utbildning
 
KL erbjuder en kostnadsfri utbildning och seminarium i medborgardialog för att förebygga och hantera den komplexa samhällsfrågan kring inkludering och integration.

Målet är att öka medvetenheten och att fler kommuner ska arbeta med medborgardialog kring integration och inkludering.
Gör en intresseanmälan, Kommunens intressanmälan ställs till:
Nils Munthe, nils.munthe@skl.se, eller Lena Langlet, lena.langlet@skl.se
 
Digidel/ SKL: En studie om folkbibliotekens arbete med digital delaktighet och digital kompetens
 
Denna rapport kartlägger folkbibliotekens insatser för digital digitaldelaktighet under 2016. Rapporten bygger på resultat utifrån dels en enkät som SKL skickat ut till alla 290 kommuner i landet, och dels utifrån intervjuer med 5 bibliotek angående digital delaktighet. Enkäten besvarades av 91 % av kommunerna, och resultatet visar att 80 % av dessa erbjuder programaktiviteter i syfte att öka den digitala kompetensen.
 
Linköping: Dialog Mitt Berga
 
Under hösten 2016 bjöd Linköpings kommun in personer som bor i Berga eller på annat sätt har anknytning till stadsdelen till samtal. Syftet med samtalen var bland annat att öka medvetenheten hos kommunens olika företrädare om hur boende och verksamma upplever och ser på stadsdelen men också att få fler att vilja vara med och utveckla Berga.
 
Under våren 2017 genomfördes dialogmöten i Bäckskolans matsal. Alla som deltog i mötena bestämde tillsammans vilka teman eller områden som var viktiga att prioritera och arbeta vidare med.
Arbetsgrupper bildades och tillsammans tog de fram förslag på åtgärder som kan utveckla Berga ytterligare. Vad kan vi göra själva? Vad kan andra göra och vem gör vad?
 
Falun: Falu demokrativecka 2017
 
Falu demokrativecka 2017 äger rum 9-15 september. Veckan handlar om allas vårt ansvar, vår rätt och vår möjlighet att delta i det offentliga samtalet och bidra till samhällets utveckling på lokal, regional, nationell, europeisk och global nivå.
Hur kan vi försvara, stärka och utveckla vår representativa demokrati så att dess beslut verkligen representerar våra olika intressen, bakgrunder och engagemang på riktigt? Varför är det så viktigt? Ta del av spännande samtal, föredrag och workshops under Falu demokrativecka. Varje dag under veckan har ett särskilt tema som programmet kommer att handla om.
 
Luleå: Principer för medborgardialog
 
Det som kommunen gör berör så gott som alltid de som bor och vistas i Luleå. Därför är det viktigt att föra bra dialoger med invånarna i kommunen.
I Program A – Alla jämlika, slås det fast att Luleåborna är jämställda, har jämlika förutsättningar för hälsa och välfärd och är delaktiga i samhällsutvecklingen. För att nå den målsättningen ska dialoger med medborgarna ske på ett strukturerat sätt.
 
Haninge: Principer för medborgardialog
 
Medborgardialog är ett begrepp för olika vägar för dig som medborgare att vara delaktig i kommunens planering och arbete. Dialogen ger ett bredare beslutsunderlag för politikerna och möjlighet för dig att påverka.
I Haninge gäller åtta principer för medborgardialog. Principerna är en grund för ditt ökade inflytande över kommunens verksamhet. Varje nämnd ska arbeta med medborgardialog inom sitt verksamhetsområde.
 
 
Värmdö: Medborgardialog vägval Hemmesta
 
Den 10 och 11 maj bjöd Värmdö kommun in till medborgardialog om den framtida utvecklingen av området kring Hemmesta. Syftet med dialogen är att du som medborgare, boende, besökare eller näringsidkare ska ges möjlighet att bidra med dina erfarenheter, uttrycka dina tankar samt i ett tidigt skede få delta i och påverka processen.
 
SKL: Dialoguidens youtube-kanal
 
Här publicerar vi filmer på tema medborgardialog, det är inspelningar från seminarier, nätverk men även reportage från besök runt om i landet.
 
SKL: Nu har vi en Facebook grupp för medborgardialog
 
Medborgardialogprojektet har en facebookgrupp. Gruppen har skapats för att bolla frågor, tankar och idéer som rör arbete med medborgardialog i offentlig sektor. Alla som är intresserade av att bidra eller lära och lyssna är välkomna. Tanken är att vi tillsammans drar lärdomar för en bättre offentlig sektor.