Foto: Scandinav bildbyrå. Illustration Jan Olsson
Nu finns det nya pengar att söka hos Boverket till allmänna samlingslokaler.
Sök bidrag för allmänna samlingslokaler!
 
Nu finns det nya pengar att söka hos Boverket till allmänna samlingslokaler som drivs av det ideella föreningslivet. Stöd till allmänna samlingslokaler kan sökas för investeringar i byggnaden och för att anpassa lokalen eller dess utemiljö till ungdomsverksamhet. Det kan också sökas för att stimulera ungdomars verksamhet inom kultur- och fritidsområdet, i en sådan lokal. Från och med i år är lokaler i socioekonomiskt utsatta områden och lokaler för ungdomar prioriterade.

Satsning på ungdomar och på socioekonomiskt utsatta områden
De allmänna samlingslokalerna är viktiga mötesplatser både på landsbygden och i städerna. Det behövs fler föreningsdrivna samlingslokaler för gemensamma aktiviteter, speciellt i storstäderna. Nu prioriteras allmänna samlingslokaler som ligger i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och stadsdelar, samt lokaler för ungdomar. Regeringen skjuter till extra pengar för att skapa nya samlingslokaler och förbättra de som redan finns, och satsar särskilt mycket på ungdomarna.

Ideella föreningar, aktiebolag och stiftelser kan söka två bidrag från Boverket
  • Verksamhetsutvecklingsbidrag för ungdomsverksamhet kan sökas för att anpassa en allmän samlingslokal eller utemiljön vid lokalen till ungdomsverksamhet inom kultur- och fritidsområdet. Bidraget kan även sökas för aktiviteter som ska stimulera ungdomsverksamhet. För att få bidraget krävs att kommunen ställer sig positiv till det projekt som ska genomföras. Det sker genom ett särskilt yttrande från kommunen. Sista ansökningsdag är den 31 augusti.
    Läs mer om Verksamhetsutvecklingsbidraget på Boverkets webbplats
  • Investeringsbidrag kan sökas för nybyggnad, tillbyggnad, ombyggnad och köp av en allmän samlingslokal eller för standardhöjande reparationer av byggnaden. Det kan också sökas för åtgärder som skapar tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar, samt till åtgärder för att spara energi. För att få bidraget krävs en medfinansiering från kommunen på minst 30 procent av projektkostnaden.
    Sista ansökningsdag är den 1 december.
    Läs mer om Investeringsbidraget på Boverkets webbplats
På Boverkets webbplats finns också de blanketter som ska användas för att söka bidragen.

Det går också bra att ta kontakt med Boverket för att få veta mer.
Telefon växel 0455-35 30 00, e-post registraturen@boverket.se