Observera arbetsgivare nr 15* 2017 - Treårigt kollektivavtal för utlandsanställda klart
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Treårigt kollektivavtal för Svenska kyrkans utlandsanställda klart
 
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har tecknat kollektivavtal för Svenska kyrkans utlandsanställda, det så kallade Utlandsavtalet, med Vision, Akademikerförbundet SSR och Jusek med förtecknade förbund, Kyrkans Akademikerförbund samt Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds samverkansråd*.
Utlandsavtalet 17 är på tre år och innehåller utrymme för löneökningar på totalt 6,5 % över tre år (2017: 2,2 procent, 2018: 2,0 procent, 2019: 2,3 procent), vilket är i nivå med det märke som satts av industrin.
 Avtalet ger också för första gången möjlighet att erbjuda anställda tillsvidareanställning när arbetsgivaren så bedömer lämpligt.
En nyhet i avtalet är att parterna har kommit överens om att tvister som uppstår mellan arbetsgivare och arbetstagare slutligt ska avgöras genom skiljedomsförfarande och att svensk lag ska tillämpas.  

*Visions styrelse beslutar om avtalet vid ett styrelsemöte i slutet av sommaren.
Partsgemensam lönestatistik
 
Sedan lång tid tillbaka har vi partsgemensamt lagt ner ett omfattande arbete för att få till stånd en modifierad befattningsklassificering som utgör grund för Svenska kyrkans lönestatistik.
Arbetet med ny klassificering blir tyvärr inte klart före sommaren, något som  hade varit nödvändigt för att kyrkans arbetsgivare skulle få tillräckligt med  tid att klassificera om de anställda.
Vi är glada över det stora engagemang som arbetsgivarna visat, inte minst i remissomgången, och beklagar att vi ännu inte nått fram till en ny klassificering.
Insamlingen av lönestatistik kommer därför att ske på  sedvanligt sätt i november - december enligt nu gällande BSF 01. Statistiska centralbyrån (SCB) som under många år samlat in statistiken har sagt upp avtalet med arbetsgivarorganisationen. Uppdraget att samla in statistik har från och med i år tagits över av företaget Statisticon AB som genomför insamlingar av löner även för andra arbetsgivarorganisationers räkning.
Mer information kommer.
Kyrkoherdeträffar om omställning, överenskommelse vid avslut av anställning samt styra & leda
 
Kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte med samtal och samvaro. 
Umeå 26-27 september, Ljungskile 2-3 oktober, Ramnäs 19-20 oktober och Höör 29-30 november. 

Läs mer och anmäl dig redan idag!
 
 
Vilka får det här nyhetsbrevet?
 
Nyhetsbrevet skickas till dig som
  • anmält dig som prenumerant
  • tidigare prenumererat på Observera via e-post
  • alla församlingars, pastorats och stifts allmänna e-postlådor.
För att anmäla dig som prenumerant till Observera klicka här.

Du kan enkelt skicka brevet vidare till någon som du tror är intresserad genom att klicka på "Skicka vidare" längst upp i brevet.