NYHETSBREV 14



Milanos lyxiga lägenheter i den nya stadsdelen CityLife

Det är nu tolv år sedan mässområdet Fiera Milano flyttade till Roh, en bit nordväst om Milano.
På det gamla mässområdet revs under 2007–2008 tjugo utställningshallar med en total volym av 2,5 miljoner m³. Man tillvaratog 120 träd som flyttades till olika parker i Milano.
 
För att fylla det tomrum som uppstod i en central och attraktiv del av Milano, utlystes en internationell arkitekttävling om att skapa en ny modern stadsdel – helt utan motstycke. Vinnaren blev CityLife Project av arkitekterna Zaha Hadid, Arata Isozaki och Daniel Libeskind.

CityLife består av två nya lägenhetskomplex, en park, tre skyskrapor och Italiens största shoppingcenter. Allt detta på en yta som bara är något större än Gamla Stan i Stockholm.

I det här nyhetsbrevet får du se de två nya bostadskomplexen skapade av Hadid och Libeskind. Bilden ovan visar en del av det gamla mässområdet och de två skyskrapor som är klara. Hela CityLife står klart under 2018 då den sista av de tre skyskraporna invigs.

Klicka på bilderna för att se dem i större format med alla detaljer.

Mycket Nöje!


Hadid Residence

De sju huskropparna bildar en oregelbunden böljande skyline med en fallande kontinuitet,
från de högsta husen med tretton våningar i öster ner till fem våningar i väster.
 
Stor hänsyn har tagits till husens inbördes placering och höjd. Flertalet lägenheter vetter mot sydväst för maximal sol samtidigt som de från sina balkonger får den bästa utsikten över den gemensamma parken Piazza Guilio Cesare mitt i CityLife.


Inhägnat lyxboende

Huskomplexen formar en gated community som klyvs av en offentlig gångstig. Under en promenad kan man skymta grönskan på innergårdarna i grindsamhället.

Idag är alla lägenheter sålda. Trots att det erbjöds möjlighet till olika former av fördelaktiga hyrköp av lägenheterna i de båda residensen ryktas det om italienarna inte hade råd och att ägarna mestadels är förmögna utlänningar.
 
Sekretessen om priserna och vilka som bor där är stor. Det tar inte lång stund innan en vakt vänligt, men bestämt, ber dig att rikta kameran åt ett annat håll. Bilderna i det här nyhetsbrevet är därför tagna i samarbete med Zaha Hadid Architects i London som jobbar med pressen för området.

 


Konsekvent design i allt man ser

Förutom den imponerade målsättningen med CityLife slås man av hur konsekvent designen har genomförts. Allt från fasader, balkonger, räcken och ventilationsdon till planering av innergården går i de sammanhållande böljande, mjuka formerna.

Fasad och stomme är tillverkad av fiberbetong som är en speciellt sammansatt betong armerad med väv av jämt fördelade fiber. Den har mycket hög hållfasthet, men också stor motstånds-kraft mot slag, stötar, fukt och slitage. Det gör den mycket lämplig för att skapa oregelbundna former med fritt val av färger.


Underjordiskt internt vägnät med garage

City Life är ett av de största bilfria områdena för en stad i Europa. Under marken finns ett underjordiskt vägnät så oberoende av vart man är på väg i området kan man köra fram till sin egen dörr och ta hissen upp i huset. Garaget under jord är hela 50 000 m² med plats för över
7 000 bilar.


Receptionen står alltid till tjänst

Ovan till vänster syns en av ingångarna till området. Till höger finns entrén till den bemannade reception som finns i varje huskropp. Den fungerar som concierge med uppgift att samordna säkerheten i byggnaden samt alla de tjänster som ingår för de boende. En av dem är postfacken (nere till höger) som finns samlade i receptionen. Modernt, men kanske något primitivt.

 


Libeskind Residence

Även husen i Daniel Libeskinds del av området är inhägnade och följer samma koncept.
Men här är alla lägenheterna unika i storlek och form – från ettor till penthouse i två våningar.
 
Med en design som är den totala motsatsen har dessa huskroppar en kantig struktur som påminner mer om en ryggrad. Husen har en jämnare höjd och omsluter en gemensam innergård vilket gör att Libeskind Residence känns mer kompakt.
 
Trots det har lägenheterna planerats utifrån maximalt solläge. Men för de lägenheter som har balkonger i flera väderstreck är det ju inte särskilt svårt.


Närmare till ett par golfslag får du inte

Mellan Hadid och Libeskinds mycket olika bostadsområden ligger parken Piazza Guilio Cesare stor som är själva knutpunkten i CityLife. Här finns en driving range med en golfskola som är öppen för allmänheten. Kanske en bra kombination under besöket på nästa möbelmässa i Milano?

 


Strikt och med en yta av sten

Hos Libeskind dominerar sten i olika former. Fasaden är klädd med polerad granit medan detaljer som balkonger, planteringskärl etc. består av sandsten med borstad strukturyta. Skillnaderna i ytorna framträder först när man står närmare husen.

Notera de olika avstånden mellan träribborna som täcker de flesta balkonger. De har placerats något tätare upptill för att ge mer skydd mot en högt stående sol.


 


Ljus sprider trygghet dygnet runt

Innergården är inte tillgänglig för utomstående och rätt svår att se utifrån. Den består att ett antal stenlagda gångbroar som går en bit över en lummig park, med flera öppna rum likt stora bersåer.

Nästan allt har specialritats till projektet. Ett exempel är belysningsstolpen Zohar som sedermera blev en standardprodukt hos tillverkaren Zumtobel. En närvarosensor i armaturen ökar ljusstyrkan så snart någon person närmar sig. Grundljuset justeras efter det omgivande ljuset så att man alltid upplever parken som trygg, oavsett årstid eller tid på dygnet.


 


Inspirerat av The Spirit House Chair

De stora avskalade rummen i receptionen går igen. Men till skillnad från Hadid är det hos Libeskind strikt, vasst och kantigt som gäller. Istället för fiberbetong och trä består ytorna av polerad sten i olika variationer.

Den kantiga fåtöljen i polerat rostfritt stål heter The Spirit House Chair och väger 180 kg. Den skapades av Libeskind och designern Klaus Nienkämper för den spektakulära tillbyggnaden av Royal Ontario Museum i Toronto, Kanada. Huset kallas Michael Lee-Chin Crystal och blev klart 2007. Jämför gärna fåtöljens och byggnadens linjer här.

 
Zaha Hadid

Hon var de böljande formernas okrönta drottning. Zaha Hadid föddes i Bagdad, Irak och ses som en av de mest framstående samtida arkitekterna. CityLife är dock ett av hennes mindre spektakulära projekt.

Zaha Hadid avled tyvärr av en plötslig hjärttack 2016. Hon förblev ogift hela livet och hade inga barn, något hon förklarat med orden: ”Om arkitekturen inte tar över helt är du inte något att ha. Du måste ägna dig åt den på heltid. Du kan inte kosta på dig att hoppa in och ut.”
 
Se fler av Zaha Hadids projekt här.
Daniel Libeskind

Amerikansk arkitekt, konstnär och scenograf född i Lódz, Polen. Om Zaha Hadids stil var mjuk så kännetecknas Daniel Libeskinds design istället av vassa, kantiga former. Han är känd för flera museibyggnader men portföljen innehåller även bostadsprojekt.
 
Daniel Libeskinds arbeten har ställts ut på flertalet stora museer och gallerier runtom i världen. I februari 2003 vann hans översiktsplan tävlingen om återuppbyggnaden av World Trade Center på nedre Manhattan i New York.

Se fler av Daniel Libeskind projekt här.
 


Nya enklare regler för fotografering med drönare

Med hjälp av en drönare går det att komma åt helt nya vinklar och visa en överblick som för många byggnader tidigare inte var möjlig. Sedan den 1 augusti gäller nya, och mer rimliga, regler för hur man får flyga, fotografera och filma med drönare. Det finns fortfarande begränsningar för var man får flyga och det krävs godkännande för spridning av drönarbilder.

Hör gärna av dig om det är något du vill visa från ovan, eller om du vill veta mer om vad man kan och får fotografera.
Lasse Olsson Photo fotograferar inredning, arkitektur och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.