Överlämning av byggprojekt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Överlämning av byggprojekt
 
När man som kommunal fastighetsorganisation bygger en ny fastighet möts två olika typer av organisationer. Å ena sidan har du projektorganisationen vars projekt har en tydlig start, ett tydligt mål och ett tydligt avslut. Å andra sidan har du förvaltningsorganisationen som under en obestämd tid framöver ska ta hand om fastigheten. Att få dessa två typer av organisationer att fungera bra tillsammans är ofta en utmaning. I vår nya skrift om Överlämning av byggprojekt kan du läsa om hur ni i er organisation kan arbeta för att skapa så goda förutsättningar som möjligt.
 
När ett byggprojekt ska överlämnas uppstår det ofta en hel del frågeställningar. Utmaningen är till viss del att överlämningen sker mellan en projektorganisation och en förvaltningsorganisation. Ofta uppstår frågor kring ansvar och funktion i den nya fastigheten. Det gäller att rätt person får rätt information vid rätt tidpunkt. Under en övergångsperiod är det också viktigt att ha tydliga gränsdragningar som visar vilken person som är bäst lämpad att ta sig an problem som uppstår i fastigheten.

Redan innan projektet drar igång är det också viktigt att de som ska ta över fastigheten är med och påverkar projektet. På så sätt skapas bättre möjligheter att ha rätt förutsättningar för ett gott samarbete i överlämningsfasen.

I dagsläget är det många organisationer som saknar tydliga rutiner och goda processer för att hantera en överlämning på rätt sätt. Med anledning av detta har vi på SKL tagit fram den här skriften som stöd i arbetet.

Innehåll i rapporten

Rapporten är i huvudsak indelad i tre olika delar. I den första delen tittar vi på hur du skulle kunna definiera projektavslutet och vad det skulle kunna innehålla. I den andra delen tar vi upp olika framgångsfaktorer för en lyckad överlämning av byggprojektet. Vi ger tips på hur du kan tänka och arbeta. I den sista delen av skriften tittar vi på två exempel från organisationer som arbetat hårt med att utveckla sina processer.

Ladda ner gratis som PDF på webbutik.skl.se

Skriften Överlämning av byggprojekt medföljer utskicket av detta nyhetsblad som bilaga till dem som är medlemmar i Offentliga fastigheter och SKL:s FoU-fonder för fastighetsfrågor. 

Detta är Offentliga fastigheter

Organisationen Offentliga fastigheter består av organisationer som förvaltar Sveriges offentliga fastigheter. Tillsammans förvaltar vi över 90 miljoner kvadratmeter – skolor, myndighetsbyggnader, militära installationer, sjukhus och fängelser. I vårt nätverk finns det en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman i Offentliga fastigheter.

Vi bedriver gränsöverskridande utvecklings-projekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter. Projekten ska vara angelägna och väcka nya tankar. De ska visa på goda exempel och erbjuda praktiska verktyg som i slutändan höjer kvaliteten på offentliga fastigheter och för våra hyresgäster. Projekt som inte bara gynnar oss själva utan också kan hjälpa och vägleda många fler. Bakom Offentliga fastigheter står Sveriges Kommuner och Landsting, Fortifikationsverket, Akademiska Hus, Samverkansforum genom Statens fastighetsverk och Specialfastigheter.

Frågor

Frågor om rapporten besvaras av Helen Örtegren, e-post helen.ortegren@skl.se.
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.