Enklare att hyra ut hus på landsbygden till nyanlända
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Enklare att hyra ut hus på landsbygden till nyanlända
 
SKL och LRF har tagit fram en avtalsmall som kan göra det enklare för kommuner att ingå avtal med ägare av jord- och skogsbruksfastigheter som vill hyra ut boenden till nyanlända.

– Kommuner behöver hitta många olika typer av boendelösningar för nyanlända som anvisas enligt bosättningslagen. Att använda möjligheten till bostäder hos LRF:s medlemmar kan bidra till att lösa både bristen på boenden och till en bättre integration, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.
Avtalsmall för uthyrning av hus till nyanlända
 
 
Regeringen måste stödja välfärdens digitalisering
 
Med digitala lösningar kan kommunsektorn öka sina insatser för en snabbare utveckling. Det behöver regeringen också göra, skriver Lena Micko, SKL, och Anders Teljebäck, Västerås stad.
Debattartikel
Pacta och KFS går samman
 
Pacta och KFS bildar en ny nationell arbetsgivarorganisation. Visionen är att samla den affärsmässiga samhällsnyttan i Sverige och stärka medlemsföretagens konkurrenskraft.
Läs mer
 
 
 
Vd-krönika
Lägre hyror för bra boenden
 
 
När SKL drog igång upphandlingen av bostadshus häromåret var målet att kommuner enkelt skulle kunna beställa bra och fina bostäder – till lägre kostnader än vanligt. Nu får vi konkreta exempel på att byggandet blir billigare och hyrorna lägre. Det är väldigt roligt.
 
 
 
Mer från SKL
 
Förhandla om EU-politik som stärker Sverige
Regeringen måste i kommande förhandlingar om unionens budget och politik arbeta för att sammanhållningspolitiken står fortsatt stark. Det skriver bland annat Lena Micko i en debattartikel.
"Regionernas styrkor behöver tas tillvara bättre"
 
 
Dags att digitalisera äldreboenden
Vi uppmanar alla kommuner att anta rekommendationen från SKL om ökad kvalitet i särskilt boende, skriver Greger Bengtsson och Kjell Thuné, SKL, i en debattartikel.
"Upphandla funktion – inte teknik"
 
 
Nytt från omvärlden
 
Indelningskommittén ska inte längre föreslå en ny läns- och landstingsindelning
Regeringen har beslutat om tilläggsdirektiv till Indelningskommittén. Tilläggsdirektivet innebär att kommittén inte längre har i uppdrag att föreslå en ny läns- och landstingsindelning.
Uppdraget ska redovisas senast 28 februari 2018

Reformering av komvux för nyanlända
Skolverket ges i uppdrag att se över den kommunala vuxenutbildningens förmåga att möta behov och förutsättningar hos framför allt nyanlända med kort utbildning.
Ska redovisas senast 22 februari 2018

PBL ska bli ett effektivare klimatverktyg
Regeringen har gett Boverket i uppdrag att se över om det finns behov av att utveckla plan- och bygglagen (PBL) när det kommer till att begränsa byggandets klimatpåverkan.
Uppdraget ska redovisas senast 15 oktober 2017

Särskild utredare ska se till att befintliga byggrätter bebyggs
Regeringen har utsett en särskild utredare som ska säkerställa att befintliga byggrätter i landets kommuner tas i anspråk och bebyggs.
Utredare är Nooshi Dadgostar