Nytänkande formar ny skola
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytänkande formar Nya Landamäreskolan
 
Öppenhet präglar Nya Landamäreskolan i Göteborg och arkitekturen har bidragit för att skapa de bästa förutsättningarna för denna öppenhet. Den annorlunda arkitekturen är för övrigt det första man lägger märke till på skolan. Byggnaden är formad som ett S och här finns inte ett enda fyrkantigt klassrum eller rak korridor. Nya Landamäreskolan invigdes i november 2016 och ser inte ut som andra skolor. 

Det är nytänkande som genomsyrar Nya Landamäreskolan i stadsdelen Biskopsgården. Här låg tidigare en skola från 1960-talet vilken bestod av fyra byggnader i tegel.

– Den skolan var byggd för dåtidens pedagogik med 60 kvadratmeter stora klassrum, inga grupprum eller plats för fritidsverksamhet. Vi såg därför ett ombyggnadsbehov och hade planer på att bygga ut skolan, men det skulle ha inneburit att skolgården minskat väsentligt. Dessutom fanns det renoveringsbehov av skolan med bland annat dränering, berättar Charlotte Odbratt, senior projektledare på Göteborgs stad.

– Det var varken ekonomiskt eller praktiskt bra att satsa på den gamla skolan. Lösningen blev att riva skolan och bygga en helt ny, säger Charlotte Odbratt vidare.

Detaljplanen blev godkänd i december 2014 och inför höstterminen 2016 var 450 elever på plats i den nya skolan.

Otraditionella lösningar

Bakom arkitekturen står arkitektbyrån Wahlström & Steijner och de har valt att rita en byggnad i harmoni med förutsättningarna på platsen. Fem meters höjdskillnad ledde fram till en lösning gjord som två ellipser. Tillsammans bildar de en byggnad som får formen av bokstaven S. Fastigheten är till stora delar byggd i trä och rymmer idrottshall, matsal, skolkök, bibliotek, undervisningslokaler, fritidslokaler och lärarrum. Istället för traditionell planlösning med slutna klassrum råder här en öppenhet. Skolan är uppdelad i fyra grupper om hundra elever. Varje grupp har tillgång till en rad olika rum för sin verksamhet – klassrum, grupprum, fritidsrum med mera. Mellan rummen finns skjutbara väggar och till vissa rum glasväggar, vilket skapar en transparens. Dessutom kan man använda rummen till flera olika verksamheter. I gymnastiksalen finns en mindre läktare och här går det exempelvis att se på filmer i undervisningen. Även utomhus finns tanken om flexibilitet där två amfiteaterliknande uteklassrum kan användas för såväl undervisning som uppträdanden.
Träd inne och ute

Öppenheten märks också genom att byggnaden har många fönster där ljuset flödar in. Utanför skolan växer en rad med tallar och träden har funnits som inspiration för arkitekterna.

– Första gången arkitekten Jürgen Wahlström kom till platsen pratade han om de fina tallarna. Själv såg jag bara den gamla skolan som var i behov att rivas, skrattar Charlotte Odbratt.
Resultatet har blivit en skola nästan helt byggd i trä. Även inredningen bygger till stora delar på trämöbler och några är ritade och specialbyggda för skolan. På en del platser finns även träden inomhus. De är dock inte på riktigt, men lampfoten ser ut som en trädstam och de stora lampskärmarna med vita löv fungerar som ljudavskärmning. 

– Att bygga i trä känns helt rätt och följer tidens anda med att bygga fossilfria skolor och stämmer dessutom väl in i naturen här. Det har inte blivit dyrare än om vi valt andra material. Trä är dessutom billigare och enklare att underhålla i längden, avslutar Charlotte Odbratt.
Offentliga fastigheter

Organisationen Offentliga fastigheter består av organisationer som förvaltar Sveriges offentliga fastigheter. Tillsammans förvaltar vi över 90 miljoner kvadratmeter – skolor, myndighetsbyggnader, militära installationer, sjukhus och fängelser. I vårt nätverk finns det en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman i Offentliga fastigheter.

Vi bedriver gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter. Projekten ska vara angelägna och väcka nya tankar. De ska visa på goda exempel och erbjuda praktiska verktyg som i slutändan höjer kvaliteten på offentliga fastigheter och för våra hyresgäster. Projekt som inte bara gynnar oss själva utan också kan hjälpa och vägleda många fler.

Spetsprojekt

Detta är ett av projekten i vår serie om fastighets-relaterade spetsprojekt i offentliga organisationer. Texten är författad av Ann-Sofie Borglund, Mitt Ordval. Foto av Åke Eson Lindman.

Frågor

Frågor besvaras av Helen Örtegren, tfn 08-452 75 88 eller via e-post helen.ortegren@skl.se
 
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.