Nyheter från SKL för dig som arbetar inom socialtjänsten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Glöm att det var bättre förr
 
Den 2 juni tog min son Kalle sin socionomexamen vid Örebro Universitet. Många skulle säga att han går i mammas fotspår. Jag skulle säga att det gör han inte alls  för Kalle går verkligen sin egen väg. Dessutom är han mycket mer förberedd än vad jag var när jag gick ut socialhögskolan 1986 på samma universitet. Mycket har förändrats till det bättre under dessa år vill jag lova.
Läs Åsa Furén-Thulins blogg
 
Nyheter ensamkommande barn och unga
 
Tillfälligt bidrag ska stötta ensamkommandes boenden
Den 30 juni meddelade regeringen sitt beslut om att skjuta till ett tillfälligt kommunbidrag på 195 miljoner kronor avsedda att vara stöd till kommunerna för att låta ensamkommande barn som fyller 18 år under asylprocessen bo kvar i kommunen. Medlen fördelas proportionellt till kommunerna utifrån hur många inskriva asylsökande ensamkommande barn och unga som väntar på ett slutligt avgörande i sitt asylärende. Pengarna betalas ut under december 2017. Läs mer på SKL:s webb, Läs mer RegeringskanslietFrågor och svar Regeringskansliet
Ersättningsförordning för ensamkommande från 1 juli
Migrationsverket har den 30 juni färdigställt de tre verkställighetsföreskrifter, MIGRFS 7-9/2017, om nya ersättningsförordningar för ensamkommande barn och unga som gäller från 1 juli.Läs mer
Nya ersättningar – ny blankett
För att kommunen ska få rätt ersättning enligt det nya ersättningssystemet har Migrationsverket tagit fram en särskild blankett som kommuner kan använda vid anmälan om ändrat ansvar. Migrationsverkets föreskrifter förtydligar kommunernas uppgiftsskyldighet och när en sådan anmälan senast ska göras. Under hösten kommer Migrationsverket att ta fram en e-tjänst för anmälan. Läs mer
Ersättning för extraodrinära kostnader
Ersättning för extraordinära omställningskostnader för ensamkommande barn. Det nya ersättningssystemet för ensamkommande barn, som träder i kraft den 1 juli 2017, baseras inte på överenskommelser mellan Migrationsverket och kommunerna. Läs mer
 
150 miljoner extra för bemanning inom barn och unga
 
Socialstyrelsen har av regeringen fått i uppdrag att fördela ytterligare 150 miljoner kronor för att stärka bemanningen inom den sociala barn- och ungdomsvården under 2017. Dessa miljoner läggs till de redan utannonserade 210 msek. Totalt ska nu 360 msek fördelas under 2017. Läs mer.
 
Fler har avtal om hälsoundersökning inför placering
 
SKL har undersökt hur många barn som får genomgå hälsoundersökningar innan placering. Vid den förra kartläggningen fanns avtal om detta i 15 av landets 21 län. Idag finns det avtal mellan kommuner och landsting i alla län utom ett, en förbättring alltså. Kartläggningen visar också en ökning av antal län som har en särskild överenskommelse för undersökning av tandhälsan inom tandvården. Det återstår dock arbete för att alla placerade barns och ungas behov av hälso- och sjukvård ska uppmärksammas och åtgärdas. Tandhälsan uppmärksammas särskilt.
Mer om rapporten, Rapporten i SKL:s webbutik
 
Nya blanketter för assistansersättningen
 
Försäkringskassan förändrade under hösten 2016 utbetalningen av assistansersättningen och betalar ut ersättningen i efterhand.
Under våren 2017 har nya blanketter tagits fram. Det är viktigt att rätt blanketter skickas in, att de är ifyllda rätt då de läses elektroniskt och att de skickas in i tid för att ersättningen ska kunna betalas ut i rätt tid. På försäkringskassan.se finns instruktionsfilmer och skriftliga ifyllnadsanvisningar.
Instruktionsfilm
Skriftliga instruktioner från försäkringskassan
 
Lättillgänglig socialtjänst – innovation eller lagbrott?
 
På Almedalen medverkade Kjerstin Berman och Greger Bengtsson från SKL i ett seminarium om lättillgänglig socialtjänst där Linköpings kommun berättade om hur man i mer än 20 år har arbetat för att utveckla en lättillgänglig socialtjänst med ett brett utbud av insatser för barn/unga, vuxna och äldre som den enskilde kan få tillgång till både via ”service” och genom myndighetsutövning och biståndsbedömning. "Idag anmäls alltfler barn men få får insatser" sa Kjerstin Bergman och fortsatte; "det finns krav på anmälan och detta blir fokus snarare än tidigt och samordnat stöd i skola och förskola. Jag ser också att det finns en rädsla att arbeta på annat sätt eftersom lagen inte ger stöd. Det krävs en förändring". På äldreområdet menade Greger Bengtsson att en lättillgänglig socialtjänst skulle göra det enklare för äldre att få de hjälpinsatser de har behov av.  Han avslutade med att säga att "en tilltro till att människor vet vad man behöver leder också till mindre administration". Seminariet var arrangetat av Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Region Östergötland, Linköpings Universitet och Östsvenska Handelskammaren på temat tidiga insatser i socialtjänsten.
 
Innovation och teknologi på europeisk socialtjänstkonferens
 
Innovation och teknologi var teman under European Social Services Conference på Malta där SKL i juni tog del av en rad nyheter. Sverige har en hög grad av digitalisering och en väl utbyggd socialtjänst. Vi var särskilt stolta över tre kommuner som presenterade sitt arbete; Söderhamn som berättade om sitt arbete med att integrera flyktingar på temat ”we are one”, Östersund som  visualiserade hur modern teknik kan användas i äldreomsorgen och stödja de äldre till ett självständigt, längre och friskare liv. Norrköping pratade om att involvera äldre människor i innovationsprocessen när man tar fram nya teknik och nya hjälpmedel. Men trots att Sverige ligger i framkant har vi en hel del att lära från andra länder.

Alfonso Lara Montero, utvecklingschef på ESN, berättade om trender i Europa runt barn och unga och nämnde särskilt Skottland som ett framgångsland när det gäller tidiga integrerade insatser samt Kanadas modell som ett klokt sätt att arbeta inom socialtjänsten. Ett annat tema var att kriser har lett till nya innovationer. I Frankrike har man efter terrorattackerna i Paris satsat på att involvera medborgarna genom teknik så de snabbt ska kunna nå ut med information till alla för att skapa trygghet. Ett av de bestående budskapen var är hur viktigt ett tydligt ledarskap med fokus på innovation, utveckling och brukarna är, inte minst i besparingstider. Chefen för innovationsinstitutet Nesta Geoff Mulgan sammanfattade detta i en uppmaning till chefer och medarbetare; Stay hungry!
 
Webbsändningar till hösten
 
Den sociala barn- och ungdomsvården 23 augusti klockan 10.00-11.00
Vård- och omsorgsnytt 23 augusti klockan 15.00-16.00
Agenda för integration 24 augusti klockan 10.00

Vill du se sändningarna? kontakta karin.falck@skl.se
 
 
Seminarium om socialtjänstens medverkan i samhällsplaneringen
 
Socialtjänstens medverkan i samhällsplaneringen är viktigt för att säkerställa att planeringen omfattar alla grupper och för att belysa samband mellan sociala problem och samhällsstruktur. Hur kan vi se till att socialtjänstens erfarenheter och kunskaper tas tillvara på i samhällsplaneringen för att förebygga sociala problem och främja lika levnadsvillkor? Den 15 september lyfter SKL socialtjänstlagens intentioner med att socialtjänsten ska delta i samhällsplaneringen och hur socialtjänst och samhällsbyggare kan samverka.
Du kan delta på plats elelr via webben.
Läs mer