Ändringar i lagar och regler
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
6 Juli 2017
Lagboken - en tungviktare sedan 1861. I det här nyhetsbrevet fokuserar vi på att ge dig som prenumerant direkt hänvisningar till Boverkets PBL kunskapsbanken där informationen om lagändringar och annat finns. Foto: Wolters Kluwer/Norstedts juridik.
Ändringar 1 juli 2017 i plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen och Boverkets byggregler
 
Den 1 juli 2017 trädde ändringar i plan- och bygglagen, PBL, plan och byggförordningen PBF, Boverkets byggregler, BBR i kraft. Den 1 juli publicerade även Boverket viss vägledning i PBL kunskapsbanken till de nya lagändringarna. Ändringarna gäller bland annat fler bygglovsbefriade åtgärder, länsstyrelsens planeringsbesked till kommunen samt delegation av beslut om detaljplaner.
På den här sidan i PBL kunskapsbanken hittar du en sammanställning av ändringar 1 juli 2017
 
Planbestämmelser för användning av kvartersmark
 
Boverket har publicerat ny vägledning till det allmänna rådet om planbestämmelser (DPB BFS 2014:5). De nya texterna handlar om planbestämmelser för kvartersmark, vilket till exempel kan vara bostäder, detaljhandel eller industri. De nya vägledningstexterna beskriver vad som avses med de olika användningarna, vad som ingår och vad som kan räknas som komplement. I texterna beskrivs också hur användningarna ska betecknas och hur de kan preciseras.
Här kan du läsa om planbestämmelser för användning av kvartersmark i PBL kunskapsbanken
 
Ändrade riktvärden för trafikbuller
 
Den 1 juli 2017 trädde ändringar i trafikbullerförordningen i kraft. Ändringen innebär att riktvärdena för buller från väg och spårtrafik höjs från 55 till 60 dBA vid bostadsbyggnads fasad samt från 60 till 65 dBA vid bostadsbyggnads fasad för bostäder upp till 35 kvm. Ljudnivån för en ljuddämpad sida har inte ändrats utan ligger kvar på 55 dBA.
På PBL kunskapsbanken kan du ta läsa uppdaterad vägledning samt ta del av Förordning (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader i sin helhet
Från den 1 juli gäller ändrade riktvärden för trafikbuller. Foto: Hans Ekestang
 
Vi vägleder dig i Boverkets byggregler och konstruktionsregler
 
Du har väl inte missat Boverkets vägledningar om våra byggregler och konstruktionsregler?
Ett smakprov på vad de nya vägledningarna handlar om är:
  • ramper
  • taksäkerhet
  • brandskydd
  • material i kontakt med dricksvatten
  • verifiering av energikraven
  • olyckslast för trapphus
Och du hittar dem på PBL kunskapsbanken!

Vägledning om Boverkets byggregler
Vägledning om Boverkets konstruktionsregler
Film om vägledningar
 
Du kan också se en film där Boverkets experter ger ett smakprov på de nya vägledningarna, som ska underlätta förståelsen och tillämpningen av Boverkets byggregler, BBR, och Boverkets konstruktionsregler, EKS. Vägledningarna behandlar bland annat ämnena brandskydd, energi, tillgänglighet och konstruktion. Klicka här eller på bilden för att ta del av filmen
Play movie
I den här filmen ger Boverkets experter ett smakprov på vad du kan läsa om i vägledningarna.
 
Detaljplanekravet
 
Det är kommunen som avgör om en detaljplan ska göras. Plan- och bygglagen, PBL, ställer dock i vissa fall krav på detaljplaneläggning, det så kallade detaljplanekravet. Boverket har publicerat en vägledningstext i PBL kunskapsbanken om detaljplanekravet. I texten beskrivs bland annat när kravet aktualiseras, när det gäller och undantag från detaljplanekravet.
Gå direkt till sida om detaljplanekravet på PBL kunskapsbanken
 
Fyll på din PBL kompetens - gå en webbutbildning i sommar!
 
Våra webbutbildningar finns på Boverkets PBL Kompetens utbildningsportal. I utbildningarna kan du som är politiker lära dig PBL på ett övergripande plan, för dig som är ny i yrket kan utbildningen Att arbeta med PBL vara ett alternativ.

Fördjupningar i olika ämnen är för dig som arbetat några år och behöver konfirmera eller vässa din kompetens. Det finns fördjupningar med exempel på olika åtgärder och arbetssätt i följande ämnen;
  • Brandskydd,
  • buller i plan- och byggprocessen, klimatanpassning,
  • ändring och ombyggnad,
  • utformningskrav och tekniska egenskapskrav, konstruktion (EKS),
  • handel,
  • huvudmannaskap och planbestämmelser.
Gå till sida med länkar till alla utbildningar
Play movie
Boverkets PBL kompetens spelar in trailers för att uppmärksamma webbutbildningar som ska stärka tillämpningen av PBL. Syftet är att på ett enkelt och snabbt sätt beskriva webbutbildningarna om PBL för att väcka intresset för att gå en webbutbildning. Klicka här eller på bilden för att välja vilken trailer du vill se.
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL Kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet