Observera arbetsgivare nr 17 2017 - inbjudan till infoträffar och replik i KT
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Varmt välkommen till infoträffar om nya pensionsavtalet!
 
Det nya tjänstepensionsavtalet TPA 18 Svenska kyrkan träder i kraft den 1 januari 2018. Under hösten kommer olika informationsinsatser att genomföras för Svenska kyrkans arbetsgivare.

Du kan redan nu anmäla dig till höstens infoträffar som genomförs på fyra platser i landet med start den 29 september i Umeå. Läs mer här!
 
Välkommen till informationsträffar om Svenska kyrkans avtal 17!
 
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation hälsar företrädare för Svenska kyrkans arbetsgivare varmt välkomna till informationsträffar om Svenska kyrkans avtal 17. 

Svenska kyrkans avtal 17 har hittills tecknats med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbunds samverkansråd, Kommunal, Vision samt Akademikerförbundet SSR och Jusek med förtecknade förbund. Förhandlingar pågår med Kyrkans Akademikerförbund och de planeras att återupptas i början av september efter ett sommaruppehåll.  

Höstens infoträffar genomförs som vanligt i varje stift med start den 30 augusti i Luleå. Läs mer här!
 
Replik i KT: "Lättare att ta ut hela lediga dagar för återhämtning" 
 
Kyrkans Tidning har idag på webben publicerat en replik från arbetsgivarorganisationen på det debattinlägg om fridagarna som publicerades i nr 27/28:

Lättare att ta ut hela lediga dagar för återhämtning
I debattinlägget ”Fridagarna behövs för återhämtning” protesterar några kyrkoherdar mot vad de uppfattar som Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations inställning. Eftersom det förekommer missförstånd om vad arbetsgivarorganisationen försöker uppnå, vill vi klargöra hur vi ser på frågan om arbetstid:
  • Vi strävar efter enhetligare regler för arbetstid och ett så gemensamt arbetstidsmått som möjligt för alla på arbetsplatsen.
  • Vid årsarbetstid är den dagliga arbetstiden flexibel och kan variera över tid. Arbetstiden stäms av regelbundet för att motverka överbelastning och underlätta gränssättningen mellan arbete och fritid.  Med årsarbetstid går det bra att ta ut hela lediga dagar för återhämtning.
  • För den som arbetar på s.k. lätthelgdagar, är årsarbetstidsmåttet detsamma varje år. Det behövs alltså inga särskilda beräkningar.
  • Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har aldrig föreslagit någon minutschemaläggning av präster. Vi lägger oss inte i arbetsledningen på arbetsplatsen, det är en fråga som sköts lokalt i församlingen där kyrkoherden enligt kyrkoordningen leder all verksamhet.
  • Vi vill inte heller ta bort möjligheten till hela lediga dagar, tvärtom vill vi göra det lättare för alla att ta ut ledig tid på ett bra sätt. 
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation företräder drygt 660 arbetsgivare i Svenska kyrkan. De har väldigt olika förutsättningar och det som är ett problem i en församling kan vara helt okänt i en annan. Därför har vi ett omfattande förankringsarbete så att vi är trygga med att de frågor vi driver har ett starkt stöd hos en stor majoritet av arbetsgivarna.

Kollektivavtal är tecknade med fyra av fem arbetstagarorganisationer och förhandlingar under medling pågår med Kyrkans Akademikerförbund. Vi hoppas på konstruktiva lösningar som alla blir nöjda med. Mer information hittar du på internwww.svenskakyrkan.se/arbetsgivare.  
 
 
Vilka får det här nyhetsbrevet?
 
Nyhetsbrevet skickas till dig som
  • anmält dig som prenumerant
  • tidigare prenumererat på Observera via e-post
  • alla församlingars, pastorats och stifts allmänna e-postlådor.
För att anmäla dig som prenumerant till Observera klicka här.

Du kan enkelt skicka brevet vidare till någon som du tror är intresserad genom att klicka på "Skicka vidare" längst upp i brevet.