Observera arbetsgivare nr 18 2017 - avtalsändringar och avtalskommentarer 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Avtalsändringar och kommentarer till Svenska kyrkans avtal 17
 
Nu är en sammanställning av ändringarna i avtalstexten samt kommentarer klara för Kyrkans löneavtal 17 och Kyrkans Allmänna Bestämmelser, AB 17, vilka är klara med fyra av arbetstagarorganisationerna: Akademikerförbundet SSR och Jusek med förtecknade förbund samt Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd, Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) och Vision.

Eftersom avtalsförhandlingarna ännu inte är avslutade med Kyrkans Akademikerförbund kommer det att dra ut på tiden att trycka det nya avtalet. Vi har därför valt att göra bifogad avtalsinformation betydligt fylligare än tidigare gånger. I avtals­informationen återfinns först en förteckning över vilka bestämmelser som har ändrats i jämförelse med Kyrkans avtal 16 och därefter den fullständiga avtalstexten med kommentarer. Vi hoppas att detta kan vara till hjälp i avvaktan på ett nytryck av Svenska kyrkans avtal 17. 

Läs hela texten på webben eller ladda ner pdf:er här:

Följebrev avtalsinformation

Avtalsinformation Svenska kyrkans avtal 17 - avtalsändringar och kommentarer


Kollektivavtalsförhandlingarna med Kyrkans Akademikerförbund fortsätter, som tidigare har informerats om, i september 2017 med hjälp av medlare. Genomförda ändringar i avtalen gäller inte för medlemmar i Kyrkans Akademikerförbund.

För Kyrkans Akademikerförbund gäller således fortfarande Kyrkans avtal 16, även vad avser exempelvis särskilda ersättningar, eftersom avtalet är prolongerat med 7 dagars ömsesidig uppsägningstid. Någon löneöversyn för medlemmar i Kyrkans Akademikerförbund kan ännu inte heller genomföras.
 
Dataskyddsförordningen för arbetsgivare - utbildning och helpdesk
 
Känner du till vilka krav som ställs på dig som arbetsgivare gällande hantering av personuppgifter i den nya dataskyddsförordningen? EUs nya dataskyddsförordning börjar gälla den 25 maj 2018. De nya reglerna innebär stora förändringar jämfört med idag och höga sanktionsavgifter kan drabba verksamheten om de inte följs. Arbetsgivare behöver därför i god tid förbereda verksamheten inför dataskyddsförordningens ikraftträdande. 

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder nu en ny utbildning i dataskyddsförordningen för arbetsgivare, med start redan i oktober. Läs mer om utbildningen här!

Arbetsgivarorganisationen kommer också att inleda ett samarbete med Elmzells Advokatbyrå om en helpdesk-funktion för enklare arbetsgivarinriktade frågor angående den nya dataskyddsförordningen. Medlemmar i Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kommer att erbjudas kostnadsfri direktkontakt med Elmzells. Mer information kommer efter sommaren.
 
Infoträffar om TPA 18 Svenska kyrkan och om Svenska kyrkans avtal 17
 
Du har väl inte missat att du redan nu kan anmäla dig till höstens infoträffar?
Infoträffar pension genomförs på fyra platser i landet med start den 29 september i Umeå. Läs mer här!
Infoträffar avtal genomförs som vanligt i varje stift med start den 30 augusti i Luleå. Läs mer här!
 
 
 
 
Vilka får det här nyhetsbrevet?
 
Nyhetsbrevet skickas till dig som
  • anmält dig som prenumerant
  • tidigare prenumererat på Observera via e-post
  • alla församlingars, pastorats och stifts allmänna e-postlådor.
För att anmäla dig som prenumerant till Observera klicka här.

Du kan enkelt skicka brevet vidare till någon som du tror är intresserad genom att klicka på "Skicka vidare" längst upp i brevet.