Webbutbildning med helhetsperspektiv
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
29 augusti 2017
Nu lanserar Boverket en ny version av webbutbildningen, Att arbeta med PBL, som ger en översikt över plan- och bygglagen och dess tillämpning. Foto: Skärmdump. 
Att arbeta med PBL
 
Webbutbildningen att arbeta med PBL består av fyra avsnitt: 1.) lagens innehåll och kopplingen till andra lagar, 2.) processer som finns runt PBL (planering, genomförande och förvaltning), 3.) roller och ansvar samt 4.) intressen och krav där du får följa hela kedjan från avvägningar mellan olika intressen fram till de krav som ställs på den färdiga byggnaden. Utbildningen vänder sig till alla som kommer i kontakt med PBL och den ger en bättre förståelse för hela regelsystemet.
Se ett smakprov på webbutbildningen på Boverkets webbplats
Gå direkt till sida med utbildningar.
 
Boverkets PBL kompetensdagar 
 
Årets PBL kompetensdagar äger rum från lunch torsdag 14 december till lunch fredag den 15 december på Münchenbryggeriet vid Söder Mälarstrand i Stockholm. Alla som arbetar med PBL  ges möjlighet att diskutera kompetensfrågor ur ett brett perspektiv och bidra till fortsatt utveckling av Boverkets PBL kompetens. PBL kunskapsbanken presenterar nytt innehåll och bjuder på en guidad tur där du får möjlighet att prata med några av de experter som arbetar med att förse denna databas med fakta.  Läs mer på Boverkets webbplats!
Boverkets PBL kompetensdagar ska inspirera dig i ditt arbete och ge fler möjlighet att träffa kollegor som arbetar med PBL. Foto: Hans Ekestang
 
Platser kvar till pilotutbildningar för nya PBL-handläggare
 
Boverkets PBL kompetens utvecklar nu kurser för nya PBL-handläggare. Kurserna ska i färdigt format bli tillgängliga i form av digitala lektioner med föreläsningar, webbutbildningsmoduler, webbseminarier med mera. Under hösten 2017 genomför vi fysiska pilotutbildningar för detaljplanehandläggare, lovhandläggare och byggnadsinspektörer för grupper om max 25-30 deltagare. 
 
Ny på jobbet som detaljplanehandläggare
Uppsala 27-28 september
Karlstad 4-5 oktober
Program och inbjudan

Ny på jobbet som lovhandläggare
Endast fåtal platser kvar!

Stockholm 18-19 oktober
Program och inbjudan

Ny på jobbet som byggnadsinspektör
Stockholm 6-7 november


Frågor? Kontakta Boverkets PBL kompetens: 
pblkompetens@boverket.se
 
Ny samlingssida för bullerfrågor på Boverkets webbplats
 
Buller kan påverka människors hälsa och möjlighet till god livskvalitet. Genom att planera och utforma bostäder och lokaler på rätt sätt går det att skapa bra ljudmiljöer även i bullriga lägen. Nu finns en samlad presentation av alla Boverkets vägledningar, utbildningar, webbseminarier och rapporter om buller. Välkommen att ta del av dem!
Bullersida på Boverkets webbplats.
Från den 1 juli gäller ändrade riktvärden för trafikbuller. Foto: Naturvårdsverket
 
Workshop i Göteborg om att arbeta med PBL
 
Webbutbildningen Att arbeta med PBL utgjorde basen för denna workshop som hölls i Göteborg. En av aktiviteterna i PBL Kompetens är att arbeta vidare med spridning av materialet och utveckla pedagogiken kring webbutbildningarna. Syftet med workshop var att utveckla ett upplägg med frågor, övningar och erfarenhetsutbyte som sedan ska leda till fördjupat lärande, erfarenhetsutbyte och samverkan lokalt och regionalt. Läs mer på Boverkets webbplats.
 
Otydlighet i lagen
 
Otydligheter i 13 kap 16 § PBL. I samband med de lagändringar (SFS 2017:424) som trädde i kraft den 1 juli 2017 i plan- och bygglagen, PBL, uppstod en otydlighet i lagen. Det rör sig om en motstridighet mellan andra och tredje stycket i 13 kap. 16 § PBL. Läs hela nyheten på PBL kunskapsbanken.
Play movie
Boverkets PBL kunskapsbanken vägleder dig i Plan- och bygglagen. Gör ett uttag! Foto: Johnér
 
Utökad vägledning om hälsa, säkerhet och risk
 
Boverkets tema i PBL kunskapsbanken om "Hälsa, säkerhet och risker" har utökats med kommunexempel. Läs bland annat om hur farlig godstrafik och Sevesoanläggningar hanteras när en rad nya detaljplaner ska tas fram i Norrköping. Läs hela nyheten på PBL kunskapsbanken.
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL Kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet